Три книжки від львівських літераторок

Три книжки від львівських літераторок

Збірку «Львів. Пані. Панянки», бестселери «Квітникарка» і «Диво на Різдво» представили тернополянам дві учасниці Львівського жіночого літературного клубу. Ці книги легко читаються і спонукають дізнатися більше про героїв.

Четверту книгу серії «Львів…» – «Львів. Пані. Панянки» репрезентували у тернопільській книгарні «Є» представниці Львівського жіночого літературного клубу Ніка Нікалео та Анастасія Нікуліна. До речі, пані Ніка представила також і свою нову книгу «Квітникарка», тираж якої уже розійшовся одразу після Львівського форуму.

Нагадаємо, що львівські авторки вже представляли книги «Львів. Кава. Любов», «Львів. Смаколики. Різдво» та «Львів. Вишні. Дощі». Наразі готується до друку ще одна книжка про довоєнні часи «Львів. Спогади. Кохання».

Відео дня

Книги про сильних жінок

Книги «Львів. Пані. Панянки» та «Квітникарка» об’єднує спільна тема про сильні особистості – сильних жінок, які творять себе і навколишній світ.

  • У «Квітникарці» описується жінка, яка ламає стереотипи, – каже авторка Ніка Нікалео. – Вона зі звичайної усім зручної домашньої кішечки перетворюється на левицю, ламаючи все своє усталене життя. Героїня йде вперед і розвивається. Квітникарка – це образ, а не просто жінка, яка розводить квіти.

Прототипом головної героїні книги є львів’янка, родину якої письменниця знає дуже давно. Життєва драма розвивалася на очах Ніки Нікалео.

  • Я завжди дивувалася, як можна не бачити очевидне, – каже авторка. – З точки зору протагоністи все пояснюються дуже просто. На той момент її було так зручно і затишно. Вона казала: «Всі так живуть». А коли ця ілюзія перестала її влаштовувати, коли цю жінку почало дуже боліти, вона з допомогою подруги вирішила кардинально змінити своє життя.

Головна героїня книги «Квітникарка» вийшла із зони комфорту і пішла в невідомо куди. До речі, всі жінки з «Львів. Пані. Панянки» – це настільки сильні особистості, які, на думку Ніки Нікалео, могли б проламати головою п’ятиметрову бетонну стіну. Бо в ті часи, коли вони жили, жінки не мали таких прав, як зараз.

  • Те, що вони могли сказати: «Ні! Я не хочу виходити заміж. Хочу бути співачкою чи актрисою», як це зробили Марія Заньковецька чи Соломія Крушельницька, то це був виклик не лише родині, а й усьому суспільству, – вважає письменниця. –  Адже тоді таких жінок сприймали як повій. А зараз у нас ситуація змінилася на 180 градусів, тобто куртизанками вважають молодих жінок, які виходять заміж за заможних чоловіків.

Будує себе сама після сорока

Насправді якийсь час можна проіснувати в статусі дружини свого чоловіка, як це робить головна героїня книги «Квітникарка», але це дуже хитка позиція.

  • Найчастіше приблизно в 40 років, під час кризи середнього віку, жінка перестає цікавити свого чоловіка, особливо коли вона не має ні фаху, ні захоплень, – пояснює Ніка Нікалео. – Тут ситуація дещо інша, бо героїня має освіту і знає, чого хоче в житті. Коли вона переживає зраду чоловіка, то вирішує піти від нього. В результаті залишається без фінансової підтримки.

Сам факт розлучення в книзі описаний дуже коротко, бо авторку дратувала жінка-жертва, натомість Ніці Нікалео кортіло пошвидше показати розвиток Вікторії, як вона сама почала ставати на ноги, як безстрашно йшла по життю.

  • В Україні взяти на себе відповідальність за своє життя і своєї дитини, забезпечити достойні умови – це дуже серйозний крок, особливо коли жінці 40 і до цього вона не працювала, – розповідає авторка. – З того часу героїня стає для мене цікавою. Вона сама будує своє щастя, бо нарешті зрозуміла істину, що ніхто не зобов’язаний прийти і зробити її щасливою.

Історії про відомих львів’янок

Щодо збірки «Львів. Пані. Панянки», то вона опирається на історичні факти, на відомих особистостей, життя яких було пов’язане зі Львовом. Ніка Нікалео випадково дізналася, що Ірена Андерс (в дівоцтві Ірина Яросевич, артистичний псевдонім Рената Богданська – прим. ред.) — польська естрадна співачка, театральна акторка та кіноакторка українського походження, капітан польської армії та Берта Каліх  – перша акторка, яка змогла стати успішною у єврейських театрах Європи та Америки, – львів’янки.

Анастасія Нікуліна у збірці «Львів. Пані. Панянки» написала історію від імені Ольги Рошкевич, яка вважала себе першим найбільшим коханням і музою Івана Франка.

  • Під час формування матеріалу до збірки в нас був вибір імен, які ми могли обрати, щоби написати своє оповідання, – розповідає Анастасія Нікуліна. – Коли я обрала Ольгу Рошкевич, то думала, що легко зможу написати романтичну історію. Але очікування мої не справдилися, бо коли почала копатися в тому, то зіштовхнулася з нерозумінням з боку працівників музею Франка, для яких єдиним коханням письменника була його законна дружина.

Під час роботи над матеріалом письменниця з’ясувала цікаві факти з життя Ольги Рошкевич. Виявилось, що Франко надихав її робити переклади з французької та німецької мов, спонукав до того, щоби вона писала сама.

  • Я вирішила повторити долі Івана Франка та Ольги Рошкевич у сучасному світі, – каже Анастасія Нікуліна. – Також у нашій збірці є героїня Олена Степанів – український історик, географ, громадська та військова діячка, перша в світі жінка, офіційно зарахована на військову службу у званні офіцера. Історію про неї писала Любов Долик. В нас було завдання написати художній твір на основі історичних фактів. До того ж ці оповідання мали бути легкі до сприйняття і в стилі попередніх збірок.

Ще одна авторка Аня Хома писала про першу жінку-лікаря в Австро-Угорщині Софію Окуневську. До речі, учасниці львівського жіночого літературного клубу дуже тішаться тим, що пишучи свої історії про відомих особистостей свого міста, змушують читачів шукати додаткову інформацію про цих людей.

«Диво на Різдво» тепле, як глінтвейн

Ніка Нікалео та Анастасія Нікуліна представили тернополянам і третю – цього разу дитячу книжку «Диво на Різдво».

  • Одна з оглядачок написала у своєму відгуку, що книжка «Диво на Різдво» тепла, як глінтвейн, – каже Настя Нікуліна. – Я не випадково наголошую на цьому, бо зараз популярними стають видання без вікових обмежень. Це казки, які можуть читати дорослі, тому глінтвейн, а діти це будуть сприймати сюжетно. Одна зі співтворців цієї збірки психолог Аня Хома сказала, що кожна з авторок написала про Різдво щось дуже особисте і сакральне, що й хоче донести до читачів.

Заслуговує на увагу і яскрава обкладинка та малюнки в цій книжці. На думку авторок, це чудовий подарунок до свят, адже казки цікаві і дорослим, і дітям. До того ж «Диво на Різдво» приємно гортати і читати в родинному колі.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тарас

    Ніка Нікалео та Анастасія Нікуліна імена прикольні, напевне щоб доказати, що не рагулі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up