Партнер рубрики Події

Десять років судів і…перемога Віталія Сороколіта

Десять років судів і…перемога Віталія Сороколіта
Віталій Сороколіт сам захищав себе в судах. Аби робити це фахово, разом з дружиною Любою Сороколіт, здобули юридичну освіту

Верховний суд України поставив крапку в справі Віталія Сороколіта, яку прокурори з допомогою податківців та не без участі суддів, «пхали» 10 років. Злочину не було, - такий висновок найвищого суду…

Ім’я Віталія Сороколіта знайоме тернополянам та підприємцям з інших міст. Чоловік вже десять років практично не виходить із зал судів, доводячи свою невинність. Крім того підприємець розпочав боротьбу з податковою та прокурорською системою, які й «вкрали» 10 років життя.

Днями Віталій Сороколіт здобув остаточну перемогу в суді щодо надуманої прокуратурою та податковою «несплати податків» : Верховним судом України з чоловіка знято звинувачення, бо не було злочину.

Нагадаємо, в 2008-му директора ІТ-товариства «МЕЛВІС» Сороколіта звинуватили в умисному ухиленні від сплати податків, йому загрожувало до 10 років тюрми. Згодом були обшуки, арешт майна, таємне прослуховування телефонів, допити, сотні судових засідань, півроку за гратами у СІЗО, інсульт та зупинка серця… Останні десять років життя підприємця та його сім’ї - це стоси листів і тисячі сторінок томів кримінальних справ.

Відео дня

Спочатку тернопільський суддя міськрайонного суду Дзюбановський Ю.І. виправдав Віталія Сороколіта. Проте прокуратура подала апеляцію. Далі була ухвала Апеляційного суду Хмельницької області (головуюча суддя Кулеша Л.М. – прим. авт.). І ось 24 квітня 2018 року Верховний Суд України виніс остаточне рішення у кримінальній справі щодо директора ТОВ «МЕЛВІС» Віталія Сороколіта: підприємець виправданий за відсутності події злочину, у якому його обвинувачувала прокуратура. У постанові Верховного Суду йдеться, що виправдувальний вирок Тернопільського міськрайонного суду та ухвала апеляційного суду Хмельницької області оскарженню не підлягають.

- Зараз триває досудове розслідування, як це передбачено законом, кримінальна справа закрита, адміністративна справа перебуває в суді, - розповідає підприємець Віталій Сороколіт. – Згідно з Законом України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», чекатиму відшкодування.

Окрім того, підприємець піднімає питання до прокурора Тернопільської області про захист своєї честі та гідності.

- Що тепер, після рішення Верховного Суду України, скаже прокурор Перч В.О., який півтора роки тому публічно звинуватив мене у тому, що я «обікрав державу та громадян»? - запитує Сороколіт Віталій.

Та просто питаннями підприємець не обмежиться. Він уже ініціював не одну перевірку та кримінальну справу щодо осіб, які порушили закон, фабрикуючи проти нього справу. Зараз після остаточного рішення Верховного Суду очевидним є те, що високі чини з прокуратури й податкової робили «щось не те», а ще вищі чини їх покривали. Цікаво чи сяде хтось з них?

Окрім відповідальності є й відшкодування

Чинним законодавством визначено порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду.

Шкода, завдана громадянинові внаслідок незаконного засудження, незаконного повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, незаконного взяття і тримання під вартою, незаконного проведення в ході кримінального провадження обшуку, виїмки, незаконного накладення арешту на майно, незаконного відсторонення від роботи (посади) та інших процесуальних дій, що обмежують права громадян, підлягає відшкодуванню на підставі  Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду».

Відповідно до пункту 2 частини першої  статті 2 цього Закону право на відшкодування шкоди в розмірах і в порядку, передбачених цим Законом, виникає у випадках закриття кримінального провадження за відсутністю події кримінального правопорушення, відсутністю у діянні складу кримінального правопорушення або невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи у суді і вичерпанням можливостей їх отримати. Згідно з пунктами 1, 5 статті 3 цього Закону у випадках незаконного засудження, незаконного повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, незаконного взяття і тримання під вартою, незаконного проведення в ході кримінального провадження обшуку, виїмки, незаконного накладення арешту на майно, незаконного відсторонення від роботи (посади) та інших процесуальних дій, що обмежують права громадян, громадянинові відшкодовуються (повертаються) заробіток та інші грошові доходи, які він втратив внаслідок незаконних дій, а також моральна шкода.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віталій Сороколіт

    Поки що влада ніяк не відреагувала на рішення судів.

    Поки що  вітання із перемогою від представників влади не отримував.

    Виникає запитання: 10 років переслідування при відсутності події злочину є нормою для сучасної влади?
  • Сергій

    Відшкодування мало би бути за рахунок тих службових осіб які сфальсифікували справу і прикривалиїї в суді, та й ще притягнення до кримінальної відповідальності  винних у фальсифікації!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up