Партнер рубрики Події

Біля Тернопільського замку розпочнуть археологічні розкопки

Біля Тернопільського замку розпочнуть археологічні розкопки

Довкола замку будуть відновлювати старовинні вали польських часів, а під Катедрою досліджуватимуть катакомбну церкву.

В тернопільській міській раді 13 квітня представили «Програму збереження культурної спадщини міста Тернополя на 2017-2020 роки». Краєзнавці, менеджери туристичної галузі, архітектори, історики зібрались для обговорення стану розвитку реставраційних робіт у місті. Кошти на реалізацію програми дадуть із міського бюджету.

Серед головних пунктів програми є фундаментальне дослідження території замку та його підземель. Навпроти фасаду, бастіонів та сходів проведуть детальні розкопки мурів часів Яна Тарновського. Дослідять і підземні камери та мережу підземних ходів під замком.

В замку також планують облаштувати музей.

Відео дня

 - В Тернополі, на жаль, немає музею міста, – підкреслив директор туристично-інформаційного центру Тарас Ковальчук. -  Це особливо прикро з огляду на те, що 90% відсотків жителів обласного центру не є корінними мешканцями і важливо знайомити їх із минувшиною Тернополя, його багатою історією.

Також передбачено велика кількість місць, де проведуть археологічні розкопки. Крім призамкової території потенційно сенсаційним місцем може виявитись невеличка площа перед катедрою. Саме тут іноземні фахівці з допомогою георадару виявили пустоти, які згідно історичних свідчень можуть свідчити про існування підземної катакомбної церкви. Роботи тут, за словами заступника міського голови Леоніда Бицюри почнуться одразу після Пасхи. Також розкопувати планують частину вулиці Руської від магазину «Неотек» до Надставної церкви, територію від міської ради до Катедри, та Майдан Волі.

 - Майдан Волі цікавий для розкопок саме тим, - стверджує тернопільський дослідник Андрій Кір, - що вони тут не будуть утруднювати рух по місту тернополян. Крім того, згідно доступних нам писемних матеріалів, під майданом можуть перетинатися багато підземних ходів, проведених  в період заснування міста.

Несподіваною і для самих учасників круглого столу стала інформація, що в Тернополі є лише один об’єкт, внесений у Всеукраїнський реєстр історичних пам’яток  - це дім адвоката на вулиці Броварній. Відповідно усі інші історично важливі місця страждають через невідповідний статус. Саме тому в рамках програми проведуть інвентаризацію та паспортизацію всіх давніх пам’яток.

Серед привабливих для туристів об’єктів директор «Туристично-інформаційного центру» виділив також недосліджений підземний хід на вулиці Чорновола, по якому потайки від місцевих жителів водили ув’язнених із споруди колишнього КДБ в сторону залізничного вокзалу та будинків австрійських часів. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діонісій

    знову щось мутять.

    Петро Білецький reply Діонісій

    А потім на місці тих розкопови виросте якийсь будиночок, або маф.  МАФія - будівельна.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up