Партнер рубрики Події

15 лютого: яке сьогодні свято і чим цей день запам’ятався в історії

15 лютого: яке сьогодні свято і чим цей день запам’ятався в історії

Сьогодні в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Міжнародний день дітей, хворих на рак та День поінформованості про самотніх.

«20 хвилин» зібрали добірку пам’ятних дат — чим 15 лютого запам’яталося в історії, хто сьогодні святкує іменини та в які прикмети вірили наші пращури.

Релігійне свято

 

  • За новим церковним календарем віряни вшановують пам’ять святого апостола Онисима та преподобних Пафнутія, Євсевія і Євфросинії.
  • За старим календарем православні святкують Стрітення — свято на честь принесення до храму немовляти Ісуса Христа.

За біблійними писаннями, на сороковий день після народження батьки принесли Ісуса до храму для причастя. Коли вони несли немовля, їм зустрівся старець Симеон Богоприємець, якому було написано не померти, доки він не побачить Спасителя.

Відео дня

За довге життя Симеон написав і переклав чимало релігійних праць. В одній з них він прочитав пророцтво, що Діва Марія отримає непорочне зачаття і народить Спасителя. Того ж дня зійшов Ангел з небес і підтвердив це. А ще сказав Симеону, що в день, коли старець побачить істинного Спасителя, його душа покине тіло і відправиться до раю.
Симеон, побачивши пару з немовлям, взяв малюка на руки, підняв над головою і проголосив Спасителем людського роду. Після цього Симеон помер.

Пам’ятні дати

Сьогодні в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Міжнародний день дітей, хворих на рак та День поінформованості про самотніх.

В Афганістані — День визволення. Він знаменує остаточне виведення з країни радянських військ 15 лютого 1989 року. Радянська армія увійшла в Афганістан 24 грудня 1979 року і вела там бойові дії.

В Канаді — День національного прапора. В нинішньому вигляді відомий червоно-білий прапор з кленовим листом затвердили у 1965 році. На річницю цієї події заклади країни вивішують прапори, також проводять публічні заходи, хоча свято не є в Канаді офіційним.

Сингапур відзначає День загальної оборони. Термін означає концепцію національної оборони суспільства за принципом, що кожен робить свій внесок у колективну оборону держави. Вперше концепцію представили у 1984 році. День загальної оборони відзначають в Сингапурі у річницю капітуляцію країни Японії в 1942 році під час Другої світової війни.

В Сербії святкують День державності — на честь початку сербського повстання у 1804 році, яке переросло в революцію проти османського панування. Результатом Сербської революції стало визнання сербської нації Османською імперією — формально у 1817 році, де-юре — у 1835-му.

У Вануату сьогодні — День Джона Фрума. Це міфічний персонаж, якого часто зображують як американського військовослужбовця Другої світової війни, що обіцяє багатство та процвітання людям, якщо вони підуть за ним.

День ангела

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Іван, Михайло, Микола, Олексій, Павло, Петро, Семен, Софія
Іменини за старим календарем сьогодні відзначає Василь.

Історичні події

1113 — Папа Римський Пасхалій II визнав перший чернечий орден — Лицарський орден госпітальєрів святого Іоанна Єрусалимського, згодом більш відомий як Мальтійський орден.
1794 — ухвалений військово-морський триколірний прапор Французької республіки, кількома місяцями потому — 20 травня — синьо-біло-червоний триколор проголосили національним прапором Франції.
1893 — у Будапешті запрацювала перша у світі «телефонна газета» Telefon Hírmondó, перший приклад електронного радіомовлення.
1902 — відкрита перша лінія Берлінського метро.
1933 — у Майамі (США) анархіст Джузеппе Дзангара здійснив невдалий замах на життя нещодавно обраного президента Франкліна Рузвельта.
1946 — Пенсильванський університет (США) оголосив про створення першої у світі електронної обчислювальної машини — ENIAC.
1947 — в Радянському Союзі вийшов указ «Про заборону шлюбів між громадянами СРСР та іноземцями».
1965 — затверджений державний прапор Канади.
1969 — в США вперше здійснили штучне запліднення людської яйцеклітини.
1971 — британський фунт стерлінгов приведений до десяткової системи.
1989 — завершено виведення радянських військ з території Афганістану.
Хто народився
1368 — Сигізмунд I, король Угорщини та Хорватії (з 1387), Німеччини (з 1410), Чехії (з 1419), імператор Священної Римської імперії (з 1433).
1472 — П'єро II ді Лоренцо де Медічі, фактичний правитель Флоренції у 1492—1494 роках.
1564 — Галілео Галілей, італійський фізик, астроном.
1698 — Йоганн Рідінгер, німецький живописець.
1710 — Людовик XV, король Франції (1715—1774).
1748 — Джеремі Бентам, британський філософ.
1782 — Вільям Міллер, американський християнський проповідник, засновник адвентизму.
1812 — Чарльз Тіффані, американський торговець ювелірними виробами, засновник компанії Tiffany & Co.
1861 — Шарль-Едуар Гійом, французький фізик, нобелівський лауреат 1920 року.
1873 — Ганс Ейлер-Хелпін, шведський біохімік, нобелівський лауреат 1929 року.
1874 — Паоло Буцці, італійський письменник.
1898 — Тото, італійський актор театру та кіно,
1899 — Жорж Орік, французький композитор.
1926 — Мацутані Мійоко, японська письменниця.
1944 — Джохар Дудаєв, лідер чеченського визвольного руху у 1990-х роках.
1951 — Джейн Сеймур, американська кіноакторка.
1953 — Анатолій Хостікоєв, український актор.
1970 — Яромир Ягр, чеський хокеїст, дворазовий володар Кубка Стенлі (1991, 1992), олімпійський чемпіон (1998), дворазовий чемпіон світу (2005, 2010).
1991 — Maruv, українська співачка.

Прикмети

  • Піднявся рівень води в річках — до хорошого сінокосу.
  • Захід сонця червоний — до заметілі.
  • Все ще висять бурульки — зима буде затяжною

Погода

15 лютого на Тернопільщині спостерігатиметься ожеледиця. Очікується хмарна погода з проясненнями. Без істотних опадів. Вночі та вранці на дорогах ожеледиця. Вітер північно-західний, 3 – 8 м/с. Температура вночі по області від 3° морозу до 2° тепла, вдень 2 – 7° тепла. У місті Тернопіль вночі 0 – 2° морозу, вдень 3 – 5° тепла.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up