У Тернополі відбулися прем’єри вистав про сирітку Ксеню і пастку для двоголового Орла

У Тернополі відбулися прем’єри вистав про сирітку Ксеню і пастку для двоголового Орла

Любов до України, єдність і незламність нашого народу у боротьбі за свободу – головні лейтмотиви двох дитячих казках, успішні прем’єри яких відбулись у Тернополі.

Одразу дві прем’єри дитячих вистав – «Дванадцять місяців» та «Пастка для орла», співавтором яких є знаний письменник, редактор, журналіст, краєзнавець, заслужений діяч мистецтв України Богдан Мельничук, показали 10-го та 12-го березня у Тернополі.

Грали і актори, і ляльки

Казку «Дванадцять місяців», написану паном Мельничуком за творами Богдана Лепкого, у Тернопільському академічному обласному драматичному театрі актора і ляльки поставив головний режисер цього закладу заслужений артист України Володимир Лісовий. Він же і співавтор п’єси. Слід відзначити, що пан Володимир вдало поєднав кілька прийомів – живий план, техніку «чорного кабінету» та традиційну ширму із тростинними ляльками. Таке вирішення спектаклю дозволяє динамічно змінювати місце дії та точно охарактеризувати її.

Відео дня

Безперечно, вже з перших хвилин вистава захопила увагу глядачів. Вона перенесла їх у засніжені Карпати. На сцені з’являються троє вівчарів-казкарів, одягнених у традиційний гуцульський стрій. Лунає гучна трембіта, чути звук таємничої дримби, ніжно виспівує сопілка. Казкарі розповідають історію про сирітку Ксеню, злу мачуху та її ліниву і заздрісну доньку Палану, котрі посеред зими відправили дівчину у гори шукати фіалки. Таким чином вони хочуть позбутися Ксені, яку щиро кохає і до якої хоче свататися славний парубок Олекса. У горах біля багаття сирітка зустрічає дванадцять братів-місяців, які винагороджують її за добро, а згодом злу мачуху і Палану перетворюють на ворон.

Під час спектаклю діти то затамовували подих, то щиро сміялась, як і їхні батьки.

  • Вистава мені дуже сподобалась, – каже учень Тернопільської школи №4 Матвій Свистович. – Актори вразили своєю грою на цікавих музичних інструментах.

У захваті від побаченого і мама хлопця пані Марія. Вона вважає, що такі казки не лише вчать бути добрими і людяними, а й розвивають почуття любові до рідної землі, показують цікаві етнічні особливості.

Третьокласниця Тернопільської школи №24 Вікторія Вівчар вже третій рік займається у театральній студії «Третій дзвінок», тому залюбки прийшла подивитись нову виставу, в якій задіяні як актори керівники студії. Дівчинка вражена не лише їхнім вмінням розповідати казкову історію, а й грати на незвичних музичних інструментах. Також їй сподобалась двоплановість постановки – гра акторів і ляльок.

До речі, окрім нової вистави у театрі за ініціативи директора й художнього керівника заслуженого діяча мистецтв України Івана Шелепа започаткували акцію «Вільний квиток». Відтепер кожен охочий може придбати квиток у касі та залишити його для того, хто у скрутному становищі.

Прем’єри казки і презентація книжки

Літературно-мистецький арт-проект «Мистецький світ дитинства» стартував 12 березня у Тернопільському навчально-виховному комплексі №7. Його учасниками стали учні, вчителі, художники, письменники.

До уваги присутніх запропонували прем’єру казки «Пастка для орла», авторами якої є Лілія Костишин і Богдан Мельничук. Зіграли її учні ТНВК №7. Також відбулася презентація однойменної книжки, що вийшла у видавництві «Навчальна книга – Богдан». Її проілюстрували молоді тернопільські художники Ірина та Микола Кафтан.

– Метою нашого арт-проекту є популяризація сучасного українського мистецтва та літератури, сприяння комунікації між літераторами, художниками, поціновувачами мистецтва та пропагування кращих мистецьких творів тернопільських авторів, – зазначила заступник директора з навчально-виховної роботи Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Галина Федун.

