Біля "Березолю" хочуть багатоповерхівку

Біля "Березолю" хочуть багатоповерхівку
Ділянку не реалізували на аукціоні, тож міська казна від продажу не поповниться. За землю палац культури хоче отримати ремонт. Звести будівлю планують за "Березолем". Тернополянам, кажуть, вона не заважатиме, хоча людей ущільнена забудова обурює

Інвестора, який збудував би на комунальній землі біля "Березолю" культурно-мистецький центр, керівництво палацу культури шукає при посередництві міськради.

Коли охочого знайдуть, почнеться будівництво. Центр також матиме вбудовані приміщення громадського призначення, підземний паркінг та житловий будинок. По суті мова йде про багатоповерхівку, яку збудують неподалік парку.

Дали 1,2 гектара

Відео дня
> Вже традиційно міська казна не отримає грошей від продажу землі, адже ділянку забудовнику не продаватимуть. Будуватиме він на комунальній ділянці, що перебуває в постійному користуванні "Березолю". Натомість, в ідеалі, повинен зробити щось для палацу культури (інвестиційної угоди ще нема — авт.).

"Будувати в Тернополі треба, — пише на нашому сайті постійний читач з ніком Вадим Савка. — Проте місто потрібно розширювати, створювати нові мікрорайони, забудовувати захаращені пустки довкола. Але забудовникам простіше займатися ущільненою забудовою, а влада цьому сприяє. Хоча всі розуміють, що інфраструктура страждає. Комунальні комунікації не витримують, садочки, школи, поліклініки не розраховані на збільшену кількість людей. Те ж стосується і транспорту".

Проте є в Тернополі й прихильники подібних інвестпроектів.

— Якщо інвестор виконає зобов'язання та зробить щось вартісне для міста чи замовника робіт, то чому і ні, — вважає наш читач Дмитро Слобода. — Всі ж ми знаємо, яка недостача фінансування на культуру та мистецтво. А за цими словами стоять будівлі, приміщення, техніка. Це все треба утримувати і до людського стану доводити. Головне, вважаю, щоб все робили прозоро і дійсно з користю.

В 2012 році міські чиновники могли надати "Березолю" в постійне користування не 1,2 гектара, які віддали, а меншу ділянку, розділивши цей великий шмат. Надлишок могли продати на аукціоні. Казна могла отримати чималу виручку. Говорити про конкретну вартість ми не можемо, адже оцінки землі ми не проводили. Проте, зважаючи на розташування ділянки, мова може йти про сотні тисяч гривень. Та відбулось все за іншим сценарієм.

"З метою раціонального освоєння"

Міські депутати віддали більше гектара в безкоштовне користування палацу культури, а вже наступного року стартували пошуки інвестора. Почалось усе з листа директора палацу культури міському голові.

"З метою раціонального освоєння земельної ділянки, наданої КУТМ ПК "БЕРЕЗІЛЬ" ім. Леся Курбаса, площею 1.2032 га, по вул. Миру, 6, в м. Тернополі, відповідно до рішення сесії Тернопільської міської ради від 05 січня 2011 року № 6/4/7 "Про заходи щодо управління комунальним майном", просимо оголосити конкурс з пошуку інвестора під будівництво культурно-мистецького центру з приміщеннями громадського призначення, підземним паркінгом та житловим будинком на вказаній земельній ділянці" — написав Сергію Надалу 15 листопада 2013 року керівник "Березілю" Олег Слободянюк.

Наприкінці листопада того ж року виконком, який очолює міський голова, прислухався до листа-прохання і дав добро.

"Внести зміни у рішення виконавчого комітету від 03.04.2013 року № 359 "Про затвердження переліку інвестиційно привабливих об'єктів" та доповнити перелік інвестиційно привабливих об'єктів ... " — йдеться у рішенні виконкому № 1269.

Наступного місяця, 6 грудня, на сайті міськради з'явилося оголошення про пошуки інвестора для будівництва культурно-мистецького центру з приміщеннями громадського призначення, підземним паркінгом та житловим будинком на вул. Миру, 6. Кінцевий термін прийому документів, як було вказано в оголошенні, — 27.12.2013 року. У січні ми звернулися до міськради та запитали, хто зголосився будувати, а головне, — яку фірму визначили переможцем.

"Станом на 15.01.2014 року жоден потенційний інвестор не подав заявки на участь у даному конкурсі. Відповідно, немає переможця конкурсу та будь-яких проектів", — повідомив у відповідь заступник міського голови Володимир Камінський.

"Відколи "Березіль" стоїть"

Ініціатива з пошуками інвестора-забудовника пішла від керівництва "Березолю". Тож там й запитали, навіщо попросили завелику площу в користування, а потім почали шукати інвестора з метою "раціонального освоєння земельної ділянки".

— Ця вся ділянка є, відколи "Березіль" стоїть, — пояснює директор закладу Олег Слободянюк. — В 2012 році її лише офіційно закріпили. Пошуки інвестора почали в надії на те, що нам зроблять якісний ремонт чи обкладуть довкола плиткою. Ще не відомо, чи такий інвестор взагалі з'явиться. Ділянка, на якій можна буде будувати, розміщена за "Березолем". Тому нікому заважати не буде і вигляду не зашкодить.

Невідомо наразі, яким буде культурно-мистецький центр, що є основним в листі-проханні та оголошенні про пошуки інвестора.

— Я не готовий вам зараз сказати, яким він буде, — каже чоловік. — Можливо, там міська рада буде вважати за потрібне створити бібліотеку, бо на "Дружбі" бібліотека діє в дитячому садочку. А може щось інше.

