«ЗНО – такий же іспит, яких у житті буде ще багато»

«ЗНО – такий же іспит, яких у житті буде ще багато»

Реєстрація на ЗНО у 2017 році розпочнеться 6 лютого і триватиме до 17 березня. А проходити тестування учні почнуть з 23 травня. Тож якщо школярі добросовісно вчились у попередні роки, часу достатньо, аби підготуватись до тестів та успішно їх скласти, вважають освітяни

Визначитись із тими предметами, з яких складатимеш ЗНО, готуватись до іспитів не впродовж останнього року і не в останній день та брати участь у пробних тестуваннях радять тернопільські першокурсники та відповідальні за проведення ЗНО в області майбутнім абітурієнтам. 

Одним із найкращих помічників під час здачі ЗНО є спокій, а найгірший ворог всіх учасників тестувань - паніка. Тож задля успішних результатів слід виконувати усі рекомендації педагогів під час підготовки та дотримуватись вимог до учасників ЗНО.
- Здача тестувань не буває без хвилювання, - каже заступник директора з питань ЗНО та моніторингу якості освіти обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій Шайнюк. - Адже від його результатів залежить подальша доля дитина і її вступ у вищий навчальний заклад. Окрім того, цьогорічні одинадцятикласники здаватимуть усі три державні підсумкові атестації у формі ЗНО. Відтак ці предмети є обов’язковими. Торік ДПА у формі ЗНО здавали з двох предметів. 


Обов'язковим предметом на ЗНО у 2017-му залишається українська мова та література, другий обов'язковий предмет – математика, історія України або біологія, залежно від спеціальності. А третій – визначає вищий навчальний заклад, який може запропонувати тим, хто вступає, два предмети на вибір. Вищі навчальні заклади мали оприлюднити умови вступу до 16 січня. Загалом учень може зареєструватись на складання тестів із чотирьох предметів.

- Варто для зняття напруги спробувати свої сили на пробному ЗНО, - каже пан Шайнюк. - Цьогорічна реєстрація проходила з 10 до 31 січня. На тестування на Тернопільщині зареєструвалось шість тисяч осіб, понад чотири тисячі планують вступати до вишів, додає він. Пройти тестування з одного предмета коштує 129 грн.
Користь від пробного тестування полягає насамперед у тому, що дитина знайомиться з процедурою проведення ЗНО, тому знає, чого очікувати у майбутньому, наголошує фахівець.


- Реєстрація на ЗНО розпочнеться 6 лютого і триватиме до кінця травня, - додає Юрій Шайнюк. - Треба правильно зареєструватись, визначитись із предметами і посилено готуватись. До слова, починати готуватись потрібно ще з 10 класу, за день-два неможливо нічого вивчити.

Відео дня


Ба, більше – посилене перечитування матеріалів напередодні тестування може зробити ведмежу послугу.
- Перед здачею ЗНО дитині слід добре виспатись, відпочити, підготувати необхідні документи, - каже пан Шайнюк. – Адже буває, що учень забуває паспорт, а відстань не така близька, аби можна було повернутись із пункту проведення тестування додому і встигнути назад. Кількість часу, відведена на тести, є обмеженою, але достатньою для їх виконання. Важливим є і уважне перенесення відповідей на бланк.
А ще, додає пан Шайнюк, у жодному разі не варто брати із собою заборонених предметів – шпаргалок, підказок, телефонів. Адже окрім того, що їх можуть виявити і вивести дитину з аудиторії, а результати анулювати, учень постійно переживатиме, чи не знайдуть їх у нього. Тому йому буде важко сконцентруватись на виконанні завдань. 


- Особливості ЗНО у 2017 року полягають насамперед у тому, що вступати у виш можна буде за сертифікатами і 2016-го, і 2017 року, - каже пан Шайнюк. – Торік вступали тільки із сертифікатами 2016-го, за торішніми не дозволяли. 

Обов'язковим предметом на ЗНО залишається українська мова та література. Причому як оцінка за ДПА враховується тільки результат з української мови. Другий обов'язковий предмет – математика, історія України або біологія залежно від спеціальності. А третій – визначається вищим навчальним закладом, який може запропонувати тим, хто вступає, два предмети на вибір.


