Шкільна форма: чи варто всіх зачісувати під один гребінець

Шкільна форма: чи варто всіх зачісувати під один гребінець

Однозначної думки щодо шкільної форми у батьків, учнів, вчителів, психологів немає. Одні переконані, що вона заважає учню залишатися індивідуальністю, інші стверджують, що форма дисциплінує та зрівнює всіх за соціальним статусом.

Форма для школярів не є обов’язковою за законами України. У приватних навчальних закладах цього принципу дотримуються строго і відступати від прийнятих правил не можна. Є звичайні школи, де діти мають більше свободи і вибору.  

Переважно кожна тернопільська школа має свою форму, яка відрізняється кольором та фасоном. Саме придбання шкільної форми є чи не найбільшою проблемою батьків напередодні 1 вересня. Особливо прискіпливо обирають форму для першачків. Проте згодом виявляється, що форму одягають лише на свята, а у будні діти носять зручний для них одяг. То чи потрібна шкільна форма взагалі? Чи подобається вона дітям? Про це ми запитали батьків та школярів.

Нагадаємо, згідно із законом України “Про освіту” учні мають дотримуватися правил внутрішнього розпорядку і статуту навчального закладу. А школа може запровадити шкільну форму і вимагати від учнів виконання правил. Тобто кожен навчальний заклад може самостійно вирішувати чи запроваджувати такий одяг, чи ні.

Відео дня

Не мають ходити у порваних джинсах

Більшість батьків вважають, що форма дисциплінує та виховує їхніх дітей. 

- Моя дитина вчиться у школі, в якій цього року форма є необов'язковою, - розповідає тернополянка Оксана. - Але ми все одно її одягаємо. До того ж зараз є стільки варіантів: штани на кант можна замінити котоновими брюками, незручний піджак на кардиган з сорочкою чи поло. Варіантів дуже багато, тому не бачу ніякої проблеми у формі. Дуже люблю як виглядає мій син у такому одязі. Вважаю, що шкільна форма є невід'ємною складовою навчального процесу. В школі діти повинні мати вигляд учнів, а не ходити в порваних джинсах і з голими животами. Це виховує дитину, вона розумію, що вона учень і прийшла до школи здобувати знання.

Син пані Лесі навчається в Українській гімназії ім.І. Франка. Жінка розповіла, що там запроваджений діловий стиль одягу. 

- У нас має бути обов'язково діловий стиль у чорних або синіх кольорах, - каже пані Леся. - Дуже гарно, строго і дисциплінує. Тому відповідно і одягаємося щодня. За джинси діти отримують зауваження і дзвіно батькам. 

У тернополянки Тетяни донька - першокласниця. У її школі форма рекомендована.

- Форма у нас необов'язкова, але бажана, - зазначає жінка. - Тому весь клас доньки носить форму. Зараз багато гарних фасонів, особливо для дівчаток. Підбираємо темно-синій одяг ділового стилю. Плюс біла блузочка, кофтинки білі, сині тощо. Це зручно, естетично і здалеку видно, що це учениця. 

Спортивний костюм зручніший

Школярі щодо форми також мають різні думки. Учень 5-го класу Сашко розповів, чому йому не подобається одягати костюм щодня.

-  Я не люблю піджак, - каже хлопчик. - Мені більше подобається спортивка, там є замочок і кишеньки. А в піджаку нема куди руки подіти, щоб погрітись чи щось покласти потрібне. Я люблю свій спортивний костюм, мені в ньому дуже зручно. Ходив би в ньому всюди і завжди. 

Семикласниця Анастасія каже, що їй подобається шкільна форма, але її вона одягає лише на перший і останній дзвоник та інші шкільні урочистості. А на коден день такий варіант не  дуже зручний, особливо взимку. Проте дівчинка намагається підбирати класичний стиль одягу, наближений до форми. У спортивному одязі ходить лише, коли є урок фізкультури. 

- В інші дні стараюсь одягати темні штани чи спідниці, якусь кофтину, а під низ сорочку чи блузку, - каже школярка. - Іноді одягаю сукні у стриманому класичному стилі. 

Коментарі

Руслан Заброцький, директор Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №18.

- Радою школи у нас запроваджена шкільна форма. Але принципового значення ми цьому не надаємо. Якщо дитина прийшла не в шкільній формі - ми не створюємо проблему. Основне - щоб дитина вчилася. Ми розуміємо, що батьки не в змозі купити два комплекти шкільної форми. Зрозуміло, що ми не дозволяємо учням приходити у школу наприклад, порваних джинсах.  

Інна Іванюк, директор Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2.

- До 2015 року у нас у школі був діловий стиль одягу. Початкова школа мала синю форму. Потім наша школа здобула статус навчального-виховного комплексу, у складі якого правовий ліцей. Разом з батьками було вирішено запровадити форму з 5-го класу. У нас це темноиня форма з ліцейними погонами. На святкові заходи учні початкової школи одягають палярини і шапочки. По понеділках у нас “білий день”. Діти обов’язково приходять у білих сорочках, так вирішили на засіданні учнівського самоврядування. А от п’ятниця у нас - “вільний день”. Діти придумують тематичну форму. Наприклад горошкова, в клітинку, джинсова, бантикова і т.д. Сьогодні шкільна форма - це дуже зручно. Ми вчимо учнів, що весь світ ходить у формі. Це добряче організовує.  

Ігор Каразія, директор Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №24 Ігор Каразія

- У нас немає такого поняття як “шкільна форма”. Адже зараз такий час, що ми йдемо у Європу. Тому ми виховуємо вільних людей. Коли батьки приводять діток у нашу школу, ми пропонуємо їм придбати дітям темно-синій одяг ділового стилю. На певні заходи чи у конкретні дні учні можуть його одягати. Але це не є обов’язковим, бо зараз не час вимагати, щоб всі були “під один гребінець зачесані”.

 

 

Як бачимо, однозначної думки щодо шкільної форми немає. Одні переконані, що вона заважає лишатися учню індивідуальністю, інші стверджують, що носіння шкільної форми дисциплінує та зрівнює всіх за соціальним статусом. А що думаєте з цього приводу ви?!Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Аліна Козбур

    Так бо це не відволікає від процесу навчання
  • Наталя Михалюк

    так
  • Svit Lana

    Так! Шкільна форма! Без манікюру! Без косметики! Це неповнолітні діти! А ведуть себе як дорослі!
  • Natasha Petrova

    Так
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up