ДПА та ЗНО скасовано, а вступники складатимуть мультипредметний тест

ДПА та ЗНО скасовано, а вступники складатимуть мультипредметний тест
  • Верховна рада скасувала державну підсумкову атестацію (ДПА) для 11-класників і визначилась з умовами вступної кампанії-2023.
  • Цьогоріч, як і в 2022 році, випускники шкіл здаватимуть мультипредметний тест (МПТ) замість зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).
  • Які умови складання і що змінилося для майбутніх вступників?

23 лютого 2023 року, Верховна Рада України прийняла урядовий проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року». Він передбачає скасування ДПА та визначення особливого порядку вступу до вишів у 2023 році, який проводитиметься у форматі НМТ. Такі зміни пов’язані із продовженням дії воєнного стану на території України та запроваджуються з метою зниження безпекових ризиків для вступників.

Про це розповідають у Департаменті освіти і науки ТОДА з посиланням на Міністерство освіти та науки України.

Відео дня

 

Нагадаємо, що на відміну від минулорічного тестування, випускники складатимуть МПТ за двома обов’язковими предметами і третім – на вибір. У 2022 році дисциплін було чотири. Серед обов’язкових – українська мова і математика, за вибором учень може складати історію України, фізику, хімію, біологію та іноземну мову.

Ми все ж таки дійшли згоди у тому, що безпекова ситуація сьогодні – на першому місці. Вимога складання тесту в один день та обмеженість у часі 180 хвилин вплинула на скорочення кількості предметів до трьох і виключення історії України зі складу обов’язкових. Упевнений, що цей предмет буде у списку обраних серед багатьох випускників. Але який би набір дисциплін не обрав майбутній абітурієнт, кожен матиме право вступати до будь-якого закладу вищої освіти нашої країни, – пояснив Міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

Дискусійним було питання з приводу виключення дисципліни «Історія України» зі складу обов’язкових у такий відповідальний для країни час.

     Історія України нікуди не зникне, особливо для тих майбутніх студентів, які вступають на гуманітарні спеціальності. Українська мова і математика забезпечують найбільшу валідність в оцінці знань (авт. основу) і є обов’язковими в державній підсумковій атестації, інші ж предмети будуть обиратись випускником самостійно. При вступі на гуманітарні спеціальності, звісно, в пріоритеті буде складання історії України, що даватиме максимальну кількість балів.  Погоджуюсь з тим, що історія України є надважливою дисципліною, контентом для сучасного молодого українця. Але ніколи не погоджусь з тим, що підставою для її вивчення має бути МПТ. Державну мову, літературу, культуру, історію має знати кожен українець, незалежно від іспитів, переконаний очільник МОН.

За його словами, у 2023 році українські виші очікують на 220-224 тис. вступників. Вони складатимуть електронний МПТ у  спеціально облаштованих тимчасових екзаменаційних центрах під керівництвом Українського центру оцінювання якості освіти. Аналогічною буде і процедура для тих 11-класників, які зараз перебувають за кордоном.

     У минулому році екзаменаційні центри для проведення національного мультипредметного тестування (НМТ) діяли у 52 містах 32 країн світу. В 2023-му ми розширюємо мережі складання НМТ, щоб охопити максимальну кількість наших випускників, які перебувають за межами держави. Це – переважно країни ЄС, Японія, Канада США, Туреччина та деякі інші, коментує Шкарлет.

     Сергій Шкарлет додав, що заявки на участь у вступній кампанії почнуть приймати у квітні. Власне процедуру МПТ планують розділити на 3 сесії: основну – у червні-липні, додаткову – у липні і, за необхідності, – спеціальну – у серпні або вересні.

А вже сьогодні майбутні вступники мають змогу готуватись до випробувань. З цією метою громадська спілка «Освіторія» запустила серію безоплатних вебінарів на онлайн-платформі «iLearn» для підготовки до національного мультипредметного тесту 2023.

Щотижня на iLearn будуть проводити онлайн-заняття з чотирьох предметів: української мови, історії України, математики та англійської. Учні зможуть не лише повторити матеріал, але й поставити запитання викладачам, а також перевірити знання завдяки тестуванню на платформі. Вебінари триватимуть упродовж чотирьох місяців, безпосередньо до складання МПТ. Їх проводитимуть досвідчені експерти-предметники.

Нагадаємо, раніше ми розповідали якими будуть вступні випробування у 2023 році.

Читайте також:

Якими будуть вступні випробування в 2023 році: роз'яснення Міносвіти

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up