У Козові буде “пастися” бронзова коза

У Козові буде “пастися” бронзова коза

Задовго до “КозаФесту” організатори оголосили про конкурс проектів із зображенням скульптури кози — його встановлять посеред районного центру.

Фестиваль для дітвори та дорослих, ігри із козами, нову цікаву скульптуру та виступи гуртів із-за кордону — все це обіцяють організатори “КозаФесту”, який відбудеться в Козові 12-13 серпня. Наразі ж пропонують всіх креативним людям долучитися до створення пам’ятника козі-годувальниці.
- З попереднього фестивалю ми зробили певні висновки, - розповідає координатор оргкомітету фестивалю Володимир Ярема. - Тому цього року “КозаФест” відбудеться не наприкінці вересня, а в другій декаді серпня. Ми сподіваємося, що це буде стабільна дата — друга неділя серпня, ще тепліше та цікавіше. Адже аграрно-мистецький фестиваль в розпал жнив — це буде дуже добре для людей: вони зможуть відійти від праці та постійних турбот.
Цьогоріч фестиваль планують провести 12-13 серпня. Чи буде він тривати обидва дні чи лише один, організатори ще не знають.
- Та поки ми вирішуємо організаційні питання, маємо також ще одну цікаву пропозицію до митців області та Тернополя, - продовжує пан Ярема. - Оскільки символом Козови та нашого свята є коза, ми вирішили, що непогано було би встановити певний символічний знак на її честь у містечку. На центральній площі Козови ми обрали таке невеличке місце — це клумба, яка, щоправда, не завжди виглядає красиво, хоч як би не старалися її доглядати. Тож ми вирішили облаштувати там гарний газончик, на якому буде “пастися” бронзова коза.

Гроші є — шукають ідеї
Чи буде ця скульптура бронзовою чи з інших матеріалів. Та й чи взагалі буде вона “щипати траву”, а чи пам’ятник виглядатиме по-іншому — все залежить від оригінальності ідей, на які й чекають організатори фесту. Наголошують, що обиратимуть із тих ідей, які відрізнятимуться креативністю та незашореністю.
- У нас є кошти на цю скульптуру, вони залишилися ще з попереднього фестивалю, - пояснює представник мистецького об’єднання “Коза” Олег Макогін. - Тому оголошуємо конкурс серед митців, аби вони надавали нам свої ідеї та бачення: як би найцікавіше було представити саме містечко за допомогою кози. До Великодня, а конкретніше, до 15 квітня можна подати своє ескізи та проекти. Чому так мало даємо часу? Бо хочемо до самого фестивалю вже встигнути встановити скульптуру. Тож ескізи можуть бути в довільній формі. Наголошуємо: нам головне сама ідея, а її виконання — це вже інше питання. Переможцю обіцяємо приз — премію в 5 тис грн.
Аналоги таких скульптур є в багатьох європейських містах, назва яких також пов’язана із козою, зауважив краєзнавець, ідейний натхненник фестивалю Сергій Ткачов.
- Коза — це доволі популярний символ садово-паркових скульптур у європейських країнах, - розповідає пан Ткачов. - До прикладу, у сусідній Польщі. В Україні ж на Івано-Франківщині є ціла композиція та історія, пов'язана з козою та Австрійським імператором.


Мова йде про скульптуру козі Любці селі Жураки Богородчанського району на Івано-Франківщині — домашній улюблениці коломийського єврея Яноша Лейби. Він зі своєю чисельною родиною саме повертався із ринку, де й купив ту козу, бо його дружина от-от мала народити одинадцяту дитину і треба було мати молоко. А тим часом на дорозі спинився сам цісар Франц Йозеф із дружиною Єлизаветою. Цісар хотів нарвати дружині слив, але не мав драбини. А у Лейби драбина якраз була причеплена до воза. Тож таке збіг подій закінчилося щедрою винагородою для Лейбової родини — цісар подарував йому пагорб неподалік та сто золотих цехінів.Лейбова сім’я невдовзі перебралася до Відня, а козу взяли із собою.

Відео дня
blockquote>


- Такі символи є родзинками міста, - продовжує пан Ткачов. - Якщо фестиваль триває кілька днів, то скульптура залишиться і буде притягувати людей до Козови. Саме містечко, на жаль, бідне не цікавинки архітектури чи символи, тож ми б хотіли надати йому певних характерних рис.

Гуртуються довкола кози
Сам фестиваль зібрав довкола себе не одне місто, які також мають відношення до кози, продовжив розповідь Сергій Ткачов.
- Перш за все, мова йде про населені пункти нашої області, також ми встановлюємо контакти з іншими областями та країнами. Скажімо, у Волинській області є містечка та хутори із назвами “Козлів”, “Козовата”, “Козловичі”, “Козин” та інші. Представники цих міст та сіл можуть приїхати на наш фестиваль. Наприклад, із Львівщини вже є пропозиція, аби фестиваль став мандрівним. Тобто, щороку його прийматиме якесь містечко з асоціації.

Саме так, організатори фестивалю ініціювали також створення асоціації міст, назви яких мають відношення до слова “коза”. Запрошення розіслали по Україні, а також намагаються встановити дружні зв’язки із польськими партнерами.


- До прикладу, наш найближчий польський сусід — місто Люблін — також має на своєму гербі зображення кози. І громадські організації міста відгукнулися, обіцяють надіслати до нас на фестиваль свої мистецькі колективи. Аналогічну пропозицію ми отримали й від представників Угорщини. Хоча до асоціації мають входити офіційні представники органів самоврядування населених пунктів. Але тут поки підтримали громадські організації, це теж добре, - підсумовує пан Ткачов.


Як і минулого року, на фестивалі головним символом будуть живі кози: їх привозять та приводять і фермери, і місцеві жителі Козови. Аби заохотити якомога більше власників, їм пропонуватимуть грошову винагороду за участь у фестивалі, додав Олег Макогін.
- Адже саме кози створювали атмосферу фестивалю, з ними гралися діти. Взагалі ми побачили, що це свято не так для дорослих як для дітвори. Не треба було ніяких китайських батутів: кози та солома — і діти гралися з ними цілий день. До слова, ми отримали чимало запитів від туроператорів Харкова та Дніпра: вони з радістю привезуть групи дітей на такий фестиваль — бо наразі це унікальний фестиваль, який відбувається довкола тваринки.

Довідка:
Детальніше з умовами конкурсу можна ознайомитися на сторінці спільноти “КозаФест” у Фейсбуці.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up