Педагоги та науковці шукали механізми взаємодії між школами та вузами

Педагоги та науковці шукали механізми взаємодії між школами та вузами

Директори шкіл, вчителі та учні 10-11 класів Тернополя й області спільно з науковцями Тернопільського національного економічного університету нещодавно обговорили проблеми та перспективи сучасної освіти під час науково-практичній конференції «Освітній простір ХХІ століття: реалії, новації, перспективи».

Після пленарного засідання учасники працювали в секціях. Зокрема вчителі математики спілкувались на тему «Математика: вчора, сьогодні, завтра», українські мовники говорили про утвердження української мови як державної, про виклики сучасності щодо географічної науки розмовляли вчителі-географи. З науковцями ТНЕУ зустрілись також педагоги, які викладають історію України, правознавство, інформатику, іноземні мови, а також шкільні психологи.

Особливістю науково-практичної конференції «Освітній простір ХХІ століття: реалії, новації, перспективи»  стало те, що її учасниками були учні 10-11 класів шкіл Тернополя та області. Старшокласники отримали вичерпну інформацію стосовно цьогорічної вступної кампанії від відповідального секретаря приймальної комісії ТНЕУ Олега Орестовича Луцишина.  Також учням роздали промо-матеріали стосовно навчання і студентського дозвілля.

Юні учасники заходу мали нагоду взяти участь у роботі секцій за різними напрямами – математика, географія, історія України, українська мова, іноземна мова, правова освіта, інформатика, соціально-психологічна робота. Тренери за кожним напрямом підготували для учнів цікаві квести, бізнес-ігри, майстер-класи тощо. Хлопці та дівчата отримали чудову можливість перевірити свої знання та вміння у креативному форматі.

Відео дня

Коментарі експертів

Інна Іванюк, директор Тернопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - правовий ліцей №2»:

– Дана конференція продиктована реаліями сьогодення знайти механізми взаємодії шкіл з вищими навчальними закладами. На базі одного з найкращих університетів України – ТНЕУ зібралися директори, вчителі, учні, науковці та співробітники економічного університету, щоб обговорити, що і як треба зробити, щоб наблизити наших учнів до вступу у цей ВНЗ, як припинити відтік абітурієнтів у польські університети, як підняти рівень знань наших дітей, щоб їх окрилити і впевнити в тому, що вони будуть успішні з нашими знаннями  в українських ВНЗ. Конференція передбачає спілкування у секціях. Вчителі-доповідачі не просто констатуватимуть проблеми, а й пропонуватимуть відповіді на питання як подолати ці труднощі, що потрібно зробити нового для покращення якості освіти. Я, як керівник, не чекатиму фінансування від держави, а буду шукати його сама, буду домовлятися, буду ставати менеджером, шукатиму спонсорів і меценатів, створюватиму відповідну матеріально-технічну базу для забезпечення діток знаннями. Я буду приваблювати у свій навчальний заклад, наголошуючи на тому, що в нас є найкращого. 

Такі конференції дуже важливі, бо це живе спілкування за круглим столом, що дозволяє почути мудрі фрази і настанови, наповнитись новою енергією, знайти векторне спрямування у вирішенні проблем, отримати методичні рекомендації. Для багатьох вчителів сільських шкіл така конференція є новою висотою. Якщо не буде таких заходів, то ми можемо потонути в проблемах і викликах сьогодення. Учні самі нам диктують, що треба щось змінювати. В них дуже цікава форма і джерела інформації. Ми повинні підтягуватися до їхнього рівня, бо якщо в них сучасна техніка і яскраве повідомлення інформації, то якщо буде слабкий педагог з монологічною лекцією, то він просто програє. Діти не виберуть його і підуть в інший заклад, де знайдуть відповідні знання. Те саме стосується і викладача. Студенти їдуть в Польщу, бо знають про певні прогалини у роботі вітчизняних ВНЗ. Саме ці прогалини треба негайно заповнювати цікавістю, впевненістю в завтрашньому дні. Школам треба співпрацювати з ВНЗ, а університетам із роботодавцями, щоби вже від третього курсу приводити роботодавців, які на конкурсній основі обиратимуть для себе працівників серед кращих студентів.

