Історії та легенди Микулинецького кладовища

Історії та легенди Микулинецького кладовища

Лікарі, масарі, таємнича "дівчину із мітлою"- за кожним надгробним каменем ховаються життя тих, хто по камінчику збудували місто, яке знищила війна.

Одна із можливостей дізнатися щось про Тернопіль, якого вже немає, - Микулинецьке кладовище. Саме задля цього вперше організували вечірню екскурсію цвинтарем. Проводив її краєзнавець Тарас Циклиняк. Озброївшись ліхтариками, група із понад 20 людей почула історії про тих, хто доклались до розвитку нашого міста.
Давній Тернопіль не існує ні в фізичному, ні в моральному стані, переконаний краєзнавець Тарас Циклиняк. Причина криється  в тому, що під час Другої світової наше місто перетворилось на руїну. Зникли не лише будівлі, зникли люди, а з ними - і  частина культури старого галицького міста. Близько 10 тис. євреїв були закатовані, поляки виїхали на територію Польщі, а українців в багатьох випадках чекала одна доля - Сибір.
До війни в Тернополі було декілька кладовищ: на сучасній Бережанській, на "рогатці", де зараз "Карітас", єврейське окописько, Микулинецький цвинтар, а також цвинтарі біля Середньої та Надставної церков. Перед війною, розповідають старожили, на кожному цвинтарі був сторож і книга, в якій було зазначено, хто і де похований, тож знайти могилу родини було нескладно. 
 - 1840 рік. В Тернополі на пагорбі заснували два цвинтарі: з одного боку дороги християнський, з іншого - єврейський. До слова, євреї завжди і в усьому хотіли бути першими, про це ще старожили згадують, тож і їхній цвинтар - окописько - відкрили першим,  а опісля - Микулинецьке кладовище, - розповідає Тарас Циклиняк.
 
На кладовищі жили люди
При вході на кладовище стояла арка, яка трохи відрізнялася від тієї, яка є зараз. Одразу за кілька метрів від брами, знаходився невеликий будиночок. В ньому жила родина із прізвищем Рута: Зофія та Іван.
 - Жінка була перекупкою, а цієї професії в Тернополі дуже не любили. Будиночок стояв до 60-х років. Згодом в ньому поселилися злодії, а ще через певний час він перестав існувати. Хоча свого часу тут було невеличке господарство, навіть кролі, - каже Тарас.В 1864 році на території кладовища постала капличка, заснували її єзуїти, однак після заборони єзуїтам перебувати в Тернополі, каплицю перебрала римо-католицька парафія. Одразу по праву сторону від входу до каплиці знаходиться могила римо-католицького пароха Цирила Янера.
 - Отець Янер був головою комітету по збору коштів на будівництво Парафіяльного костелу. Але, на жаль, до освячення споруди він не дожив, помер в 1902 році. За його могилою до сих пір слідкує польська громада, - зазначає пан Циклиняк.
На початку алеї на старій частині Микулинецького знаходиться поховання Мечислава Ґалецького. Пан Мечислав був відомою людиною, любив полювання. але вічно мав багато справ, кажуть, що через певні труднощі він і здійснив самогубство. Колись на вулиці Броварній на місці однієї із новобудов стояв дуже красивий будиночок з колонами, який нагадує віллу Грабовських, що на вулиці Франка. Так ось це саме і була вілла Ґалецького.
 - Людей, які покінчили із життям, ховали окремо. Тож пояснити, чому пана Мечислава поховали тут, складно. Думаю, винятком є ситуація, коли людина накладає на себе руки через психічні проблеми, тож церква могла врахувати це, - припускає Тарас Циклиняк. 
Поруч із паном Мечиславом знаходиться гробівець із похованим в ньому бурмістром Володимиром Лучаковським. - Чим примітна його діяльність як бурмістра: з'явився вуличний годинник, вуличні ліхтарі, в Старому парку насипають курган, в місті проводять каналізацію, з'являється водогін і телефонна мережі,на Опільського будується і освячується єзуїтський костел. Тому всі ці події значні в плані технологічного прогресу і відбувались за старань і підтримки доктора Володимира Лучаковського. Приємно, що про нього пам'ятають до сих пір, однак не лише він один заслуговує на шану. Наприклад, Володимир Мандель, який також похований на Микулинецькому, однак знайти це місце мені поки не вдалося.
 
