На Тернопільщині учні реконструювали події Голодомору зі спогадів місцевих старожилів

На Тернопільщині учні реконструювали події Голодомору зі спогадів місцевих старожилів

Використовуючи історичну реконструкцію учасники проєкту екранізували спогади старожилів про відлуння Голодомору в селі Борщівка, що на Тернопільщині, етнічна Волинь.

У селі Борщівка, що на Тернопільщині, учні місцевої школи здійснили історичну реконструкцію подій, які відбулись тут у часи Голодомору-геноциду.

Про це повідомила на сторінці Борсуківської громади вчителька історії та організаторка проєкту Лілія Волянюк.

Учасники місцевого патріотичного клубу «Пошук» та гуртка «Сокіл -Джура» вивчали історичну минувшину пов’язану з сторінками Голодомору 1932-33 років, Голоду 1921-23та 1946-47 років. Учні провели інтерв’ю та записали спогади жительки с. Нападівки Саган Ганни Яківни, 1928 року народження. Ганна Яківна родом з Миколаївської області, яка була охоплена голодом.

Відео дня

«Ми записали цікаві свідчення життя та порятунку в ті страшні роки», — каже Лілія Волянюк.

Використовуючи історичну реконструкцію учасники проєкту екранізували спогади старожилів про відлуння Голодомору в селі та назвали «Обміняла на шинель».

Жителі Західної України, яким пощастило у міжвоєнний період проживати поза межами СРСР намагалися допомогти співвітчизникам за Збручем, оскільки вважали трагедію Наддніпрянщини й своєю бідою. Старожили розповідають, що мешканці села пересилали кошти чи продукти окремим жителям Східної України, здебільшого рідним чи знайомим.

«Пізньої осені 1932 року у нашому волинському селі Борщівка до однієї з хат прийшла жінка з сусідньої, охопленої голодом Хмельницької області і просила обміняти речі на їжу…», — розповідають учасники про подію, яку екранізовували спільно.

 Читайте також:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up