Чоловікам можуть дозволити їхати за кордон за умови щомісячного внеску на ЗСУ

Чоловікам можуть дозволити їхати за кордон за умови щомісячного внеску на ЗСУ

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону, який дозволить чоловікам виїжджати за кордон під час дії воєнного стану.

Щоб чоловіки-громадяни України отримали такий дозвіл щомісяця необхідно буде сплачувати 13 тис. грн на потреби Збройних сил України. 

Про це йдеться у проєкті закону, який опублікований на сайті Верховної Ради. 

Проєкт закону зареєстрували 13 вересня. Наразі він знаходиться на опрацюванні в Комітеті Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Відео дня

Ініціатором законопроєкту є «слуга народу» Мазурашу Георгій Георгійович. Він пропонує дозволити чоловікам їхати з України за умови, що вони мають додатково надати:

  • рішення органу державної влади про офіційне відрядження за кордон (у тому числі для перевезення гуманітарних вантажів),
  • або документи, що засвідчують факт навчання чи вступу на навчання у зарубіжному навчальному закладі,
  • або письмове погодження на виїзд за кордон від територіального центру комплектування та соціальної підтримки,
  • або документи, які підтверджують:
  • наявність рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском у розмірі не менше 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (який встановлений на час виїзду), кошти з якого громадянин не може використовувати за межами України,
  • передачу відповідному банку нотаріально засвідченої заяви про добровільний обов’язок поповнювати рахунок із гарантійним внеском коштами в сумі, яка дорівнює мінімум розміру податків з мінімальної заробітної плати (на час перерахунку), за кожен місяць (або частину місяця) перебування за кордоном під час дії в Україні воєнного стану, 
  • дозвіл відраховувати з рахунку з гарантійним внеском передбачену в цьому абзаці мінімальну суму на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України після завершення кожного місяця, протягом якого громадянин перебував за межами України під час дії воєнного стану (або якщо громадянин не повідомив банк про повернення в Україну).

«Головною метою законопроекту є внесення до законодавства змін, які посприяють зменшенню кількості громадян, які не можуть заробити на себе і сім’ю, збільшенню фінансової підтримки ЗСУ, зміцненню економіки та обороноздатності держави, зниженню градусу соціально-економічної напруги», — йдеться у пояснювальній записці. 

Тож народні обранці хочуть чоловіків віком від 18 до 60 років випускати за кордон під щомісячний гарантійний внесок.

Згідно цього, українці будуть відкривати у державних банках рахунки на суму п'яти неоподаткованих мінімумів для працездатних громадян (станом на теперішній час це 13 тисяч гривень) та кожного місяця поповнювати його на суму, яка дорівнює податкам з мінімальної зарплати – 2697 гривень.

«З кожних 100 тисяч військовозобов’язаних громадян, які виїдуть під час воєнного стану за кордон на запропонованих умовах, майже 270 млн. грн. щомісяця буде потрапляти на рахунок ЗСУ (якщо виїхавших було б мільйон, це було б вже близько 2,7 млрд. грн. додатково щомісяця на рахунок ЗСУ)», — йдеться у пояснювальній записці. 

Опитування

Чи підтримуєте ви дозвіл виїзду за кордон для чоловіків за умови щомісячного внеску на ЗСУ?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)

keyboard_arrow_up