Партнер рубрики Події

«Інвестор» з Тернополя збіднів на 20 тисяч гривень, а чортків’янин заплатив за хибну допомогу

«Інвестор» з Тернополя збіднів на 20 тисяч гривень, а чортків’янин заплатив за хибну допомогу
  • Зайшов за посиланням на сайт або телеграм-канал, спокусився на захмарний прибуток, а залишився без грошей.
  • Так виглядає результат шахрайських схем, які фінансові махінатори запускають в Інтернет-ресурсах.
  • Як двоє жителів Тернопільщини спокусились на «легкі гроші» і що ж з цього вийшло.

Житель обласного центру, як зазвичай, зайшов до телеграм-каналу, аби поцікавитись останніми новинами і станом справ у своїх друзів, але цього разу йому «пощастило». Саме так думав тернополянин, коли побачив спокусливе повідомлення про отримання високих інвестицій зі своїх вкладень. Чоловік зацікавився такою вигідною пропозицією і перейшов за посиланням. В умовах йшлось про перерахунок коштів, які в майбутньому зростуть і в рази більшою сумою повернуться до вкладника.

Про це йдеться у повідомленні Нацполіції Тернопільської області.

Довірливий «інвестор» так і зробив. Він перерахував шахраям 20 тисяч гривень, а коли через півтора місяці зайшов на сайт, щоб перевірити нарахування вкладень, ресурсу вже не існувало.

Відео дня

Приблизно така ж сама шахрайська схема спрацювала з жителем Чортківського району. Чоловік повірив в отримання грошової допомоги, яку рекламували на одному з Інтернет-сайтів. Для того, щоб збагатитись, за вимогою ввів особисті фінансові дані. Аферистам цього було достатньо, щоб ошукати чортків’янина на 20 тисяч гривень, які вони зняли з його картки.

У Нацоліції повідомляють, що відомості про подію слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Довідка:
Стаття 190 Кримінального кодексу України – Шахрайство.
Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) – карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Правоохоронці закликають не вводити дані банківської картки при заповненні анкет на невідомих сайтах:

  • Якщо ви, заповнюючи заявку, дійшли до розділу, де вас просять ввести дані банківської картки – зупиніться і вийдіть з даної сторінки, навіть якщо вона нагадуватиме відомий сайт банку чи іншої установи. Це так званий фішинг (вебресурс, який виманює реквізити платіжних карток під виглядом надання неіснуючих послуг).
  • Отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, потрібно лише з офіційних джерел.
  • Не потрібно переходити за сумнівними посиланнями та вводити реквізити платіжних карток на незнайомих чи підозрілих вебсайтах.
  • Якщо ж фінансову інформацію розголошено, негайно зверніться до банку та заблокуйте картку, повідомте про випадок шахрайства в поліцію за номером 102.

На такі шахрайські гачки жителі Тернопільщипи потраплять чи не щодня. Люди «купуються» на привабливі пропозиції з метою отримання допомоги, інвестицій, купівлі чогось бажаного за вигідною ціною, але врешті залишаються ні з чим. Наприклад, давайте згадаємо випадок із фермером з нашого краю, який хотів купити дешеві добрива, а натомість його ошукали майже на мільйон гривень.

 

Читайте також:

Фермер з Тернопільщини віддав шахраям майже мільйон гривень

Замість грошової допомоги — спустошені картки. Як аферисти «розводять тернополян»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Татьяна Таня

    Давно понятно, що легкіх грошей не буває,ніхто не дасть ,тільки відберуть.Сподіватися треба тільки на себе.
  • Олег Гончар

    Лох не мамонт,не вимре ніколи)))

keyboard_arrow_up