Представили марки, присвячені особливим українським орденоносцям

Представили марки, присвячені особливим українським орденоносцям

Шість особливих поштових марок, присвячених 100-річчю завершення Першої світової війни, репрезентували у Тернополі історик, доктор гуманістики  Сергій Ткачов та художниця, кандидат історичних наук Марія Юрчак. На них зображені українці, які отримали вищі військові нагороди за участь у Першій світовій війні від шести країн – Великобританії, Австро-Угорщини, Румунії, Туреччини, Франції та Німеччини. Вони вийшли у серії «Власна марка».

  • 11 листопада весь світ відзначав 100-річчя закінчення Великої війни, як її називали, або ж Першої світової війни, – зазначив Сергій Ткачов. – Про цю дату ми говоримо для того, щоб згадати мільйони тих, хто загинув. З них тисячі лежать на Тернопільщині, яка була ареною найзапекліших боїв на східному фронті. Про наш Тернопіль написано різними мовами народів світу у військовій історії. На жаль, більшість тернополян навіть про це не чули.

До речі, у Тернополі є унікальний пам’ятник наймолодшому воїну Першої світової війни Славку Луцишину, якому було 7 років, коли він став солдатом.

  • Сьогодні такі часи, що громадська ініціатива може йти попереду державних інституцій, — зазначив Сергій Ткачов. – Якщо Україна не спромоглася за чотири роки — від 2014 до 2018 року якось нагадати про ті події, то власне тому ми і проводимо такі зустрічі й заходи і надолужуємо те, чого  не роблять державні інституції. Так сталося, що у Першій світовій війні українці воювали на різних фронтах. На боці Російської імперії 3 мільйони, Австро-Угорської – 300 тисяч. Загинуло 1,5 мільйона українців. Не забуваймо, що після війни виникла епідемія тифу, бушувала іспанка – грип, який забрав більше людей, ніж загинуло під час війни.

Блок із шести марок розміщений на фоні зображення бою на горі Лисоня. Графічні портрети українських військових створила Марія Юрчак. Для цього їй знадобився тиждень.

Відео дня
  • Складність полягала в тому, що фотографії були старі, до того ж у поганій якості, – каже Марія Юрчак. – Мені ж треба було зберегти портретну схожість.

На марках зображені шість українських військових – учасників Першої світової війни. Зокрема Пилип Коновал, що народився на Хмельниччині і воював у складі канадських військ, – єдиний українець, нагороджений вищим військовим орденом Великобританії – хрестом Вікторії. Осип Ковшевич був комендантом у Бережанах у часи першої ЗУНР. Він нагороджений німецьким залізним хрестом. Старшина Українських Січових Стрільців, офіцер австро-угарського війська Іван Косак отримав австрійський орден. Генерал армії УНР, військовий топограф Микола Коваль-Мидзевський відзначений вищим орденом «Корона Румунії І ступеня». Інший генерал-хорунжий армії УНР Володимир Сальський отримав вищий французький орден «Почесного легіону». Осип Букшований як комендант Легіону УСС нагороджений орденом Туреччини – галіполійською зіркою.

За словами Сергія Ткачова, до цієї колекції не увійшов Юхим Чорний-Ковальчук, який був нагороджений георгіївським хрестом №1, через заборону в Україні георгіївської стрічки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up