Носив яблука в кишенях
Якщо йти далі по алеї, то можна побачити так звану "поляну єзуїтів".
 - За моїми дослідженнями, саме тут було здійснене чи не перші поховання на кладовищі, - продовжує Тарас Циклиняк. - Особливе це місце ще й тим, що тут похований благодійник отець Антоній Рейхенберг. Це була унікальна людина з непростим життям. Згадують, що отець Антоній ходив у довгому плащі і в кишенях того плаща мав глибокі кишені, в яких носив яблучка, а іноді навіть дрів міг туди напхати. Тому, коли він стукав у двері до тернополян, вони одразу розуміли, що треба щось дати, допомогти сиротинцям. Часто він видавався доволі дивакуватим. Якщо бачив крейдою написані погані слова. то підходив і витирав. А коли його запитували, мовляв, нащо ви це робите, відповідав: "Ці надписи забруднюють людські душі".
Коли отця ховали, то єврейська громада шкодувала, що в них немає такого благодійника. На пам'ятник отцю скидалися всією громадою міста. Взагалі доволі показовим є те, що в довоєнні часи на похорон людини збиралися всі три громади:  поляки, і євреї, і українці. Це вже потім всі поділилися на наших і чужих, каже Тарас Циклиняк.
Неподалік поховані Александр та Ядвіга Грабовські. Саме їхня вілла тепер слугує бібліотекою-музеєм на вулиці Франка.
 
Била маму мітлою
Однак не лише історичними персонажами славиться Микулинецьке кладовище. Є на ньому і поховання, навколо якого десятиліттями снуються легенди та оповідки, - це так звана "дівчина з мітлою". - Як розповідають старожили, була колись в місті така історія. Жила дочка із мамою,  Жінка працювала двірничкою, тож їм доводилося дуже скрутно. Дівчина над матір*ю завжди знущалася - била мітлою, якою та замітала вулиці. І одного разу та бійка закінчилась тим, що матері не стало. Усвідомивши, що вона накоїла, дівчина не то сама закінчила життя самогубством, чи, як хтось розповідає, прийшла на могилу до  матері і тут їй щось трапилось. Однак всі історії сходяться  в одному: скульптуру фундувала громада міста, отже, випадок все ж був резонансним. Раніше у скульптури були крила, та, швидше за все, відпали вони ще до війни. Вінок в руках - символ незаміжньої дівчини. А мітла, яку скульптура дівчини тримає в руках, - нагадування про гріх проти найріднішої людини, - каже пан Циклиняк.
Є на Микулинецькому і могила людини, якій епітафію написав Володимир Сосюра. Це офтальмолог Іван Мазур, що врятував зір сотням тернополян, а крім них - і відомому поету.
 - Це була людина з надзвичайним почуттям гумору, що зрештою не дивно для фронтовика. який на війні бачив все, що тільки можна. Є згадки, що лікар жартома до всіх звертався "доцю". Мріяв створити в Тернополі очну клініку і назвати її на свою честь, однак влада йому в цьому відмовила. Він був дуже заможним, гроші роздав усім своїм друзям і знайомим, а тоді віддав Богу душу, - каже Тарас.
На Микулинецькому похована і жінка, завдяки праці якої історія довоєнного Тернополя знайшла відображення у книзі. Мова йде про Любомиру Бойцун - корінну тернополянку із давньої міщанської родини, як їх тоді називали, "кавунів".
 - Пані Любомира вчилася в Чернівецькому університеті, тоді все життя пропрацювала в обласному архіві. А в 2000-их роках у неї виникла думка написати про Тернопіль. Про наше місто до того часу писали поляки, євреї, писала діаспора, однак краєзнавчої довідки на той час не було. Тому в 2003 році побачило світ перше видання книги "Тернопіль в плині літ" - і це найпопулярніша україномовна книга про історію нашого міста, - каже Тарас Циклиняк. - Там поєднані і історичні факти, і спогади, крім того вона надзвичайно ілюстрована.Чи не єдина капличка на кладовищі - родини масарів Майків.
 - Старожили згадують, що коли розрізали ковбасу, яку виготовляли в цеху цієї родини, то на зрізі була літера "М", - каже краєзнавець. - Тобто, це вже не просто ковбаса, а витвір мистецтва. Крім того, всі рецепти виробів та навіть сумішей спецій ніхто нікому не заповідав і не передавав. Це все забиралось із собою в могилу.
Старші люди кажуть, що гробівець родини вже проданий, хоча нащадки родини ще десь живуть за кордоном.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Kostiv Oleg

    Я був, кльово, сподобалось. І глінтвейн смачний.
  • Шевченко Алекс

    Вбила фостання фраза:"Старші люди кажуть, що гробівець родини вже проданий, хоча нащадки родини ще десь живуть за кордоном".
  • Діонісій

    то є історія і її треба знати, цікаво і повчально, от тернопільські підземелля, є чим пишатись, шкода, що воно не досліджено, але є час, будуть можливості. сподіваюсь.
  • Anonymous

    Цікаво!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up