Також цьогорічні зміни стосуються кількості спеціальностей, на які учень може подавати документи. Так, якщо у 2016 році абітурієнт міг подати 15 заяв на п’ять спеціальностей, то у 2017-му – лишень 9 на чотири напрямки. 

- Окрім того, результати з тих предметів, які йтимуть в атестат як оцінка з ДПА, будуть пізніше, орієнтовно 23 червня, - додає він. - Тому і проведення випускного, вручення атестатів доведеться відкладати. Тож якщо традиційно випускні проводили в кінці травня, то цьогоріч – у кінця червня. 


Що першокурсники радять одинадцятикласникам 

“Не змінюйте відповіді”
Світлана Сапарта (17 р.), студентка: 
 — Перед здачею ЗНО слід заспокоїтись, переживати не варто. Більшість запитань під час тестування ти і так знаєш, якщо займався протягом року. Тому, зібравшись, зможеш дати відповіді. Причому важливо не змінювати свої відповіді, бо зазвичай перше, що спало на думку, і є правильною відповіддю. Коли ж почнеш сумніватись, переправляти, то, імовірно, наробиш помилок. Тому краще залишити першу відповідь і виконувати тести далі. 
За день до ЗНО не варто все повторювати, бо тоді найбільше запам’ятовується остання інформація, попередня забувається,і ти починаєшся плутатись.
Якщо говорити про підготовку протягом року, то варто навчитись розплановувати свій день. Наприклад, прийшов зі школи, поїв, трохи відпочив, потім повчився. Якщо все буде чітко налагоджено, то знайдеться час і для відпочинку. Я деякі предмети вивчала самостійно, іншими займалась з репетиторами. 
Також можна переглядати бази тестів з попередніх років на сайтах. Окрім того, що будеш орієнтуватись у запитаннях, тести з деяких предметів можуть повторюватись.

“На біології — питання про Венецію”
Руслан Тарнопільський (18 р.), студент: 
— Я складав тести з біології, хімії, української мови та літератури, математики. Улюблений предмет – біологія.  Однак найкраще склав українську мову. Займався з репетиторами з хімії та української мови півтора року, з інших предметів – працював з репетиторами лишень у випускному класі. Допомагало й те, що брав участь в олімпіадах, а тому готувався, читав, вивчав. 
Щодо тестів, то погоджусь, що усі вони відповідають шкільній програмі. Лише з біології, пам’ятаю, було питання швидше на загальний розвиток, аніж стосувалось конкретно предмета. Запитували, на якому дереві  стоїть Венеція. З інших предметів таких питань не траплялось. Тож якщо ти вчився у попередні роки, маєш якийсь багаж знань, причин для паніки нема. Якщо ж не вчив предмети або не ті, які потрібні для вступу, то варто посилено готуватись. 
Раджу не брати із собою шпаргалок. Вони відволікатимуть від виконання завдання, і це – зайвий привід для хвилювань. Напередодні ЗНО варто відпочити.

“Репетитор систематизує знання”
Софія Тиш (17 р.), студентка: 
— До ЗНО я починала готуватись за рік. Також систематично вчила шкільні предмети на уроки, але більше уваги приділяла тим, з яких мала складати іспити. Мала репетиторів, але не з усіх предметів. Приміром, біологію я вивчала самостійно. У мене була дуже хороша вчителька у школі, тому у репетиторі не було потреби. Найбільш посилено я готувалась до ЗНО з історії України, бо починала все вивчати з нуля. Тому історією додатково займалась з репетитором. Заняття з репетитором корисні тим, що допомагають систематизувати отримані знання, відповіді на питання, що виникають.
Якщо ж говорити про день здачі ЗНО, то радила б заспокоїтись. Звісно, повністю хвилювань не уникнути, бо від цього залежить твій вступ у вищий навчальний заклад. ЗНО – це важливо, але це такий же іспит, яких у житті буде ще чимало. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up