Партнер рубрики Події

Мама вимагає звільнення виховательки

Мама вимагає звільнення виховательки
У школі адміністрація закладу показала місце, де трапився інцидент з дитиною. Однак наголосили – дитина не випадала з третього поверху на другий, а впала на сходинах. Також тут переконані, що біда трапилась не через недогляд виховательки
Тернополянка скаржиться, що через недогляд виховательки групи продовженого дня травмувалась її дитина. У школі претензій через пресу не розуміють. Тут заперечують, що дитина травмувалась саме через недогляд. Кажуть – провели перевірку. Але компенсували кошти, витрачені на лікування дитини

- Якщо моя дитина голову розбила, бо вихователька у школі не дивилась за нею, то чи буде вона нагладати за іншими? - каже  тернополянка Ірина Деркач, мама 7-річного Дениса. –  На неї неодноразово скаржились батьки. А керівництво ніяких заходів не вживає. Вона сидить собі у класі, а діти бігають по школі без нагляду.


Звернутись у пресу, за словами жінки, її змусив випадок, що трапився 16 березня. Жінка описала його у рубриці новини «Від читачів» на сайті 20minut.ua у статті «Крик душі». Мовляв, тоді її син впав на сходах із третього поверху на другий, травмував голову.
 

Після цього вона мала розмову з адміністрацією, що нібито пообіцяла – вихователька з травня тут не працюватиме. Але за якийсь час її сказали – звільняти  виховательку ніхто не буде.  

Відео дня


Гроші повернули 
-  Я  - сирота, і сина виховую сама. Ходжу на роботу, а сина записала у групу продовженого дня, - розповідає мама. – Того дня прийшла за сином і дізналася, що моя дитина  травмувалась. Він хотів похвалитись перед іншими  дітьми, сів на перила і впав звідти. Дитині лише сім років! Заходжу в туалет, а виховалька Оксана Бошкевич миє його. Я запитала, чи викликала вона швидку. А вона мені каже: „А що, треба?”. Кажу - треба. Ну як так? Вона мене про інцидент не повідомила, швидкої не викликала, першої медичної допомоги не надала. 

Медиків вихователька, за словами матері, після її слів таки викликала. Коли йшли до швидкої, дорогою зустріли ще й директора. 


- Але тоді нам було не до розмов, - каже пані Ірина. – Дитині наклали кілька швів і відпустили додому. Наступного дня я була в директора. Говорили про випадок. Я сказала, що мої вимоги такі: матеріальна компенсація за лікування і щоб ця вихователька більше у школі не працювала.  


У закладі, каже пані Ірина, їй пояснили: звільнити виховательку не можуть, бо доведеться робити це за статтею. Ламати життя молодій працівниці не хочуть. Мовляв, почекайте до травня. 


- Ми лікувались удома десять днів. 16 березня мій син травмувався, а 25-го, після канікул, повернувся на навчання, - додає  жінка. –  Гроші, які я витратила на лікування – близько тисячі, мені повернули. А от звільняти виховательку, я так зрозуміла, ніхто не збирається. Мені кажуть: „Ви не маєте права вимагати такого”.
Мало того, вихователька ще й розповідає, що я телефонувала, шантажувала її.

 
Пані Ірина вважає, що директор школи та завуч молодших класів прикривають свою працівницю.


- Я уже перевела свою дитину в іншу групу, задоволена, знаю, що моя дитина в безпеці, - каже вона. – Але ж ця людина працює з іншими дітьми. Тобто хтось знову наразиться на небезпеку. Батьки не раз нарікали на те, що ця працівниця за дітьми не дивиться. 


«Буде мені мстити»
Натомість у школі  кажуть, що жодних нарікань на роботу Оксани Бошкевич у них не було. Мовляв, дитина і справді травмувалась, однак вона не падала з третього поверху на другий, як розповіла мама у новині від читачів. І загалом після повернення вихователькою грошей за лікування там думали, що інцидент вичерпаний. Адже про відсутність претензій жінка написала у розписці.

- Я робила домашнє завдання з дітками, а Денис сказав, що іде зустрічати маму, -  каже вихователька Оксана Бошкевич. – Я заперечила, сказала, щоби почекав. Не встигла я озирнутись – дитини вже нема. Я кинула все і побігла у коридор.

Побачила, що він уже на сходах, почула плач. Підбігаю і бачу: на голові – ранка, руки – у  крові. Я повела дитину у туалет помити руки, мій телефон залишився у класі. Це все сталося за кілька секунд. І тут саме прийшла мама.


