Школярам розповіли про подвиг їхніх ровесників, які загинули під Крутами

Школярам розповіли про подвиг їхніх ровесників, які загинули під Крутами

Дізналися більше про роль і значення бою під Крутами, послухали патріотичні пісні та вірші дев’ятикласники Тернопільської загальноосвітньої школи № 22, завітавши у міську бібліотеку № 5 для дітей. До 100-річчя бою під Крутами тут відбулася патріотична година «Подяка Вам, сини мого народу, що стали в бій за правду і свободу».

- 100 років тому українську державу захищали юнаки-студенти, – розповів заступник директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної освіти Іван Букавин. – Після революції 1917 року, коли до влади прийшли більшовики, вони розпочали війну проти України, виступивши проти тодішнього українського уряду – Центральної Ради. Остання не спромоглася створити армію. Це важливий урок для нас, адже сьогодні ми знову перебуваємо в стані війни з Росією і також не мали належних збройних сил.

Як зазначив науковець, на той час думка про необхідність мати власну армію виникла не в державних мужів, а в студентів. Коли більшовики розпочали неоголошену війну, до речі, дуже схожу до сучасної, то найперше заручилися підтримкою однодумців на сході України. Вони проголосили свою Українську Народну Республіку зі столицею в Харкові. Таким чином з’явилось дві республіки з різними урядами і столицями. Тому більшовики заявили, що українці воюють між собою. Самі ж почали військовий наступ на Україну.

Відео дня
  • Більшовицькими військами керував Міхаїл Муравйов – людина з дуже незрозумілим минулим, – зазначив доповідач. – Це дуже таємнича постать, колишній російський полковник, який відзначався особливою жорстокістю. Він патологічно ненавидів все українське.

Коли більшовики напали на Україну, юнаки-студенти самоорганізувалися. Вони закликали молодь записуватись до куреня Січових Стрільців, який формувався зі студентів університету святого Володимира та Українського народного університету. Зголосилося декілька сотень молодих людей, які знали, що будуть воювати з більшовиками, але не думали, що так швидко.

  • У 20-х числах січня більшовицька армія вела наступ на Бахмач, – каже Іван Букавин. – Там стояв малочисельний український загін, який був змушений відступити. Українське військове керівництво вирішило дати бій під станцією Крути, щоби не дозволити ворогам захопити залізницю і просунутися вглиб країни.

Він тривав близько п’яти годин. Про нього історикам відомо небагато, оскільки значна частина оборонців станції загинули. Близько 400 українців, з яких лише 80 військових, намагалися дати відсіч 3000 більшовицькій армії, при чому більшість з них пройшли Першу світову війну. З-поміж українських студентів-оборонців були й такі, що жодного разу не тримали зброї в руках.

Українські вояки були озброєні гвинтівками. За кілька днів вони переробили один з вагонів на бронепоїзд. Більшовики пішли в наступ, але їх несподівано обстріляли. Це зупинило ворога на кілька годин, проте, коли підійшла підмога, українських захисників спробували оточити. Щоб не потрапити в полон, останні відступили. Наймолодша чота із 30 студентів не зорієнтувалась на місцевості, тому й потрапила в полон. Згодом більшовики їх розстріляли.

  • Три сотні українців загинули в бою під Крутами, – підсумував історик. – Його значення в тому, що більшовики зрозуміли, що легко захопити українську територію їм не вдасться. Тож вони призупинили свій наступ. За цей час Україну визнали незалежною чотири держави. У березні відбувся похорон загиблих. Тіла 27 юнаків поховали в Києві на Аскольдовій могилі.

Завершуючи свою розповідь, Іван Букавин закликав присутніх бути гідними слави українських героїв.

Відтак член спілки письменників України Ольга Атаманчук прочитала власні вірші громадянського спрямування, а учні музичної школи №2 виконали патріотичні пісні. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up