У Тернополі холодна вода подорожчає на 15% (оновлене)

У Тернополі холодна вода подорожчає на 15% (оновлене)
  • “Тернопільводоканал” заборгував “Обленерго” більше ніж 15 мільйонів гривень.
  • Через це тернополянам доведеться платити більше за послуги “Водоканалу”.
  • Підвищать тарифи в два етапи: з жовтня цього року і з початку наступного року

Зараз від електроенергії відключені два об’єкти "Тернопільводоканалу"  — адмінкорпус та розрахункова група, повідомила фахівець зі зв'язків із громадськістю та пресою комунального підприємства Наталія Турчин.

- У нас немає гарантій, що завтра не відключать чи водопровідні насосні станції, чи каналізаційні очисні споруди, чи каналізаційні насосні станції, - зазначила пані Турчин.

Про те, що такі дії означають для споживачів, у якій ситуації тернополяни зараз і що її спричинило розповів директор "Тернопільводоканалу" Володимир Кузьма.

Відео дня

- На підприємстві трапилася нестандартна та неприємна ситуація, яка пов’язана з заборгованістю за електроенергію, - каже пан Кузьма. - Попри те, що ми намагалися переглянути тарифи на 2018 рік на наші послуги досі немає остаточного результату, оскільки лише цього місяця національна комісія має прийняти остаточне рішення.

За словами директора “Тернопільводоканалу”  у 2018 році вони вже 9 місяців працюють з тарифом, який встановили на 2017. Він не враховує тих затрат, які підприємство несе цього року.

- Діючий тариф за електроенергію - 2 гривні 41 копійка, - зазначив пан Кузьма. - Вже за липень-серпень ми сплачували по 2 грн 91 коп. Тобто наш тариф не враховує затрат 50 коп на кожному кіловаті електроенергії. Враховуючи те, що наше підприємство споживає 2 мільйони кіловат електроенергії в місяць, виходить 1 млн на рік. Тобто щомісяця ми втрачаємо майже 1 млн грн.

 

Це одна з основних причин підняття тарифу, але є й інші. Як розповів Володимир Кузьма, це подорожчання паливно-мастильних матеріалів та інших, які підприємство використовує у своїй роботі. Також неодноразово переглядали заробітну плату, з того часу як встановлено тариф, змінилися галузеві норми.

- Станом на 1 вересня маємо заборгованість більше ніж 15 млн 700 тис грн, - зазначив директор  “Тернопільводоканалу”. - Ця сума виросла у цьому році. Адже на початку року ми навіть мали незначну переплату за електроенергію. Вперше за багато років ми закрили усі борги за поточне споживання і врегулювали всі питання, пов’язані зі штрафними санкціями.

А на початку 2018 року підприємство отримало сюрприз від Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Вони наприкінці 2017 переглянули тариф на електроенергію і майже щомісячно переглядали ціну на електроенергію в сторону збільшення, не коригуючи тарифів “Тернопільводоканалу”.

- Ми подали нові розрахунки ще в серпні 2017 року, - зазначив пан Кузьма. - Але Нацкомісія впродовж другої половини 2017 року - першої половини 2018 року працювала нестабільно, багато засідань не відбулося, оскільки не було уповноваженого складу, тому фактично вони не могли розглянути наших тарифів. Вже з травня є уповноважений склад комісії, ми - в черзі, але процедура перегляду тарифів дуже формалізована.

За словами Володимира Кузьми передбачено два етапи прийняття рішень. Двічі проводяться громадські слухання, після яких Нацкомісія може прийняти рішення про остаточний тариф.

- Цей процес у нас вже на фініші, - каже директор  “Тернопільводоканалу”. - Сподіваємося, що Національна комісія впродовж двох тижнів все-таки перегляне тариф. Проте через формальні умови, навіть якщо його приймуть, то після  оприлюднення ми повинні ще зачекати 15 днів. Реально його застосуємо з жовтня.

Пан Кузьма зазначив, що “Обленерго” більше не хоче чекати на покращення ситуації.

- Вони дали попередження про відключення наших об’єктів ще наприкінці серпня, - зазначив посадовець. - Серпень досить провальний місяць в плані платежів, адже населення наприкінці літа витрачає кошти на інші потреби (відпустка, збір дітей на навчання), а не на комунальні послуги. Також важливо те, що змінилася система надання субсидій, половина тернополян їх не отримали. Проте, люди сподіваються, що відновлять субсидії і не поспішають оплачувати заборгованість. У сукупності це все разом з нашою неспроможністю отримати достатню кількість коштів за рахунок наших тарифів призвело до того, що ми суттєво приростили заборгованість.

Володимир Кузьма розповів, що ще в серпні підприємство недоплатило трохи більше ніж 2,5 млн грн при місячному споживанні 5,5 млн грн. Це й зумовило те, що "Обленерго" попередило про відключення об’єктів “Тернопільводоканалу”.

У липні “Обленерго” звернулося до суду з позовом про стягнення з “Тернопільводоканалу” основної суми заборгованості, а також штрафних санкцій - близько 1 млн. грн.  

- Самостійно з цією проблемою ми не впораємося, -  наголосив пан Кузьма. - Адже якщо тариф переглянуть, то з жовтня ми матимемо тариф, який поки дасть можливість закривати лише поточні питання наступного споживання енергії. Якщо теоретично припустити відключення електроенергії на усіх наших об'єктах, то це може спровокувати екологічну катастрофу. 

Як прокоментував директор “Тернопільводоканалу” питання боргу наразі не вирішено. У нових тарифах не передбачено витрат на закриття боргу, який виріс впродовж 9 місяців поточного року.

“Тернопільводоканал” буде клопотати перед “Обленерго” про відтермінування боргу, щоб мати можливість поступово його сплатити.

Тернополян чекає два етапи підвищення тарифу на водопостачання і водовідведення: перший - найближчим часом, який забезпечить можливість поточного розрахунку, другий - з початку 2019 року. Перегляд тарифів очікується приблизно на 15%, а от стосовно 2019 року інформації поки немає.

- Коли розрахунки будуть готові - повідомимо споживачам, - зазначив директор  “Тернопільводоканалу”. - Ми наголошуємо, щоб тернополяни своєчасно оплачувати рахунки. Це вбереже людей від зайвих витрат (судові витрати чи штрафи). А також - це підсилить можливості “Тернопільводоканалу” щодо забезпечення своєчасних розрахунків, у тому числі за спожиту електроенергію.

Чи будуть тернополяни з водою і каналізацією, і як реагуватиме на ситуацію з водоканалом міська рада Тернополя, у прес-службі обіцяли повідомити додатково.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • сана

    Населення має платити за що? За питну воду!!!! а не за технічну.. Бо за технічну воду має бути набагато нижчий тариф. Тим часом тернополяни змушені купувати воду в автоматах за свої ж гроші додатково. То за що піднімають ціни???????
  • Юрій Томин

    Машини покупляли нові
    А за елекрику нехватило оплатити???
    Менше крадіть і все ок буде
  • Павло Боднар

    Як на мене з тими тарифами скоро взагалі ніхто нічого платити не буде.
  • Оля Баган-Гріщенко

    Супер!!!!...за іржаву воду????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up