Партнер рубрики Події

Міській владі радять провести громадські слухання щодо котелень на торфі

Міській владі радять провести громадські слухання щодо котелень на торфі

Призупинити роботи, пов’язані з будівництвом, запуском, експлуатацією котелень на торфі рекомендує  депутатська комісія з питань ЖКГ. До такого рішення прийшла комісія за місяць розгляду питання та вивчення скарг. 


Таке рішення – проміжне. Як повідомляє голова комісії Іван Сороколіт, кінцеві висновки комісія надасть після завершення екологічної експертизи котелень, а також одержання усіх необхідних дозволів (на викиди та ін.) та завершення перевірок контролюючих органів. Та нагадує, що комісія має  рекомендаційний характер. 

Тобто, розуміємо, що рекомендації рекомендаціями, а чи прислухатись, вирішувати  міському голові та адміністрації тепломереж. 

- Комісія рекомендує виконавчому комітету та КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» призупинити усі роботи пов’язані з будівництвом, підготовкою, запуском чи експлуатацією котелень на альтернативних видах палива, - каже Іван Сороколіт. - І розпочинати їх лише після позитивних результатів місцевих громадських слухань, позитивних висновків екологічної експертизи, одержання усіх необхідних дозволів та окремого рішення міської ради по кожній з таких котелень. А також радить виконавчим органам влади провести по кожній з котелень завчасно анонсовані громадські слухання з залученням депутатів.

Активісти – противники будівництва котелень дещо скептично оцінюють наразі  рекомендації комісії при міськраді. Кажуть, є кілька причин.

- Щодо першої рекомендації – вона чудова, - каже Юлія Мамчак. - Проте  таких було вже дві. Більше того,  під час засідання комісії  пан Чумак (директор КП "Тернопільміськтеплокомуненерго") усно  підтверджував те, що поки  працює комісія, роботи призупинені. Але, якби бачимо, і на Франка, і  у нас Київській, роботи тривають. Щодо другої рекомендації, про громадські слухання, то також є сумніви.  Хоча громадські слухання - це дуже добре. Але зважаючи на ситуацію і вміння міськради викрутитись, є сумніви, що вони можуть бути прозорі.

Відео дня

Питання щодо  котелень на альтернативних видах палива заразом вивчає і робоча група при ОДА. Як повідомив очільник групи, начальник управління екології та природних ресурсів обладміністрації Орест Сінгалевич, тут очікують отримати до 10 квітня відповіді від Управлінь Держархбудконтролю, Держпраці, Держекоінпекції та ін. 

- На засіданні робочої групи в нас було спілкування з представниками не тільки органів, які включені в склад  групи, в й тих, кого запросили – керівництва КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», ТОВ «Тернопільтепло», управління ЖКГ міськради і представники громадськості, - каже Орест Сінгалевич. - Тобто, ми постарались з’ясувати ситуацію без вивчення документів, бо ми ще їх на той час практично жодних не мали. Поспілкувались. В нас виник ряд запитань. 

Зокрема виникли питання  щодо правомірності визначення третьої  категорії  і складності об’єкта при проектуванні,  питання стосовно проведення екологічної експертизи проекту, бо це діяльність, віднесена переліком  до підвищеної екологічної небезпеки. Також  вивчають, чи порушувались правила охорони праці під час здійснення робіт, на що раніше вказували активісти – противники будівництва. 

- Були і зауваження від громадськості щодо правильності проведення тендерних процедур, - додає він. – Відповідне звернення відправлене у Департамент захисту економіки Нацполіції. Також робоча група рекомендувала міськраді провести якісне  громадське слухання. Зрозуміло, що для проведення якісних, повних перевірок потрібний певний термін.  Отже, ми звернулись, аби до 10 квітня отримати відповіді. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тоня

    Міському голові чисто до задниці люди і їхні проблєми
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up