Чи спостерігають відеокамери за тернопільськими учнями

Чи спостерігають відеокамери за тернопільськими учнями

Батьки учнів та директори тернопільських шкіл розповіли, чи доцільні камери спостереження у навчальних закладах і як вони допомагають у складних ситуаціях. 

Відеоспостереження у навчальних закладах з кожним днем ​​стає все актуальнішим. У зв'язку з Керченською трагедією збільшилась увага до безпеки у садках, школах, коледжах. Нагадаємо, в середу, 17 жовтня у Керчі 18-річний хлопець влаштував теракт у коледжі. Вчасно виявивши встановлення вибухового пристрою, трагедії можна було б уникнути. У цьому могли б допомогти камери спостереження.

У тернопільських школах система відеоспостереження працює з 2014 року.

- На встановлення камер у кожній окремій школі виділили 12 120 грн. Зараз відеоспостереження перебуває на обслуговуванні міськради, - коментує заступник начальника управління освіти і науки з фінансових питань Олена Пельвецька. - В основному у кожному навчальному закладі встановлювали по 3-4 камери. Є такі, що мають більше. Це залежало від місця встановлення та відстані. Також у кожному закладі є тривожна кнопка.

Відео дня

У кожній школі – камери і тривожні кнопки

Про встановлення більшої кількості камер у школах наразі мова не йде.

- Нещодавно ми встановили відеоспостереження у Тернопільській  дитячій хоровій школі "Зоринка" та у Центрі дитячої творчості, - каже пані Пельвецька. - Також 8 камер встановили у Тернопільському обласному комунальному спеціалізованому будинку дитини. У дитячих садочках є тривожні кнопки, а камер відеоспостереження немає. Тричі брали участь у тендері, але він не відбувся. Після подій у Керчі підніматимемо питання відеонагляду у коледжах міста.

За інформацією управління освіти і науки зараз немає камер спостереження у Тернопільському вищому професійному училищі сфери послуг і туризму”, вищому професійному училищі №4 ім. М. Паращука, вищому професійному училищі технологій та дизайну”. Власним коштом становили відеонагляд у вищому професійному училищі ресторанного сервісу і торгівлі” (одна внутрішня камера). У центрі професійно-технічної освіти встановили 28 камер відеоспостереження: 9 зовнішніх, 11 внутрішніх, 6 у навчальних корпусах та 5 у гуртожитках. Ще 8 планують встановити. У навчальних і виробничих корпусах технічного коледжу тернопільського національного політехнічного університету імені Івана Пулюя є 10 відеокамер, одна з яких внутрішня, інші - зовнішні.

Директори тернопільських шкіл розповіли про ситуації, коли камери відеоспостереження ставали їм у нагоді.

Батькам спокійніше за дітей

Відеоспостереження в школі підвищує безпеку дітей, в кілька разів зменшуючи кількість порушень, кажуть педагоги. При виникненні будь-якої екстреної ситуації або конфлікту можна переглянути записи відеоархіву.

Ми запитали батьків тернопільських школярів, що вони думають про відеоспостереження у школах.

- Добре, коли батьки у будь-який момент мають доступ до відеонагляду і можуть зайти через інтернет, - вважає тернополянка Тетяна. - Якщо є така можливість, то це дуже добре. Це буде дисциплінувати вихователів і батьки будуть спокійні за дітей. А звичайний відеозапис - не має змісту.

Більшість опитаних зазначили, що відеонагляд у школах та садочках потрібен.

- До відеоспостереження у школах ставлюся позитивно, - каже Вікторія Фідак. - Адже при якихось незрозумілих ситуаціях зможуть переглянути запис. Бо якщо це суто для перегляду керівництва, то незрозуміло для яких цілей.

- Камери потрібні, - розповідає мама двох школярок Галина Трач. - Позитивно ставлюся до цього. Раптом щось би сталось, можна подивитися. Зараз ще є онлайн-трансляція, щоб в реальному часі стежити за дитиною. Це також дуже добре.

Камера допомогла знайти крадія

Марія Гуцол, директор школи-колегіуму Патріарха Йосифа Сліпого:

- У нас є три камери. Їх встановили ще десь 3-4 роки тому. Одна внутрішня, дві для зовнішнього спостереження при вході. Також у нас є система “Смарсі” і діти проходять по перепустках. У нас заклад християнського спрямування, то між дітьми не трапляється таких ситуацій, щоб ми переглядали записи. Але камери, безумовно, потрібні. Три - це дуже мало. Камери зовнішнього спостереження допомагають навіть звичайним перехожим. Був випадок, коли мама привела дитину у школу, а невідомий чоловік вкрав її сумку. У нас є камера при вході, яка фіксувала ті події. Тому я дала дозвіл на вилучення запису і його використовували для пошуку злочинця. Це добре, що ситуація не стосується учнів. Та раптом що - камери добрий помічник. Проте, добре було б якби дитячі заклади були закритими. Щоб перехожі не перебували на території шкіл.

Камери потрібні для безпеки

 Олександр Остапчук, директор школи-ліцею №6 ім. Н.Яремчука:

- Зараз у нас триває встановлення нової системи відеоспостереження. Перші камери у школі з’явилися ще кілька років тому. Зараз завдяки спонсорам є можливість оновити цю систему. Раніше в нас було 8 камер, тепер буде 16. Три камери встановлять ззовні, решта - всередині школи. Зокрема, у коридорах та біля сходової клітки. Зараз старі камери ми зняли, закупили нове обладнання, розпочинаємо монтажні роботи. На щастя, записи відеокамер стають у нагоді нечасто. Проте були випадки, коли наші записи допомагали поліції. Наприклад, невідомий чоловік під виглядом батька потрапив у школу, зайшов до учительської та викрав гаманець. З допомогою відеоспостереження поліція вирахувала зловмисника. Ще були випадки нападу на перехожих біля школи. То бокове відеоспостереження фіксувало ситуації і це допомагало поліції. Для внутрішніх випадків поки не доводилось використовувати записи. Раптом щось, то діти самі розповідають. Але камери потрібні для безпеки.

Можна дізнатися, хто нищить шкільне майно

Ігор Каразія, директор загальноосвітньої школи №24:

- У нас є чотири відеокамери. Першочергово встановили камеру на вулиці. Вона охоплює територію спортивного майданчика. Потім ще встановили по камері на другому, третьому та четвертому поверсі з одного боку коридору. Плануємо у майбутньому додати ще камер, бо це працює. Наприклад, якщо нищать шкільне майно, можна побачити дізнатися, хто саме це зробив.

 

 

Відеоспостереження дає результати

Тетяна Андрющенко, заступник директора з навчально-виховної роботи спеціалізованої школи №5 з поглибленим вивченням іноземних мов:

- У нас є камери зовнішні, які фіксують територію біля головного входу та внутрішній двір. Є і дві внутрішні - в коридорах на першому та на другому поверсі.  Їх встановили кілька років тому. Внизу є комп’ютер, на якому відображаються усі ділянки. Там завжди чергує вахтер. Була ситуація, що хтось через внутрішній двір хотів потрапити у школу через вікна. Охоронець це побачив, скористався тривожною кнопкою, поліція приїхала, але не встигла зловити невідомих. То тоді вони використовували записи камер, щоб розпізнати цих людей. Випадки використання записів суто у шкільних справах - рідкість. Проте, кілька років тому батьки самі встановили камери в одному класі. Та ці діти вже закінчили школу, камери давно не працюють. Загалом, наявність відеоспостереження це добре і дає свої результати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up