Громади можуть разом ремонтувати дорогу, дитсадок, вивозити сміття

Громади можуть разом ремонтувати дорогу,  дитсадок, вивозити сміття

Угода про муніципальне співробітництво може допомогти вирішити будь-яку задачу чи проблему для ОТГ. На Тернопіллі поки що таку підписали лишень одну, стосується вона створення ЦНАПу. І збираються підписати ще близько п'яти. Вони стосуватимуться освіти, обслуговування мереж, знову ж таки створення ЦНАПу та ін. 

Відремонтувати дорогу,  придбати сміттєвоз, створити спільний орган управління та інше, можуть різні громади, заключивши договір про співробітництво. Обов'язковою вимогою до  такої угоди є згода жителів населеного пункту, якого запрошують до співпраці.  


Таким чином ОТГ з іншими громадами, або ж сільрадами може вирішити будь-яку проблему, що раніше була просто “не по зубам”.  Таку можливість їм надало ухвалення у   2014 році «Закону про  співробітництво територіальних громад». Він визначив принципи, форми, правові засади та механізми співробітництва, а також питання стимулювання, фінансування і контролю.

- З часу прийняття «Закону про співробітництво» було укладено 185 договорів громадами, які скористались такою можливістю і пересвідчились у дієвості закону на практиці, - каже аналітик ГО “Український центр Європейської політики” Катерина Потапенко. - На сьогодні кількість договорів росте з динамікою 9 на місяць, а деякі громади, наприклад, Олевська міська рада та Білокоровицька сільська рада на Житомирщині вже не вперше укладають між собою договори про співробітництво з метою спільного утримання різних установ, пересвідчившись у дієвості такої співпраці. 

Переважно угоди, за інформацією аналітика, укладають щодо поводження з твердими побутовими відходами, спільного утримання комунальних підприємств, проведення ремонту навчальних закладів та ін. Наразі лідером в укладанні договорів про співробітництво є Полтавська область. Тут уклали майже п'яту частину від усіх договорів, які є в країні. 

В області почали об'єднуватися


Тернопільщина такими показниками не може похвалитися. Тут на сьогодні є одна-єдина угода про співробітництво. Однак, як кажуть в облдержадміністрації, для цього є об'єктивні причини. 

Відео дня


- Активізація цього процесу фактично розпочалась  торік, - каже заступник голови облдержадміністрації з питань децентралізації Олег Валов. -  На території області є вже одна підписана угода між Борсуківською ОТГ і Снігурівською сільрадою  у напрямку створення ЦНАПу, три  документи готується у Теребовлянському районі щодо співпраці по освіті, по ЖКГ — обслуговування мереж і  так далі. Крім того, зараз Саранчуківська громада разом із Бережанами також готують муніципальне співробітництво у напрямку створення  ЦНАПу. Окрім того, ми підготували  обласну програму щодо муніципального співробітництва,  де хочемо залучити ресурси обласного бюджету щодо  допомоги громадам, які  готові в цьому напрямку працювати. Програма на стадії підготовки.

Невелику кількість укладених на сьогодні договорів в області пояснюють тим, що ОТГ почали фактично створюватися у 2015. Тому спочатку взагалі ніхто не знав, як вони мають працювати і що конкретно робити. Цьогоріч  же громади активізувалися. Окрім того, до процесу долучилися міжнародні фонди та гранти. Відтак тепер громади є вмотивованішими і розуміють, де взяти гроші, якщо  їх бракує. 

- До кінця літа — початку осені у нас вже буде сформовано 2-3 пакета документів щодо формування інших муніципальних співробітництв, - додає пан Валов. - Окрім того, ми на рівні області хочемо зробити  програму муніципального співробітництва усіх громад на тему поводженння з побутовими твердими відходами. Це програма USAID -  “Добре”.  Вони хочуть від нас певну кількість громад, підписання договорів, плюс підготовка самого процесу, хочуть концепцію та розуміння, що ми самі хочемо отримати від цієї програми в результаті.

Уклали угоду, аби стати учасником програми


Чому взялись укладати угоду про співробітництво і що на сьогодні від того мають, ми поцікавились у голови Борсуківської ОТГ.

- Ідея співробітництва в нашій області є новою, - розповідає очільник громади Іван Друзь. - Але ми неодноразово брали участь в різного роду семінарах, де нам розказували і показували, що це таке. Зокрема і у Полтавській області,  де цих угод укладають багато. Так, на початках, ми хотіли укласти угоду з Лановецькою ОТГ щодо надання послуг музичною школою, бо у нас такої нема. Але наразі це не реалізовано.

А що  стосується угоди із Снігурівською сільрадою щодо створення ЦНАПу, то все розпочалось із бажання мати в громаді свій ЦНАП.  Для цього з бюджету виділили частину коштів, зробили ремонт в адмінбудівлі, закупили деякі меблі. 

- І, крім того,  торік у січні програма «U-LEAD з Європою»  розпочала другу фазу проекту реалізації щодо відкриття ЦНАПів по Україні, - продовжує пан Друзь. -  Ми на першу фазу також подавалися, але не пройшли.  Коли ми подали заявку у другу фазу, ми прийшли відбір. І якщо у першій фазі серед вимог до учасників були ремонтні роботи у майбутніх приміщеннях ЦНАПу, то у другій фазі серед вимог до учасників була фактична готовність приміщення до роботи та певна кількість населення у громаді, або ж наявність в ОТГ договорів про територіальне співробітництво. І ось ми якраз стикнулися з тим, щоби гарантовано потрапити у другу фазу програми, нам слід було укласти такий договір.

Відтак  звернулися до Снігурівської сільради щодо спільної реалізації проекту. Там розглянули звернення на сесії і дали позитивний відповідь. 


- Відтак відбір ми пройшли і перебуваємо зараз на стадії затвердження, - додає він. - Ремонт зроблений, приміщення готове, а завдяки програмі «U-LEAD з Європою» нам закуплять повністю комп'ютерну техніку, принтери, меблі, які ще потрібно.   Також ми плануємо ще створити віддалені робочі місці у найбільших селах громади, наприклад у Борщівці, Нападівці, Передмірці.  Віддалене робоче місце у ЦНАПі матиме і Снігурівка.

Як запевняє пан Друзь, угода про співробітництво в Борусуківській ОТГ — не остання. Тут мають намір укладати угоди із сільрадами та власне іншими ОТГ не тільки у сфері надання адмінпослуг, але й інших. 

Для чого об'єднуватися 


Коментар:
Іван ОМЕЛЯН, регіональний координатор РПР (Реанімаційного Пакету Реформ):
- Важливість співпраці - значна. Багато громад  не можуть вирішити всіх проблем самотужки і співпраця з іншими ОТГ могла б вирішити купу їхніх проблем. Найбільш важливі питання, що потребують кооперації - інфраструктурні та екологічні. Дороги та інші елементи інфраструктуруи можуть допомогти розвивати економіку цілій групі громад. Ще більш об'єднуючим фактором є екологія - спільні річки. Озера, ліси є джерелом спільних можливосте та проблем. Вже є приклади, коли громади, що живуть на берегах Десни, Росі, об'єднуються для вирішення спільних проблем.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up