Партнер рубрики Події

Чи полегшує ЦНАП життя тернополянам

Чи полегшує ЦНАП життя тернополянам
Черг у ЦНАПі зазвичай немає, каже його керівництво. Те ж саме розповідають тернополяни. Кажуть, обслуговують швидко.

Торік у ЦНАПі з’явилась нова послуга, що стосується державної реєстрації права власності. Цьогоріч фахівці працюють над впровадження ще однієї послуги – у сфері міграції. Загалом у ЦНАПі надають близько 140 послуг, 9 з яких – он-лайн.

Послуги Центру надання адміністративних послуг  є доволі популярними  і через місце розташування, і графік роботи, і власне сам час, що іде обслуговування. Загалом, поява ЦНАПу у будь-якому місті значно спрощує життя тим, кому за різною дозвільною документацією доводиться оббивати пороги  кількох установ. 

Як кажуть аналітики Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», ЦНАПи – це одна із небагатьох реформ ще попередньої влади, що реально запрацювала по цілій країні і полегшила життя людям. Утім, реформа здійснюється і по сьогодні -  розширюється  мережа центрів, з’явилось «єдине вікно» та раціоналізуються загалом бюрократичні процеси. Усі ці процеси в Україні сприймають як наближення до європейських стандартів. Певною мірою – мають рацію, адже ці реформування відбуваються  не без підтримки ЄС. 

-У цій сфері, на відміну від багатьох інших сфер,  не можна говорити про наявність централізованого стандарту, за образом і подобою якого побудована система спілкування органів влади з громадянами в усіх країнах ЄС, -  каже аналітик Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» Денис  Горбач. Але, попри відсутність уніфікації, є певне спільне уявлення про те, як має виглядати така система.
Причому, якщо в одних країнах система налагоджується також в рамках реформи, то в інших – така склалась давно.  Система комунікації  держави з громадянами має традиційно вигляд: під одним дахом зібрані кілька найбільш популярних служб. Утім,  може відрізнятись спектр послуг. Якщо в одних  таких «центрах» можна отримати різноманітні довідки та дозволи, то в інших навіть, наприклад, приймають скарги на недобросовісного працедавця. 

Відео дня


Обслуговують, зазвичай, швидко
У Тернополі Центр надання адміністративних послуг діє з 2013 року на Острозького,6. Просторе, світле приміщення  направду  нагадує чи то відділення комерційного банку, чи то  просунуту установу за «європейським стандартом». Чи ж і так працюють, по-новому, цікавимось у відвідувачів.

- Я звертаюсь сюди часто. Подаю від організації декларації про відходи, - каже тернополянка Світлана Пасічник. –  Такі подаються через центр, а вони вже – в екологію. Обслуговують, зазвичай, оперативно, швидко.  Також мені подобається, що вони працюють у суботу з 8-ї ранку до обіду. Це зручно. Окрім того,  по суботах мало дуже людей. Тож працюють ще швидше.
 
Інший тернополянин також задоволений швидкістю обслуговування. Однак, за його словами, і тут  без непорозумінь, буває, не обходиться.


- Раніше в мене претензій не було. А цього разу – прихожу втретє по одній справі, - каже Віктор Тихий (прізвище змінене на прохання – прим. ред.).  Перший раз прийшов  провести грошову оцінку земельної ділянки. В мене так склалось,  що земельна ділянка під відділенням фінустанови, не оформлена на неї. Відповідно, кадастрового номера я не знав, як писав заяву, то не вписав його. А якщо його нема,  то відповідно, вони не можуть дати оцінку. Вони  мали надіслати відповідь  за три дні.  Так, як пройшло на багато більше часу, і відповіді я не отримав, прийшов.  Мені сказали, що  відправили поштою, йдіть, розбирайтесь. Нібито це – мої проблеми, що я нічого не отримав. Пішов на пошту, а там кажуть, що нічого не було. 

Тож довелось звертатись за копією їхньої відповіді, додає чоловік.  Адже виходило, що чоловік не виконав  свою роботу, покладену на нього керівником. Офіційної відповіді чоловік не мав.


- Розумієте,  мені направили відповідь простим, не рекомендаційним листом, - додає він. – Вважаю, що, якщо держава виділяє гроші на їхню роботу, то мала б виділяти і на рекомендаційні листи.

Загалом, чоловік задоволений роботою ЦНАПу. Та додає, що деякі моменти ще потребують доопрацювання або ж до фінансування.

Обслуговують за 5-25 хвилин
Чи виникають труднощі з тернополянами, чи  були вони під час відкриття та чим загалом тут займаються, цікавимось у керівника ЦНАПу. За її словами,  тернополяни зазвичай задоволені.  Якихось особливих труднощів під час старту роботи ЦНАПу  не було. Все відбувалось планово – виділялись кошти, накуповувалось обладнання, навчали працівників.   На сьогодні тут надають понад сотню усіляких видів послуг.


- Спершу спектр послуг не був дуже великим. Відбувався тестовий режим ряду послуг, - каже керівник ЦНАПу Леся Бобрівець. – З часом вони додавались і на сьогодні ми надаємо близько 140 видів. Найбільш популярними є послуги у сфері земельних відносин, архітектури, будівництва, квартирного обліку.

Наразі тут працюють над впровадженням ще однієї адміністративної послуги, що стосується сфери міграції. Торік же додались послуги, що стосуються державної реєстрації права власності. 

- Якихось труднощів із тернополянами також не виникало. ЦНАП, фактично є послідовником єдиного дозвільного центру, який обслуговував суб’єктів господарської діяльності, - каже вона. -  Люди задоволені, адже в нас зручне розташування, нема великих черг, нема обідньої перерви. Двічі на тиждень працюємо до 20-ї години. Окрім того, у нас робоча субота. Тож люди можуть обрати час, зручний для них, аби вирішити усі питання.

Тривалість обслуговування, за словами керівника, в середньому – 5-25 хвилин. Усе залежить від власне послуги, кількості необхідних документів.  Адже, звичайно, подати два примірники декларації, - це одне, подати пакет документів, який складається з 15 видів різних документів, які треба перевірити, чи вони є всі в наявності, чи відповідають вимогам, інше. 


Загалом про весь спектр послуг тернополяни можуть дізнатись із сайту cnap.rada.te.ua. Можуть записатись на прийом.  Окрім того, у ЦНАПі  також надають послуги онлайн. Щоправда, великим той перелік не назвеш. Стосуються вони будівництва, різних видів декларацій, повідомлень, реєстраційних послуг.


- На сьогодні їх дев’ять,  але в перспективі їхня кількість буде збільшуватись, - каже Леся Бобрівець. -  Щоправда, послуги он-лайн не є дуже популярними у нас. Все таки більшість тернополян хочуть  прийти особисто, отримати фахову консультацію, переконатись, що усі необхідні документи вони подали.  Окрім того, у нас є ряд суб’єктів надання адміністративних послуг, які здійснюють прийом в ЦНАПі. Люди активно записуються на такі прийоми. 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    ЦНАП полегшує, але давайте розширювати надання його послуг.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up