Як обласна універсальна наукова бібліотека перетворилась на оранжерею

Як обласна універсальна наукова бібліотека перетворилась на оранжерею

Зустріч читачів, у тому числі й студентів-біологів ТНПУ ім. В. Гнатюка, із знаним селекціонером Ігорем Хорошем  відбулася 30 травня у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.

У цей день бібліотека перетворилась на оранжерею, адже іриси найрізноманітніших сортів і кольорів стояли повсюди, починаючи від каталогу, і закінчуючи сходами і другим поверхом. Працівники закладу підготували книжкову виставку «Чарівний світ ірисів». На одній із стін – експозиція картин знаної тернопільської мисткині Наталії Басараб та художниці, мистецтвознавця Наталії Собкович. Обидві жінки на своїх полотнах зобразили іриси.

Про те, чому іриси є фаворитами ландшафтного дизайну і надихають на творчість,  розповів присутнім селекціонер, квітникар, творець понад 120 сортів ірисів Ігор Хорош. Він – засновник і незмінний голова суддівської колегії Української спілки ірису, член Української, Американської, Італійської та Середньоєвропейської ірисових спілок, суддя міжнародного класу, почесний член Французького товариства ірисів та цибулинних рослин.

Відео дня

  • Все почалося навесні 1989 року з подарованого мені ірису сорту "ШІПШЕЙП". Саме він перевернув не тільки мою уяву про іриси-півники, а й подарував ще одну улюблену справу, – каже пан Хорош. – Пройшло декілька років і я остаточно проміняв свою лікарську практику на селекційну роботу з ірисами. А в червні 1993 року на моїх «грядках» вже вигравали всіма барвами веселки майже два десятки цих дивовижних квітів. Так була започаткована ірисова колекція, котра щорічно поповнювалась і вже до 1995 року налічувала близько сотні сортів.

На той час тернополянин займався селекцією гладіолусів, проте йому закортіло збагатити світ ірисів власними сортами. Перші результати виявились доволі успішними. З вирощених декількох сотень сіянців в 1999 році пан Ігор відібрав сім нових культиварів. Так ірисовий світ доповнили «ІЛЮЗІОНІСТ», «СПОГАД ПРО ДІАНУ» , «ЛІСОВА ПІСНЯ», «НАЗАРІЙ ЯРЕМЧУК», «ПІСНІ РУСАЛКИ», «МІСЯЧНЕ ЗАТЕМНЕННЯ» та «ВАЛЬПУРГІЄВА НІЧ». Відтоді щорічно з-поміж сотень кандидатів селекціонер відбирає 6-8 нових сортів високих борідкових ірисів.

– Моя «візитна карточка» у міжнародну ірисову спільноту – сорт «ДЕЛЬФІН І РУСАЛКА», – каже селекціонер. – Саме його я відібрав із понад двохсот сіянців. І не помилився. Яскравий приклад цьому – на Міжнародному Флорентійському конкурсі 2010 року він увійшов у першу десятку кращих сортів світової селекції, також отримав усі нагороди Української Спілки Ірису, включаючи найвищу нагороду цієї спілки – Медаль Ніни Мірошніченко. Відома українська художниця і мій справжній друг Наталя Басараб чудово зобразила цей сорт на полотні.

 

Під час зустрічі Ігор Хорош надав цікаву інформацію про численні сорти ірисів, поділився секретами селекційної роботи, ознайомив присутніх із кращими зразками цих чудових квітів зі своєї колекції. Присутні мали нагоду не лише помилуватися квітами, а й потримати в руках нагороди селекціонера і його найновіші результати його праці – не інтродуковані іриси «МЕЛОДІ ОФ СКОРИК», «МІСС ЮКРЕЙН».

До речі, у колекції Ігоря Хороша є сорти, присвячені його мамі – «МИРОСЛАВА», артисткам – «БАРБАРА БРИЛЬСКА», «АННА ҐЕРМАН», художникам – «ІВАН МАРЧУК», «НАТАЛІ БАСАРАБ», письменникам – «ЛІНА КОСТЕНКО» тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up