Григорій Рибак, директор Тернопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-економічний ліцей № 9 ім. І. Блажкевич»:

– Ми вже кілька років співпацюємо з ТНЕУ, а два роки тому виступили ініціаторами такої конфенції. Дуже приємно, що цей формат спілкування між педагогоми і науковцями прижився і стає традиційним. Сьогоднішня конференція вказала на ті напрямки діяльності, яких ми ще не охопили. Зокрема нам потрібно більше залучати до навчального процесу наших науковців та випускників, а також через патріотизм формувати успішну молодь.

Анатолій Фурман, доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри психології та соціальної роботи ТНЕУ:

Тема засідання секції психології : «Соціально-психологічна робота: від особистості до інновацій». Ми зібрали вчителів, керівників психологічних служб, практичних психологів області, які допомагають налагодити освітній процес у школі, працюють з вчителями, учнями, батьками в плані оптимізації їхнього соціально-духовного життя, світосприймання, самопочуття тощо. Ми регулярно, щопівроку, зустрічаємося з цією категорією освітян і працюємо в плані вирішення поточних проблем. Наприклад, це проблеми,  що стосуються війни, кризи, депресивних  та стесових станів і шукаємо форми їх подолання. Для учасників АТО ми проводимо тренінгові заняття, даємо найновіші методики й технології соціально-психологічних досліджень в цьому аспекті. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Ну ось вони всі зібралися ,обговорили ,а яке резюме з того всього . На це питання не дасть жоден махровий педагог . Скільки вже раз вони сідали обговорювали ,і так із року в рік ,а якість освіти не покращилась ,а тільки погіршилась . Вся проблема нашої освіти в ВНЗ це викладання шлаку, і шкільної освіти по другому колу . Ось для чого наприклад в технічних інститутах та навіть в цьому зачуханому ТНЕУ знову вивчати історію України ,всесвітню культуру , правознавство , хімію ,фізику , математику , релігієзнавство ,шкільну іноземну мову замість того щоб викладати технічну іноземну мову . Щодо шлаку так це філософія ,політологія , соціологія , екологія , педагогіка , і так далі . Вся ця байда триває рівно 3 роки ,а решта 2-3 роки це так звана спеціалізація де така глибока теорія ну прямо на рівні атомів типу чорний ящик ,і кристалічна градка , плюс ця програма 80-х років де багато технології із цієї програми зараз просто застарілі і не використовуються . Якщо покращувати якість освіти в інститутах, то в першу чергу треба забути за шкільні предмети і теоретичний шлак . Вивчати спеціалізацію треба з першого курсу ,і вивчати суто практику ,виконувати макетування виробів , постійно щось досліджувати ,модернізовувати і так далі . Така методика буде в першу чергу цікавою ,що викличе інтерес до навчання у студентів ,плюс у нас зявляться дійсно фахівці . Зрозуміло чому студенти їдуть вчитися в інші країни тому ,що там освіта якісна ,а не кількісна . Там є вибір ,що тобі потрібно ,а що можна викинути з програми оскільки там люди плотять гроші ,і мають повне право вибирати ті предмети ,котрі вони вважають за потрібне . Багато з них планують там залишитися жити , оскільки в нащій країні у них тут шанси нульові . Якщо у нас в інститутах замість практики будуть тільки плодити папери, безглузді методички ,списувати дошку безглуздими формулами ,розводити теорію , то і результат отримають відповідний . Колись до тої професури це дійде . До мене це вже давно дійшло ,що в наших інституах нічого не вчать ,а тільки забивають баки всяким шлаком . Коли я прийшов на підприємство ,то я вчився заново ,але вже суто практика без математики ,фізики ,хімії ,історії України ,педагогіки ,релігієзнавста ,філософії ,соціології ,екології , конспектів ,чорних ящиків ,кристалічної градки ну і так далі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up