Пані Оксана каже, що викликала швидку з власного телефону і мама з дитиною зійшли на перший поверх. Швидка приїхала, вони сіли у машину, а вона повернулась до школи. Потім зателефонувала мамі і почула – ранку зашили, струсу нема.

- А далі почались дивні речі, - додає вихователька. – Мама Дениса почала мене шантажувати, погрожувати, мовляв, ти маєш мені дати 950 гривень або я звертаюсь у прокуратуру, на телебачення або у пресу. Зустріч мала відбутись не у стінах школи, а на зупинці «Універсам» о 7-й вечора. І просила мене нічого не говорити завучу школи і директору. Бо якщо взнає, то буде мені мстити. Я злякалась, не знала, що робити, але все таки повідомила директору.

Той порадив не ходити на вечірні зустрічі, а зустрітись і поговорити на території школи. Так і сталось. Жінки зустрілись, і пані Оксана віддала кошти, витрачені на лікування.


- Мама при свідках мене ображала, називала мене вбивцею, почала з’ясовувати, чому я йшла до директора школи, чому розказала все. А у кінці вона мені зі словами «звільняйся»  кинула до рук витяг із Закону, - додає вихователька. - Коли я побачила в Інтернеті цього анонімного листа (ідеться про новину від читача – прим. ред.), зрозуміла, що вона хоче чогось більшого. 

Написала, що претензій не має
Претензій жінки та її звернення до преси не розуміє і директор школи Павло Літинський. Керівник каже, що на згадувану виховательку від батьків не було жодної скарги. Також стверджує, що не було у нього розмов із жінкою про те, що хтось звільнятиме вихователя. 


- Розмов, щоби ми казали, що її звільнимо з роботи за статтею чи за власним бажанням, не було, вона просила перевести її дитину в іншу групу, - каже він. -  Ми з мамою спілкувались неодноразово, все зводилось до надання допомоги. Вихователь проявила добру волю, фактично віддала свою місячну зарплату. Після цього мати хлопчика сказала, що претензій не має.


Окрім того, після передачі грошей жінка написала розписку (копія є у редакції – прим. ред.). У ній зазначила, що отримала від вихователя групи продовженого дня, через недогляд якої травмувався син і яка не надала медичної допомоги, матеріальну компенсацію. У кінці додала умову: якщо вихователь не буде працювати у групі мого сина, претензій не буде. 

- Текст жінка писала сама, мала заготовку на телефоні, - додає директор. – Не можу сказати, чому вона сформулювала саме так. 


У  школі, зазначає директор, після інциденту провели перевірку, склали акт, провели додаткові інструктажі з техніки безпеки. Інформації про те, що сталось, в управління освіти не передавали. Мовляв, дитина не  перебувала на стаціонарному лікуванні, а у таких випадках інформації не передають. 

Про те, що нічого не знали про цей випадок, кажуть і в Департаменті освіти і науки ТОДА,  і в управлінні освіти міськради. Однак тут наполягають, що про будь-які травми їх таки мають інформувати.  Адже за все, що трапилось під час навчально-виховного процесу, відповідає адміністрація школи. Навіть якщо і був складений акт, невідомо, чи не з порушеннями. 

- Якщо батьки мають претензії, бо вважають свої права чи дитини порушеними, вони повинні звертатись до нас, у Департамент освіти, і в управління освіти міської ради, - повідомили тут. – Адже  стверджувати щось однозначно, без ознайомлення з документами, не можна.  


Щодо матеріальної компенсації, то за потреби її навчальні заклади таки дають. Але хто оплачує – це вже вирішують у школі. Також батьки можуть стягувати кошти через суд

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (30)
  • Назаренко Андрій

    У кожного своя правда. Оскільки батьки платять за школу, вони мають бути впевнені, що їх діти перебувають у безпеці. Байдужість вихователів повинна каратися без будь-яких оправдувувань.

    Анонім reply Назаренко Андрій

    Дякую за підтримку, вона мені дуже потрібна, навіть коментарями і словами, це дуже приємно.
  • Анонім

    Сама вчитель працююв школі 7 років, незнаю хто тут обізнаний такий з зарплатнею, але багато вчителів працюють не на повній ставці і такої зарплдати не отримують, а ті що рахують гроші з репетиторств то хай порахують свої, не треба всіх вчителів рівняти під одну лінійку, не всі мають репетиторство.

