У школах вивчають навіть латину

 У школах вивчають навіть латину
Вже зі школи тернопільські діти, окрім звичних дисциплін, здобувають знання із кількох іноземних мов, економіки, медицини та інформаційних технологій. Ми з'ясували, де і які спеціальності можуть опанувати учні в нашому місті.

Основи економіки, медичних знань, новітні інформаційні технології, іноземні мови та точні науки вивчають школярі у спеціалізованих школах Тернополя.

Освоїти серйозні дисципліни, окрім звичних і поступово готуватися до вступу у вузи школярі окремих шкіл можуть уже із п'ятих класів. Зазвичай у спеціалізованих закладах профільні предмети вивчають поглиблено.

- Спеціалізованих шкіл із поглибленим вивченням іноземних мов у Тернополі - п'ять,- розповідає начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти міськуправління освіти Раїса Сауляк. – Окрім того, є дві спеціалізовані початкові школи, чотири навчально-виховних комплекси, три гімназії, одна із яких – структурний підрозділ Галицького коледжу і технічний ліцей. Всі інші школи – звичайні загальноосвітні навчальні заклади.

Відео дня
> Для вивчення основної профільної дисципліни у спеціалізованих школах-ліцеях формують окремі ліцейні класи. Так, у школі — медичному ліцеї №15 учні попри поглиблене вивчення біології і хімії, а це  - п'ять годин на тиждень, вивчають ще й фармакологію, фізіологію людини і латинь. За словами заступника директора із виховної роботи Ірини Краснопольської, випускники ліцейних класів мають привілегії при вступі у медичний та педагогічний університети.

- У нашому навчальному закладі – один десятий ліцейний клас,- каже Ірина Краснопольська. – Окремі дисципліни тут читають викладачі із медичного університету. Це дає змогу дітям краще освоїти основи медичних знань. Тож у майбутньому вони можуть обирати відповідну спеціальність.

Основи економічних знань поглиблено вивчають учні школи – економічного ліцею №9. За словами директора школи-ліцею Григорія Рибака, вивчати економіку учні починають із п'ятого класу. У навчальному закладі постійно відбуваються своєрідні тематичні заходи і проекти, які спрямовані на детальніше вивчення економіки.

- Школою - економічним ліцем наш навчальний заклад став у 2012 році. Зараз ми тійсно співпрацюємо із економічним університетом і маємо два ліцейних десятих класи, - каже Григорій Рибак. – Учні поглиблено вивчають фінансову грамотність, економіку і географію. Таким чином вони посилюють свої знання із економічних дисциплін.

Окрім економіки, медицини, інформаційних технологій і математики, школярі у Тернополі вивчають ще кілька іноземних мов. Тернополянка і мама вихованки спеціалізованої школи №29 Тетяна Шпак задоволена тим, що її донька поглиблено вивчає дві іноземні мови, хоча їй доводиться наймати репетиторів з інших дисциплін.

- Моя донька поглиблено вивчає англійську і німецьку водночас, - розповідає Тетяна Шпак. – Звісно, це пригодиться їй у майбутньому, але часу, аби підготувати і освоїти усі дисципліни, які викладають у школі, майже немає.

Жінка стверджує, що діти дуже перезавантажені і це погано впливає на їхнє здоров'я. Мовляв, у спеціалізованих закладах на вивчення інших предметів повинні робити менший наголос.

Утім, за словами начальника відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Раїси Сауляк, необхідний обсяг навчального матеріалу визначають типові навчальні плани, які надає Міністрерство освіти і науки України.

- У нас спеціально розроблені програми, які вчителі зобов'язані виконувати, оскільки даний обсяг навчального матеріалу гарантує дитині або базову, або повну загальну середню освіту. Відходити від цих нормативів, затверджених міністерством, жоден вчитель немає права.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up