Родичам вояків ОУН-УПА передадуть нагороди, які чекали їх 70 років

Родичам вояків ОУН-УПА передадуть нагороди, які чекали їх 70 років

За ініціативи волонтерів родичі загиблих воїнів ОУН-УПА отримають нагороди, які не були вручені в 1944-1953 рр. На Тернопільщині в нагородних списках 525 чоловік.

 

В період боротьби Української повстанської армії із радянськими окупантами близько тисячі вояків по всій Україні отримали медалі та ордени різних ступенів. В період інтенсивних боїв керівництво УПА не мало можливості нагороджувати бійців реальними відзнаками. Натомість їх, перед строєм, нагороджували тимчасовими посвідками, в яких зазначалося, яку нагороду повинен отримати повстанець за кращих часів. В результаті, маса загиблих воїнів так і не дочекалися заслужених нагород і  полягли під час боїв або в загинули в застінках радянських спецслужб.

Проблема в тому, що в багатьох випадках неможливо встановити справжнє прізвище людини, адже в УПА з метою конспірації було прийнято використовувати псевдоніми. Тепер це ускладнює роботу дослідників по ідентифікації повстанських героїв. Дослідники повстанського руху та меценати створили "Координаційну раду з вшанування памяті нагороджених лицарів ОУН і УПА", щоб виправити історичну несправедливість. За сприяння спонсорів виготовлять точні копії нагород ОУН-УПА і передадуть потомкам героїв повстанської війни. 

 - Ми долучили до роботи 40 істориків та краєзнавців, завдання яких встановити справжнє прізвище нагородженого, його місце проживання та адресу його нащадків, яким будуть передавати нагороди, - говорить голова Координаційної ради Михайло Посівнич. -  Додатковою проблемою є те, що частина вояків та командирів УПА, народилися в одній області, воювали в іншій, а осіли після закінчення війн в третій. Це ускладнює пошуки і потребує додаткових зусиль по роботі в архівах. Не завжди зберігались і списки нагороджених. 

За словами організаторів, вони планують  влаштувати урочисте нагородження по районних центрах і селах до 18 жовтня - Покрови та Дня захисника України.

Відео дня

 - Ми виступили з проханням в 75-ту річницю УПА помістити на бігбордах міста та області місцевих учасників повстанського руху. - продовжує Михайло Посівнич. -  Тоді українці будуть знати в лице не лише Бандеру і Шухевича, але героїв, які жили на  сусідній вулиці.  Крім того плануємо видати книгу „Лицарі УПА”, в якій зберемо усі доступні на сьогоднішній день матеріали про нагороджених вояків. 

Всі нагороди запевняють організатори акції номерні, мають чітко встановлену кількість і тому не потраплять в руки спекулянтів і не піддадуться фальшуванню.

 - На Тернопільщині 525 людей потрапили в нагородні списки і повинні були отримати заслужені відзнаки.  - каже історик Сергій Волянюк. - 176 із них мали отримати Золотий хрест заслуги та Золотий Хрест бойової заслуги - найпочесніші нагороди УПА. Із власного досвіду знаю, наскільки важко ідентифікувати нагороджених: за 10 років, що я досліджую цю проблематику встановив лише 30 % справжніх імен. Але ми не втрачаємо надії відновити пам'ять про всіх заслужених бійців.  

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up