    Анонім reply Анонім

    Тут я згідна з вами, не всі вчителі мають великі зарплати, працюють, щоб хоч за щось зачепитись, бо треба виживати в цьому світі і годувати сім"ю, а при можливості шукають щось краще.Але ті вихователі і вчителі навіть за таку зарплатню працюють віддано і люблять діточок, і знаходять підхід до тих дітей, хоч діти різні, ці вчителі і вихователі від Бога, і я їм тільки кращого бажаю, і великих зарплат, тому що їхня праця дуже важка, і таких вчителів багато. Навіть в моєї дитини вчителька просто чудо і янгол, я нею дуже задоволена.
  • Анонім

    Якщо мамі природа розуму не дала, то і діти внеї такі ж

    Анонім reply Анонім

    Якщо вам природа розуму не дала, то йдіть ви лікуйтесь.



    А нащот дітей, ви не маєте права обзивати чужих дітей, тому що воно може вам боком вилізти, і хто його знає якими можуть бути ваші діти, не зарікайтесь. А моя дитина розумна і хороша, прошу без грубощів, якщо ви адекватна і здорова людина. а от сталось би це з вашою дитиною, подивилась би я, що ви би на мому місці робили.



    Перед тим як ображати людину і її дітей, треба знати суть і правду цієї ситуації. Можете почитати попередні відповіді на коментар від мене.
  • Анонім

    Цікаво хто стане черговою жертвою ? Мене  переповнюють емоції обурення.  Причину шукай мамочко   в собі а не навкруги!!!Цілий рік дитина вчилась у школі і все було добре ,поки не трапився "випадок" ,випадок що міг бути також і вдома , ніхто від такого не застрахований. Добре що дитина без ушкоджень.Вчителька відповіла за цей випадок теж.  Чого ще хочеш ? Будь людяною.Не перекидай свою накопичену злість на інших .

    Анонім reply Анонім

    Чергову жертву ніхто не шукає, ви прочитали статтю і робите висновки, а там написана повна брехня, бо ця вихователька приходиться родичкою завуча, тому її завжди будуть захищати. А от і якраз за цілий рік там постійно були різні ситуації, просто ми батьки постійно змовчували, аж поки не стався цей прикрий випадок, коли була загроза життю дитини. Хірург на швидкій сказав якби чу-чуть ближче, я би дитини не застала би живою, було дуже близько коло тім"ячка, наклали 8 швів. Вихователька навіть не викликала швидкої і маму не повідомила, а якби я попала  в пробку,їдучи з роботи чи ще щось, дитина стекла би кров"ю, тому що коли я приїхала дитина була в крові вся спина, сходова клітка, площадка біля класу, а футболку прийшлося розрізати, бо поналипала вся кров на спину, на швидкій було багато людей, які це все бачили і вони були всі в шоці, а ви тут щось розказуєте мені. Помсти ніхто не хоче, якби я була жорстокою, то зразу би подала на прокуратуру, і з цим не панькалась, а їм було би гірше, а я пожаліла, а мене за це в грязь втоптали: "яка ж я погана мама". Мені багато батьків радили, щоб я не жаліла, а думала про себе і дитину, а мені отака віддяка. А ви кажете дитина без ушкоджень, я тепер наслідки після цієї травми маю, дитина після падіння має проблеми зі здоров"ям, а він завжди в мене був здоровеньким.Погано спить, подробив зуби,погіршилось дихання, впав зір,  я по цей день по докторах вожу дитину, і з цим борюсь сама і лікую його, бо змушена. А невропатолог зразу мені сказала, що чекайте з часом наслідків, адже це голова, він падав головою в низ з третього поверху перил на другий.В мене всі записи в його медичній книжці ведуться, я за 5-ть років не водила до стількох лікарів, як за ці два місяці. А Бог є на світі, колись це станеться ще з чієюсь дитиною, хоч я того не бажаю, попадеться строгіша мама, то всі випадки випливуть, ви тоді інші коментарі будете давати, а не ображати пострадавшу сторону. От він зараз в іншій підгрупі, і там ще більше дітей, там прекрасні виховательки, просто янголи, там дітей постійно чимось займають, діти на групі сплять, я дуже задоволена. А в попередній 5-6 дітей, і там дальше діти бігають, виховательку ніхто не слухається, вона постійно на тих пару дітей кричить. Я співчуваю другим батькам.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:04 Чи можна у Передвеликодній тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк photo_camera 11:23 Тернопіль — одне з найпрозоріших міст в умовах війни. А ви згодні? 10:45 У Чорткові будують бібліотечний артгараж за понад мільйон photo_camera 10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up