Діти, батьки і навіть вчителі: хто стає жертвами булінгу

Діти, батьки і навіть вчителі: хто стає жертвами булінгу

За останні роки більше, ніж третина учнів тернопільських шкіл, можуть бути жертвами або агресорами булінгу.

Зараз це дуже поширене явище. Цією темою цікавляться і вчителі, і психологи, і батьки. У зв’язку з цим 2 листопада Центр освітніх та психологічних інтерактивних технологій організував тренінг «Психологічна профілактика булінгу в освітньому середовищі». Вивчити проблему зібралось понад 20 учасників.

Булінг - це соціального-психологічний феномен, під час якого наноситься шкода фізичному чи психічному здоров’ю дитини.

- Булінг має свої характеристики, - пояснює кандидат психологічних наук, асистент кафедри практичної психології ТНПУ Оксана Воронкевич. - Він систематичний, мотивований, повторюваний.

Відео дня

У колективах є булери, їхні жертви та свідки.

- Зазвичай булерами є сильніші особистості, - продовжує пані Воронкевич. - Вони діють на групу для того, щоб були свідки, щоб самоствердитись. У таких ситуаціях часто дуже мало спостерігачів, які дійсно можуть захистити жертву.

Причини булінгу

Причин для булінгу чимало. В основному цей феномен формується у сім’ї.

- Якщо сім’я деструктивна, конфліктна, емоційно-нестабільна, агресивна чи неповна - це відбивається на дитині, - каже фахівець. - Також вплив має і авторитарний стиль виховання. Тоді дитина бере приклад з батьків, іде в школу та цькує інших. Булер вибирає собі в жертву однокласника з протилежною - жертовницькою моделлю поведінки.

Види булінгу

Бувають різні види булінгу і жертвами не завжди стають діти.

- Є фізичний булінг, - розповідає Оксана Воронкевич. - Він проявляється в таких формах як штовхання, биття, припалювання сигаретами частин тіла, побої, ляпаси, удари. Інший вид - психологічний булінг, який проявляється у вербальному цькуванні. Тобто обзивання, надання прізвиськ, поширення пліток. Економічний булінг - це спеціальне пошкодження речей і вимагання грошей. Цей вид дуже поширений у школах. Також є сексуальний булінг, який проявляється у схилянні до статевого акту або ж демонстурвання геніталій. І останнім часом набуває поширення кібербулінг - цькування за допомогою соцмереж.

Вчителі також можуть бути жертвами

Пані Воронкевича наголосила, що окрім дитячого булінгу є таке явище як булінг щодо батьків чи вчителів.

- Але про його випадки відомо мало, - пояснює співрозмовниця. - Це приховане явище, про яке мало говорять. Проте не є виходом забирати дитину з певного класу чи школи, переводити в іншу. Немає впевненості, що в іншому колективі це не повториться. Адже зазвичай людей, у яких думки відмінні від інших не завжди правильно сприймають. Зараз можна говорити й про таке явище як цькування з боку учнів вчителів. На жаль, багато педагогів не мають авторитету у класі, особливо у початковій школі. Зазвичай - це молоді вчителі, креативні, які чимось відрізнялися або авторитарні педагоги ще “старого гарту”. Саме з таких фахівців найбільше знущаються діти. Щоб уникнути цього потрібно вміти правильно спілкуватися з учнями, домовлятися, бути для них другом.

Як захиститись від булінгу

Від булінгу дітей можуть захистити батьки та вчителі.

- Головне, щоб мама чи тато вміли пояснити, що таке явище є, - зазначає експерт. - Також щоб вчителі та практичні психологи у навчальних закладах правильно реагували на це явище і припиняли його. Щоб уникнути проявів булінгу потрібно проводити у школах психологічну профілактику.

До слова, на базі Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка діє при кафедрі практичної психології діє Центр освітніх та психологічних інтерактивних технологій.

- Більшість педагогічних проблем мають психологічне підгрунтя, - зазначає завідувач кафедри практичної психології, доктор психологічних наук, професор Галина Радчук. - Ми хочемо допомогти вчителям та батькам вирішувати ці проблеми інтерактивними засобами, засобами просвітницьких та психологічних тренінгів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • David Starr

    Що означає "Зараз це дуже поширене явище"? Це було завжди: і 20 років тому теж. Чим нижчий рівень школи - тим сильніше "пресування". Боротись важко, але можливо, в ідеалі дитині мати друзів, що допоможуть, займатись спортом і т.п.
  • Пустило

    Тре скинути штани,дати пару горичих патиком по задниці і всьо,поридок.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up