Партнер рубрики Події

Декомунізація продовжується: у Скала-Подільській громаді демонтували символ радянської армії

Декомунізація продовжується: у Скала-Подільській громаді демонтували символ радянської армії

У рамках декомунізації демонтували радянську гармату.

У Скала-Подільській громаді на Тернопільщині позбулися символу Радянського Союзу.

Про це розповіла на сторінці Скала-Подільського краєзнавчого музею Оксана Ундерко.

«Тихо, без лишнього шуму в Скалі-Подільській відбулася вагома подія. Нарешті на території селища вступив в силу закон про декомунізацію й було демонтовано так звану «пушку», яка уособлювала собою «велич» радянської армії, прямі спадкоємці якої – росіяни зараз смертельною косою збирають «кривавий врожай» на нашій землі», — каже краєзнавиця.

Відео дня

На часі також перейменування вулиці Брюзгіна іменем загиблого земляка у російсько-українській війні.

Нагадаємо, у Тернополі нещодавно змінили назви 13 вулиць, парку і катера — позбулися переважно назв вулиць із іменами російських письменників і солдатів. А також демонтували пам'ятник Пушкіну, радянський літак і військову техніку, що була біля парку Слави.

Довідка
Процес переосмислення спадщини комуністичного режиму та вилучення елементів комуністичної ідеології з символічного простору України розпочався задовго до Революції Гідності, однак набув системності після ухвалення 9 квітня 2015 р. Закону України № 317-VIII «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки».
Цей закон входив до так званого «декомунізаційного пакету». Відповідні законопроекти були ініційовані Українським інститутом національної пам’яті. Всі закони «декомунізаційного пакету» були ухвалені одночасно і підписані Президентом України 15 травня 2015 р. Вони набули чинності наступного дня після опублікування – 21 травня того ж року.
Також, на виконання Закону, за рішенням органів влади з публічного простору усуваються зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, які є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

 Читайте також:

У Тернопільському районі хочуть позбутися радянських та російських назв. Депутати назвали критерії

У Тернополі оновлять назви зупинок громадського транспорту

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up