Партнер рубрики Події

Музею Крушельницької в Білій - 45 років

Музею Крушельницької в Білій - 45 років
“А дзеркало Соломії - це взагалі окрема історія. У нас є легенда, що подивившись в нього і загадавши бажання, воно збудеться. То до нас школярі молодших класів перед контрольними бігають”

Сорок п’ять років від створення та 136 річницю від дня народження Соломії Крушельницької, ім’я якої носить заклад, святкуватимуть сьогодні в с. Біла Тернопільського району. На конференцію про життя та творчість оперної співачки та святковий концерт, який відбудеться в рамках урочистостей, працівники музею запрошують всіх тернополян. Почнеться захід об 11 годині.

За роки свого існування музей пережив і брак фінансування, і відсутність приміщень, і малу кількість експонатів, згадують його працівники. Проте сьогодні це відомий не лише в області чи країні музей, а й визнаний закордоном заклад.

Відео дня
nt>

 

Німці тішились, як діти

-         Сьогодні у нас все гаразд, є фінансування з боку району та області, велика кількість експонатів, а головне - визнання, - розповідає директор музею Надія Зюбровська (50 р.). – До нас і з Німеччини приїздили, і з Італії, і з Австралії. Одним словом, легше сказати, звідки до нас не їхали.

Саме візитам з-за кордону музей завдячує частині експонатів. Люди приїздять і везуть із собою копії архівних документів, фотографії чи навіть речі співачки. Везуть експонати також і українські відвідувачі, кажуть в музеї. Тому наявні сьогодні фонди дозволяють розширити музей вдвічі, але, як визнають в закладі, поки що це неможливо.

Піаніно Соломії Крушельницької та її дзеркало – найпопулярніші предмети в музеї. Піаніно виготовлене в Німеччині ще у 19 столітті. Дещо пізніше зробили й 2-метрове дзеркало.

-         Ви не уявляєте, яка була радість туристів з Німеччини, коли вони піаніно свого виробництва побачили... Тішились, як діти, - каже пані Зюбровська. – А дзеркало Соломії - це взагалі окрема історія. В нас є легенда, що подивившись в нього і загадавши бажання, воно збудеться. То до нас школярі молодших класів перед контрольними бігають.

 

“Несправедливо якось”

Пам’ятник Соломії Крушельницькій - єдина велика проблема, яка на сьогодні хвилює працівників музею. Займається його спорудженням “Фонд Соломії”, але і музей вболіває, аби він нарешті з’явився в Тернополі.

-         Навіть байдуже, де його встановлять, чи біля ОДА, як планувалося, чи біля колишнього кінотеатру “Україна”, головне, щоб він був, - каже директор музею. Несправедливо якось, запланували його тоді, коли й пам’ятник Франку, який вже давно стоїть, а Соломії нема, хоча вона прославила Україну на весь світ.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up