Генна інженерія - це не селекція

Генна інженерія - це не селекція
Генетично модифіковані організми (ГМО) стійкіші до хвороб, дають кращий урожай, навіть мають кращий смак.

Але тривале вживання ГМО завдає непоправної шкоди організму людини, стверджують медики.
Щурі перестають розмножуватися
- Користь від розвитку генної інженерії в тому, що за допомогою подібних технологій синтезують деякі ліки, наприклад, інсулін, - каже директор інституту медико-біологічних проблем, голова обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги, тернополянин Степан Вадзюк (53 р.). - Але якщо постійно вживати продукти, що містять ГМО, це може призвести до жахливих наслідків.
Лікар наголошує, що особливо від ГМО страждає імунна та ендокринна системи людини. Окрім того, споживання подібних продуктів може викликати навіть руйнування внутрішніх органів. У чоловіків тоді починають вироблятися жіночі гормони.
— Учені проводили експерименти на кількох поколіннях щурів, - каже пан Вадзюк. - Через деякий час тварини через харчування ГМО втрачали здатність розмножуватися.
На етикетках продуктів, що містять у своєму складі навіть 0,9% ГМО, має бути спеціальне маркування. Якщо його немає, такі продукти Держспоживстандарт і Міністерство охорони здоров'я повинні вилучати з обігу.
— На таких продуктах повинен бути надпис "генетично модифікований", "містить генетично модифікований організм", - пояснює медик. - Причому розмір шрифта має бути таким, як і при вказанні інших складників. Для продуктів, що містять один складник, напис має бути більшим, ніж розмір газетного шрифта.
Продукти мають перевіряти
Якщо на упаковці є надпис "Без ГМО", це, як пояснює пан Вадзюк, означає, що продукт пройшов відповідну перевірку у лабораторіях Держспоживстандарту.
- Генетично модифіковані організми, це організми, до геному яких за допомогою методів генної інженерії "вмонтували" сторонні гени або ділянки ДНК, - каже він.
- Тобто такі зміни очима неможливо роздивитися. Їх провели на глибинному рівні.
Такі продукти мають нову, первинно не властиву їм комбінацію генетичного матеріалу, завдяки чому рослина стає стійкішою до хвороб і краще родить.
— Основна мета досліджень у цьому напрямку - перемістити в один організм разом з генами іншого - його бажані ознаки, що надає, наприклад, овочам і фруктам, нових властивостей, - розповідає фахівець. - Генна інженерія кардинально відрізняється від селекції тим, що її методи дають можливість долати бар'єри між видами, чого в природі не відбувається.
Причому, за словами медика, процес розвитку потрібно тримати під суворим контролем, щоб пилок із генетично модифікованих рослин не потрапляв у повітря та не було перехресного запилення із звичайними рослинами, наголошує пан Вадзюк.
До речі, у медика і до харчових добавок Е - двояке ставлення. Краще, на його думку, вживати натуральні продукти, до яких звик наш організм та які вживали наші предки. Однак якщо продукти з консервантами і стабілізаторами вживати рідко, то великої шкоди вони не завдають.

Довідка
Вперше ГМО отримали у 1980 р. Це дало поштовх до створення різних організмів - тварин, рослин, дріжджів. Значного поширення набули ГМО у біотехнічній промисловості при виробництві лікарських препаратів та інших речовин. Хоч перші ГМО створили на основі тварин, найпоширенішими є трансгенні рослини. Серед них - картопля, кукурудза, соя, ріпак, бавовна.
В Україні генетично модифіковані рослини з'явилися в 70-х роках ХХ ст., але не набули поширення через зростання цін на реактиви, потрібні для створення генетичних конструкцій. Наукові дослідження у цьому напрямку тепер провадять в установах НАН України. Зокрема, там створили рослини, стійкі до гербіцидів.
За інф. Української екологічної ліги

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous
    ''На етикетках продуктів, що містять у своєму складі навіть 0,9% ГМО, має бути спеціальне маркування. Якщо його немає, такі продукти Держспоживстандарт і Міністерство охорони здоров'я повинні вилучати з обігу.'' В нашого Держспоживстандарту немає лабораторії шоб визначити є десь ГМО, чи немає, не говорячи вже про кількість того ГМО в продукті, так шо на даний момент це все пуста балаканина. Навіть якшо така лабораторія буде, вона не зможе перевірити всі продукти. Хтось просто роздуває істерику і заробляє на цьому гроші. ''Лікар наголошує, що особливо від ГМО страждає імунна та ендокринна системи людини. Окрім того, споживання подібних продуктів може викликати навіть руйнування внутрішніх органів. У чоловіків тоді починають вироблятися жіночі гормони.'' Якшо в Україні немає лабораторії по визначенню вмісту ГМО в продуктах, про які вітчизняні дослідження з шкідливості/нешкідливості ГМО може йти мова??? Зарубіжних досліджень з ''руйнуванням внутрішніх органів'' після споживання сертифікованих ГМО немає, в іншому випадку такі продукти ніхто на ринок не випустить- засудять на величезні гроші, ше й в кутузку посадять. Жіночі гормони виробляються і завжди вироблялися в чоловіків в нормі, не залежно від того їдять вони ГМО чи ні. ''Краще, на його думку, вживати натуральні продукти, до яких звик наш організм та які вживали наші предки. Однак якщо продукти з консервантами і стабілізаторами вживати рідко, то великої шкоди вони не завдають.'' Ну да, свіжі генмодифіковані овочі і фрукти це зло, а хімія- це все наше, нешкідливе?
    Hodzuki z reply Anonymous
    Цілком і повність з вами згідна. Достатньо просто почитати кілька зарубіжних досліджень на цю тему, щоб дізнатися більше. Проводилося багато досліджень і соц-опитувань з цього приводу, і більшість з авторитетних ресупсів, що заслуговують на довіру, стрерджують про безпечність ГМО. ГМО продукти мають таке ж ДНК, як і ''натупальні'', просто з трохи зміненою будовою. ГМО науковці створюють якраз з метою покращити продукти, і навіть зробити їх більш корисними для організму людини і аж ні як не для того, щоб завдати щкоди споживачу, чи наразити споживача на небезпеку.

keyboard_arrow_up