Конкретних розрахунків вартості ремонту в "Березолі" чи обкладання плиткою не проводили. Але керівник наголосив, що мова йде про чималі суми.

— Щоб орієнтувались, наведу приклад. Два роки робив сходи, зробив маленький шматочок, — говорить Олег Слободянюк. — Так ось ті сходи з проектом, кошторисною документацією, матеріалами, роботою обійшлися в мільйон. Обладнали недавно котельню, зробили індивідуальне опалення. Також пішов мільйон. Тому суми величезні і знайти їх не просто. А з допомогою інвесторів є шанс щось зробити.

Інвестор, нагадаємо, після завершення об'єкту, зможе претендувати і на нього, і на землю. Хоча наразі вона й комунальна. Суть подібного інвестування, як наголошує київський юрист Богдан Глядик, незмінна.

— Інвестор, згідно з законом, зможе претендувати на левову частку майнових прав на об'єкт, — каже пан Глядик. — Якщо будівлю звели законно, власник матиме першочергове право і на земельну ділянку.

"Місто нищать"

Не всі мешканці будинків неподалік "Березолю" знають про можливу забудову.

— Де будуть будувати? — перепитав мешканець одного з будинків на вул. Миру, який назвався Володимиром. — Не чув. Нас не питали. І так всюди, де можна, багатоповерхівки повтулювали. Деяким поважним людям он гаражі дозволили робити. Так не має бути, людей треба питати. Має бути якийсь порядок.

Будуватимуть на території палацу культури, а не під людськими вікнами. Проте, як вважає частина тернополян, незручностей в місцевих буде немало. Люди із вулиці Орлика вважають, що ситуація, коли забудовують комунальні землі, неадекватна.

— Дивно, що на ділянці, призначеній тільки під громадську, а не житлову забудову, збираються звести житлову багатоповерхівку, — каже мешканка вулиці Орлика, громадська активістка руху проти незаконної забудови міста Ніна Міляновська. — Ще дивніше, що до міськради звернувся з проханням знайти інвестора для будівництва трудовий колектив "Березолю"! Як я розумію, незабаром ми дочекаємося подібних звернень і від інших колективів. Чому б, до прикладу, акторам чи адміністрації нашого драмтеатру не висловити бажання забудувати Театральний майдан? Вчителі можуть звернутися з проханням забудувати шкільні стадіони.

Подібні інвестпроекти, як переконана жінка, не на користь ані місту, ані громаді.

— Місто нищать, — вважає пані Міляновська. — Воно задихається від ущільненої забудови, від катастрофічної нестачі зелених насаджень. Це не моє припущення, це висновки екологів. Тернополю не вистачає більше тисячі гектарів зелених насаджень. А ми постійно стаємо свідками шаленої, маніакальної вирубки дерев, як це було на вулиці Орлика.

Які ремонтні роботи від інвестора отримає "Березіль" та який соціально-культурний об'єкт, крім паркінгу та багатоповерхівки, з'явиться в новобудові, стане відомо з появою інвестора та підписання угоди. Ми відстежуватимемо цю ситуацію та обов'язково розповімо читачам про щасливого забудовника та вигоди (чи їх відсутність — авт.) для палацу культури.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Це просто п....ц . Продаючи землю ,знайшли чим поповняти бюджет це ж злочин . Я ще розумію якщо б землю продавали під будівництво заводу ,що дозволило б створити робочі місця і в подальшому цей завод поповнював бюджет міста, а так який зміст від того продажу землі ,ну забудують будинками ,а що далі , якщо у нас вся промисловисть лежить ,як людям виживати ,де шукати роботу і чим фактично наповнювати бюджет . Всі ці будівництва будинків це тимчасова стабілізація економіки міста , тобто збудували будинок ,і ці гроші розійшлися на матеріали , на зарплату роботягам, забудовнику , і все на розвиток міста пішло 0. Зараз місту потрібно оновити парк швидкої допомоги де фактично 80% рухомого складу вже зношені,необхідно будувати нові підстанці швидкої допомоги ,необхідно будувати пожежні частини і так само збільшувати рухомий склад автомобілей бо багатоповерхівки будують і за це навіть не думають . Необхідно піднімати хоча б ті заводи в місті котрі ще лишилися і створювати робочі місця.Необхідно будувати дахові котельні ,що дозволить вирішити питання з енерговтратами . Ось ці та багато інших проблем котрі необхідно терміново вирішувати і в ці питання треба залучати інвесторів інакше з подальшою політикою забудови міста будинками це призведе до колабсу міста Тернопіль . Зараз фактично люди в Тернополі живуть завдяки заробітчанам якщо вони перестануть висилати сюда кошти то можна рахувати ,що це буде остаточний п....ц місту і всі "мрії" нашого мера просто розваляться . І взагалі чесно кажучи який економічний ефект від того Березолю фактично 0 .На мою думку треба той Березіль перепрофілювати під поліклініку і то більше користі буде бо людям котрі проживають в тому районі добиратися в 3 лікарню це просто п....ц всьому .
  • Anonymous

    І тут раптом виникає питання: Чим дибілкуватий аер із своїм свАлотівськом кодлом, краще від президента та його ПР??
  • Anonymous

    Блядство! Ліпше б просто переорали і травою засіяли...і посидіти і мяча поганяти... люди були б вдячні. Але ж дякую в офшор не встромиш, перепрошую((
  • Anonymous

    ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up