Партнер рубрики Події

«Мобілізацію» назвали словом 2023 року в Україні

«Мобілізацію» назвали словом 2023 року в Україні

Мобілізація потіснила іншого кандидата, контрнаступ, який, отримав значно більше медійної підтримки.

Словник сучасної української мови та сленгу Мислово назвав «мобілізацію» словом 2023 року. Про це повідомили на сайті проєкту.

Зазначається, що слово «мобілізація» було у центрі суспільної дискусії протягом усього року, але піковий інтерес до нього зафіксували у грудні – коли уряд вніс до парламенту законопроєкт про мобілізацію.

«Мобілізація потіснила іншого кандидата, контрнаступ, який, на жаль, отримав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів», —  йдеться в статті.

Відео дня

Серед інших претендентів на звання слова року, усі з яких цьогоріч пов’язані з війною, можна виділити такі:

  • Ухилянт — чоловік, який ухиляється від мобілізації. Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових.
  • Яйця по 17 гривень — як символ корупції у Міністерстві оборони України.
  • Блокада/деблокада — у зв’язку з блокадою Росією українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту РФ; а також недружніми діями польських перевізників та фермерів, які також блокують кордон, завдаючи шкоди українській економіці.
  • Літо в Криму — теза начальника Головного управляння розвідки Кирила Буданова як символ завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу.
  • Позиційна війна — термін набув популярності після публікації статті головнокомандувача Залужного про перехід війни на новий етап.
  • Конфлікт — несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та серії конфліктів, найвидимішим з яких став конфлікт президента Зеленського та головнокомандувача Залужного.
  • Дрон — різке збільшення використання дронів, зокрема FPV та морських дронів мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій в цьому році.

Єдиним словом з загальносвітового контексту у цьому списку стало ШІ (штучний інтелект), хоча й його присутність пов’язана з інтеграцією ШІ у військові системи.

 

ДОВІДКА
Словник «Мислово» створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають звичайні користувачі.

 

«Мислово» обирає слово року водинадцяте. Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість.

Слова року за минулі роки:

2022: русский военный корабль, иди на хуй
2021: вакцина
2020: коронавірус
2019: діджиталізація
2018: томос
2017: безвіз
2016: корупція
2015: блокада
2014: кіборги

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up