Партнер рубрики Події

Мораторій скасовано. Українцям за борги відключатимуть світло

Мораторій скасовано. Українцям за борги відключатимуть світло

Уряд дозволив енергопостачальникам відключати споживачів за борги.

Кабінет міністрів України скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги. Про це йдеться в оприлюдненій постанові Кабміну від 29 грудня 2023 р. № 1405.

«Мораторій на відключення комунальних послуг продовжуватиме діяти лише на окупованих територіях і там, де тривають бойові дії», — йдеться в документі.

Для решти споживачів комунальних послуг, згідно з постановою, відновлено нарахування пені за несплату житлово-комунальних послуг.

Відео дня

Також відновлено стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у судовому порядку.
Крім того, Кабмін повернув можливість відключення від комунальних послуг боржників, у разі несплати або недоплати за отримані послуги.

«У разі тимчасової відсутності в житловому приміщенні споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, постачальникам комунальних послуг має бути надана заява та документальне підтвердження в електронній або паперовій формі. Це можуть бути довідки з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби (у тому числі отримані в іноземній державі), відбування покарання тощо», — зазначається у постанові.

Довідка
Кабінет Міністрів України від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну заборонив нарахування та стягнення штрафів, пені, інфляційних нарахувань, процентів річних на заборгованість за житлово-комунальні послуги, утворену за несвоєчасне або неповне внесення плати населенням.
Також було заборонено припиняти або призупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі несплати або оплати не в повному обсязі.
У серпні 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав закони, якими запровадив мораторій на підвищення комунальних тарифів.

Як реструктуризувати борг

У разі неспроможності сплатити борг одразу, деякі компанії пропонують можливість його реструктуризувати. Щоб укласти таку угоду, споживач має подати документи до профільної комісії.

Документи включають:

  • Довідку про склад сім'ї;
  • Довідку про доходи усіх дорослих членів родини, які живуть разом;
  • Заяву про погашення боргу за послуги;
  • Якщо в родині є незайняті люди, слід представити документи, які підтверджують причину їх тимчасового безробіття.
  • Угода про погашення боргу укладається з власником будинку або з орендодавцем.
Довідка
Для побутових споживачів ціна електрики становить 2,64 гривні за кіловат-годину.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Іван

    Опалення нема , а платіжки за опалення приходять і не малі суми.Чумаку і надалу все мало ,мало бо нові вілли за кордоном потрібно.
  • Valeriy

    Гандони!
  • Iryna

  • Ростислав Гарасимчук

    Та то фігня, головне ж що "без бариг".

keyboard_arrow_up