Про звірят і двоголового Орла

Школярики зіграли виставу настільки гарно і щиро, що у глядачів не раз щеміло серце, бриніли сльози на очах і сяяли посмішки на обличчях. За півтори години, – а саме стільки тривала постановка, – юні актори жодного разу не збилися. Безперечно, в цьому заслуга не лише талановитих дітей, а й їхніх наставників – педагогів, котрі поставили казку «Пастка для орла», батьків, які підтримали цю ідею матеріально.

До речі, в книжці головними дійовими особами є Зайчик, Білочка, Їжачок, Бобер і Орел. Натомість у виставі героїв побільшало, бо Зайчик живе у новій хатинці разом із Зайчихою і Зайченям. До них на новосілля прийшла компанія Білочок, подружжя Їжачків і Бобрів. Проте свято лісовим мешканцям зіпсував непроханий гість – двоголовий Орел, який підступно захопив їхній лісі оголосив усіх своїми рабами. Та кмітливі друзі не підкорилися ворогу. Вони згуртувалися і дали йому гідну відсіч. Звірята перемогли двоголового хитрістю – пригостили ховрашком, зробленим на зразок солом’яного бичка. Орел потрапив у пастку. Відтак його запроторили у бочку і відправили у вільне плавання.

Примітно, що виставу доповнював відеоряд, створений на основі ілюстрацій із нової книжки «Пастка для орла». Вдалими «фішками» стала проекція на стелі польоту Орла над захопленим лісом, зворушливі пісні звірят, танці з елементами акробатики. Сподобалась глядачам і карта Двоголовії, селфі-палка без смартфона, бо він несподівано відчепився. Стався курйоз і з Орлом – після вистави хлопчика, який грав цю роль, забули у бочці, в якій він навіть подрімати встиг.

Розчулили аж до сліз

Потужним і цікавим назвав проект «Мистецький світ дитинства» Богдан Мельничук. Його до глибини душі вразила постановка.

  • Таких гарних, розумних, талановитих дітей я ще не бачив, – відзначив він. – Тому щиро вдячний їм, а також батькам і педагогам. Те, що зробили вчителі – це справжній подвиг. Я дивився і дивувався, бо і сльоза виходила, і серце калатало.

Наказний отаман Тернопільського крайового коша Українського козацтва, генерал-хорунжий Володимир Мосейко також похвалив юних акторів.

  • Хочу щиро подякувати за цю виставу, – каже військовий. – Бо до нас на Україну дійсно прийшов той двоголовий орел. Та я можу з впевненістю сказати, що ми його далі не пустимо. Хлопці стоять на передовій за дітей, які є майбутнім України. Я обов’язково покажу фото і відео цієї постановки бійцям на передовій. Вони будуть плакати, адже для них найдорожче – це ікони, дитячі малюнки і світлини рідних.

 

Привітали усіх учасників, постановників та авторів вистави з успішною прем’єрою й заслужені художники України Ярослав Омелян, Євген Удін, Володимир Якубовський, а також художники Володимир Шумило, Людмила Поворозник.

  • Ви супер актори, бо не лише гарно грали, а й чудово рухались по сцені, – наголосив Володимир Якубовський. – Ви робили все з такою щирістю, що це було неперевершено. Атмосфера вистави запалила в серці кожного особливу теплоту. У вас було два паралельні спектаклі – на сцені і на екрані.

Один із учасників постановки Остап Курівчак, який зіграв роль Їжачка, розповів, що дуже зрадів, коли дізнався, що гратиме у цій казці.

  • Я розумів, що потрібно багато репетирувати, щоби гарно виступити, – каже хлопчик. – Дуже дякую своїй мамі, яка мене вдома багато тренувала, щоб я вивчив текст із правильною інтонацією. Найбільша подяка нашій вчительці Галині Ігорівні, завдяки якій ми досягнули успіху і отримали перемогу.

До речі, казка «Пастка для орла» хоч і написана для дітей, проте має дуже глибокий зміст, бо ліс і звірята – це Україна і українці, а двоголовий Орел – наш північний сусід-агресор. Тож дай Боже, щоб як у цій виставі, ми якнайшвидше святкували перемогу!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up