Вчитель має бути таким, як діти. Головна освітянка області розповіла про нові вимоги до вчителів та учнів

Вчитель має бути таким, як діти. Головна освітянка області розповіла про нові вимоги до вчителів та учнів

Яким буде перший клас після реформи, чим обладнають приміщення школи і до чого повинні готуватися вчителі, учні і батьки, розповіла начальник управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Хома.

Мета прес-конференції за словами пані Ольги — розставити крапки над «і» щодо фінансування нової української школи. Адже на часі багато розмов про кошти, а точніше скільки їх є, чи достатньо цієї суми і яка потреба у додатковому фінансуванні.

- Діти краще орієнтуються у сучасній техніці, ніж вчитель. Це й привело до потреби реформувати сучасну освіту. Ця зараз просто необхідно. Процес повинен розпочатися саме з початкової ланки. Адже не можна робити реформу вищої школи чи професійної освіти, - каже Ольга Хома.

Відео дня

Важлива проблема вчителя

Ольга Хома зауважила, що великою є проблема вчителя. Пояснює це тим, що він не звик до такого навантаження, якого потребують першачки нової школи. Це буде проблемою реформи системи освіти. Адже впровадження нових стандартів не залежитиме ні від управлінців, ні від батьків, ні від дітей, а саме від успішності вчителя, який буде їх застосовувати.

- Все залежитиме від бажання працювати з дітьми, які зараз дуже активні та допитливі. Тому вчитель має бути таким, як діти, - каже начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА.

Виділили 34 млн 510, 7 тис грн.

Для формування нового освітнього простору виділили 34 млн 510, 7 тис грн. З них 40% - на закупівлю дидактичного обладнання, 40 % - на придбання меблів і 20% на комп’ютерну техніку.  Також 15 млн 80 тис грн на підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, які набиратимуть перші класи у 2018 році і педагогічних працівників, які матимуть години іноземної мови.

Пані Ольга пояснила, що 5 млн 770 тис грн – це співфінансування з місцевих бюджетів. 10% видають райони і об’єднані територіальні громади, а міста обласного значення мають виділити 30% на співфінансування.

- Ці кошти ми розділили по кількості класів і дітей, які є у Тернопільській області. На придбання меблів для однієї дитини виділено 1300 грн без співфінансування. 18 000 – для придбання дидактичного матеріалу (індивідуальні магнітні дошки, роздатковий матеріал для розвитку моторики пальців) на один клас, близько 10 000 – на комп’ютерну техніку (персональний ноутбук для вчителя). Найважливіший принцип нової школи – від предметоцентризму до дитиноцентризму. Ми маємо зрозуміти, що школа – для дитини і все що в ній є має бути використано для неї – наголошує Ольга Хома.

Розповіла пані Ольга й про випадки, коли батьки скаржились, що у школі збирають кошти на обладнання нових класів. Наголосила, щоб батьки, які потраплять у схожі ситуації звертались в ОДА.

- Будемо звільняти керівників освітніх закладів, адже за реформою кошти надає бюджет і їх достатньо, - каже очільниця облно.

Нове у новій школі

Толерантні грамотні розмови про гендерну рівність, відсутність зошитів та оцінок – лише кілька новинок нової української школи.

- Оцінювання і домашнього завдання не буде. Діти і батьки нормально це сприймають, ми це бачили в пробних класах і рівень знань зовсім не гірший, - коментує пані Ольга.

Зошитів теж не буде. Вчитель повинен буде роздруковувати чимало роздаткового матеріалу. Для цього у класах будуть усі необхідні технічні засоби: принтер, ксерокс, ламінатор.

Що вже закупили для тернопільських шкіл

- Сьогодні ми маємо вже проведений тендер на закупівлю 290 комплектів: принтер, сканер, ксерокс, ламінатор, ноутбук. Їх розприділено по районах за кількістю. Проводиться тендер щодо закупівлі кабінетів хімії, фізики, біології. Кабінети закуплені, чекаємо щоб їх доставили. Кошти, що стосуються меблів і дидактичного матеріалу, розприділені на місця. Оголошено тендери. До 1 вересня меблі, дидактичний матеріал та комп’ютерна техніка буде у перших класах. Все решта можна купувати за кошти місцевих бюджетів, - розповідає головна освітянка області. 

Також Ольга Хома зазначила, що працюють над тим, щоб у школах був якісний інтернет, адже це дуже важливо. Не менш важливим є й підбір меблів. Вони мають бути легкі та зручні, на коліщатках, щоб дитина могла сама пересувати їх.

Чи стане школа місцем, куди із задоволенням поспішатимуть учні, дізнаємось вже з вересня.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Орися Макогін

    Якшо держава виділила стільки коштів то чому цього року батьки знову здавали гроші на ремонт класів.Запитайте керівників навіщо вони вимагють у батьків грошей якщо держава їх виділяє .

    Анонім reply Орися Макогін

    А нех...... було здавати тим упирям, тим більше існує заборона на збір коштів на ремонти та іншу поє....ь . Треба троха мати стержень ,а не іти на поводу у корупційного органу під назвою батьківський комітет .Тої шобли то 5-6 чоловік ,а простих батьків, котрих більшість ,і котрим всі ці побори просто настоє.....ли 20 чоловік ,то ,що ви не можете загнати під парту ту купку обнаглівших му......в . Якщо б мені такі предяви кидали щодо грошей то я б всю ту шоблу  поставив на місце .
  • Герасимчук Ростислав

    Обдираловка як була з батьків так і лишилась.

    Анонім reply Герасимчук Ростислав

    Поки буде існувати батьківські комітети ,то побори будуть вічними . Ще якщо кожен буде погоджуватись на забаганки вчителів і батьківських комітетів то і будуть пропихувати любу бредову ідею . Поки всі батьки не згуртуються і не будуть стояти єдиним фронтом то вся ця корупційна шобла буде знущатися з простих батьків .

    Герасимчук Ростислав reply Анонім

    Згоден, батьківські комітети, то перша корупційна ланка.
  • Петро Білецький

    "Вчитель має бути таким, як діти" - мтюкатись, курити на перерві і чудити всілякі протизаконні дії ??
  • Анонім

    В першу чергу вони мають бути вчителями ,а не приватними підприємцями ,котрі вічно лобіють чиїсь інтереси і все рішають за рахунок батьків
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up