«Якщо продав картину за 1000 доларів, наступну ціни вже у дві», каже Іван Марчук

«Якщо продав картину за 1000 доларів, наступну ціни вже у дві», каже Іван Марчук

Легендарний художник, єдиний український представник у списку „100 геніїв сучасності” Іван Марчук зустрівся у неформальній обстановці із шанувальниками у Тернополі. Митець читав вірші, роздавав автографи та не скупився на цікаві спогади.

 

 

В ресторані Joint Іван Марчук 13 квітня ділився історія із власного життя та бачене ним у світі. Художник за свої 80 років встиг зазнати переслідувань за свою незвичну для радянської критики художню манеру. У 1989 році йому вдалося виїхати за межі Батьківщини і прокласти собі шлях до  всесвітньої слави. Австралія, США і Канада давали йому домівку і боролися за право виставляти його картини в найкращих світових галереях. 

- Для мене закордон став можливістю перевірити себе. Чи можу я, не маючи зв’язків, грошей, підтримки вижити в цьому світі, - каже Іван Марчук. - Виявилось, що я дуже живучий і можу заробляти своїми руками на життя. Там мене навчили, як правильно ставитися до власних картин, щоб вижити при капіталізмі. Наприклад, не можна спускати ціни на власні картини, можна тільки піднімати, інакше не станеш відомим, не налагодиш відносини із галереями. Якщо продав картину за тисячу доларів, наступну слід цінити уже у дві.

Свою незвичну техніку «пльонтанізм», яка вписала його ім’я в антологію світового мистецтва, пан Марчук винайшов випадково. Хоча ніколи не переставав розвиватись. Недарма кажуть, що існує «дев’ять марчуків», і кожен малює по-своєму.  В основі творчого методу - нанесення зображення тонкими кольоровими лініями, їх переплетення під незвичними кутами, яке створює враження об’ємності.

Відео дня

 - Ще в художньому училищі я всім говорив, що хочу стати ненормальним художником, - каже Іван Марчук. - Всі намагалилися вписатися у діючі художні течії, рухатися по звичайній дорозі соцреалізму. А я шукав свою дорогу, експериментував. Бажав чогось нового у мистецтві, альтернативного способу дивитись на світ.  На початку 70-х проїжджав через Чернігівщину і побачив голі дерева. На фоні неба кинулося в очі мереживо із гілок, стовбурів. І подумав, а чому б не  зобразити все це на полотні.

Організатори зустрічі підготували сюрприз для присутніх. Блок марок із репродукцією картини „Скажи мені правду” розійшовся серед відвідувачів, як гарячі пиріжки. На конверті із наклеєною маркою Марчук ставив розмашистий підпис. Але головним подарунком для шанувальників стала сама можливість поспілкуватись із титаном української культури. 
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up