Партнер рубрики Події

ТОП фільмів, які знімали у Тернополі. Про що вони та хто зіграв головні ролі?

ТОП фільмів, які знімали у Тернополі. Про що вони та хто зіграв головні ролі?

Тернопіль відбивається не тільки у серцях сотні тисяч людей, що в ньому живуть, а й на телеекранах. Ми зробили підбірку фільмів, із яких ви зможете більше дізнатися про Файне. У них ви познайомитеся з атмосферою, вулицями і героями різних історичних періодів. Вам випаде унікальна можливість повернутися у минуле, коли Тернопіль був зовсім інший, ніж ми звикли його бачити.

1. Кінострічка "Іван та Кобила"

– український художній фільм Володимира Фесенка. Знятий Національно-культурним виробничим центром «Рось» у 1992 році. У класичний романтичний трикутник додався зовсім несподіваний персонаж — кобила Кася. І от Галині (Ірина Дорошенко) треба вибрати між напористим, діловим Едіком (Андрій Подубинський), який постійно намагається пустити мандрівну кобилу на сервелат, і добродушним, романтичним Іваном (Анатолій Лук'яненко), який, навпаки, рятує кобилу Касю від усіляких неприємностей.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Іван — простий, добродушний чоловік — прокидається у своїй квартирі і помічає за вікном кобилу Касю. Маючи жалісливе серце і добру душу, він залишає її в себе, водить містом. На що та кобила здатна і де її притулити? Кася стає проблемою для Івана і предметом усіляких спекуляцій. Через кобилу в Івана виникають різні неприємності з коханою жінкою, новоспеченим бізнесменом та з викрадачами, що хочуть поцупити тварину на м'ясо.

Але її, на відміну від повсякденних проблем, можна легко позбутися, відпустивши повіддя, що й стається в кінці фільму. У фільмі звучать пісні гурту «Кому Вниз» та Володимира Гронського на слова Володимира Цибулька, Івана Малковича. Грає симфонічний оркестр України, диригент — Володимир Сіренко.

2. "Старий і мімоза"

 український короткометражний художній фільм Андрія Мриги. Фільм розповідає про людяність, благородство, велике кохання, доброту, співчуття і любов до ближнього. Робота над фільмом розпочалася у 2016 році. Місцями зйомки були на вулиці Валова і Патріарха Мстислава біля церква Різдва Христового, де зазвичай продають квіти.

Фільм розповідає про людяність, благородство, велике кохання, доброту, співчуття і любов до ближнього. Робота над фільмом розпочалася у 2016 році.

Місцями зйомки були на вулиці Валова і Патріарха Мстислава біля церква Різдва Христового, де зазвичай продають квіти.

Cоціальний ролик «Людина починається з тебе» з фільму презентували літом 2016 року.

Предпоказ режисерської версії фільму відбувся 8 березня 2017 року в тернопільському «Палаці Кіно» в рамках акції «КіноСереда». Виробництво фільму було завершено у 2018-му році. Фільм розповідає про людяність, благородство, велике кохання, доброту, співчуття і любов до ближнього. Робота над фільмом розпочалася у 2016 році.

Головний герой іде у вечірній час вулицею Валовою і розминається з молодим чоловіком. Пройшовши кілька метрів у протилежному напрямку, вони раптово зупиняються, оглядаються і кілька секунд пронизливо дивляться один на одного — початок і закінчення. Старий чоловік хоче привітати з 8 березня важкохвору дружину і на останні гроші збирається купити їй гілочку мімози. Але продавчині квітів сприймає його за жебрака і зверхньо з ним поводиться, відламуючи найменшу гілочку. Схвильований старий плаче від гіркоти й приниження. Раптом з'являється молодий чоловік, який купує цілий букет квітів, а також торт і пляшку вина, щоб засмучений старий зміг достойно привітати свою дружину. Хвора жінка здивовано усміхається, коли бачить букет мімози в руках коханого. У фільмі звучать пісні гуртів СКАЙ, «Тріода», «КОЖЕН ДЕНЬ».

3. “Тарнополь – місто якого нема”

— документальний фільм, відзнятий у 2014-му році. Це стрічка про людей, які жили тут, та розповідають про його культуру, історію, мешканців. Чотири герої стрічки розкажуть про своє життя у нашому місті від початку 20-го століття та донині.

– Реально це місто, яке ми маємо, це зовсім знову побудоване місто, а Тарнополь, той давній, котрий з буквою А, його фактично майже вже не існує, хіба в межах історичного центру, – розповідає співініціатор культурно-історичної спільноти “Триба” Олег Мушій. Співавтор фільму, краєзнавець Тарас Циклиняк, спілкувався із старожилами. Тож хотів передати їх відчуття міста.

У фільмі – унікальні історії. Як тернополяни виживали під час окупації, як переживали період визволення, як ховалися в підвалах та грілись один до одного. Старожили розкажуть про місцеву кухню, звичаї, будинки, кумедні історії, незвичні події, релігію, архітектуру.

4. “Стахо-вар’ят з Тарнополя”

— у понад двогодинному кіно – згадки тернополян про наше місто довоєнне, під час Другої світової війни та опісля. А поміж тим – згадки про чоловіка, якого, кажуть, забути неможливо. Абсолютно неповторна колоритна людина, яка ненавиділа радянську владу, злодій-професіонал, жартівник та просто Стахо-вар’ят.

Фільм “Стахо-вар’ят з Тарнополя” – про неповторну людину, яку знало та любило все місто. Повне ім’я Стаха стало відомим випадково – Станіслав Браніцький. Тернополяни не знали ні його прізвища, ні де він живе.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Pavel Orestovich

    "Іван і кобила" то шедевр☝️
  • Діана Олійник

    Сайт "20 хвилин" першим у Тернополі впроваджує платну підписку.
    Друзі, це зовсім не страшно. І поширена практика у багатьох країнах та Україні, зокрема. Нас не фінансують влада та олігархи! Незалежна журналістика сьогодні у всьому світі не може існувати без підтримки читачів. Перші два місяці - всього 1 грн.
    Ти з нами? Тоді підтримай te.20minut.ua
  • Діана Олійник

  • Pavel Dpa

    От принципово не буду авторизуватися на Ваших сторінках та переходити по Вашим посиланням. Що за нав'язлива авторизація?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up