Партнер рубрики Події

На місці танка хочуть збудувати кафе типу McDonalds

На місці танка хочуть збудувати кафе типу McDonalds
Проект закладу харчування на «Дружбі» представив на містобудівній раді львівський архітектор Володимир Следзь. Проте проект забракували

На  майдані Перемоги, на місці танка, хочуть збудувати заклад громадського харчування типу McDonalds. Проект такого закладу розглядали нещодавно на містобудівній  раді. Члени ради забракували такий проект, однак жодного рішення  щодо нього не прийняли. Адже саме питання на голосування не ставили

А це означає,  кажуть архітектори, що ніякого рішення щодо закладу на Майдані Перемоги містобудівної ради нема. Однак  вони не здивуються, якщо згодом забракований ними варіант реалізують, і додадуть, що такий  проект розглядався на містобудівній раді. Змовчавши при цьому, що проект архітектори розглядали, але  не підтримали задуму. 

Історія з будівництвом на Майдані, нагадаємо, почалась ще  до 2012 року зміною схеми руху перехрестя Львівської-Мазепи-Бережанської. У статті «На місці танка хочуть будувати» йшлось про те, що схему руху змінили схоже для того, щоб острівець, на якому стоять біг-борди, віддати під забудову.  А вже  у 2013 у міськради були  наміри збудувати там торгово-розважальний заклад «Львівська брама», про це йшлось у статті «На майдані Перемоги хочуть браму». Проти будівництва виступали тернополяни, а зокрема   мешканці «Дружби».  На деякий час розмови про будівництво притихли. Утім, міськрада, схоже, не облишає наміри таки забудувати ту територію. 

Так, 10 травня 2017  міськрада оголосила конкурс на  будівництво закладу громадського харчування з розвинутою інфраструктурою та організацією обслуговування клієнтів на автомобілях. Результатом цього конкурсу стало, за інформацією управління стратегічного розвитку, підписання угоди з львівською фірмою «Зодіак плюс» на будівництво закладу громадського харчування. Утім, про деталі угоди в управлінні поки що не розповідають. Кажуть, що  ще ведуться перемовини щодо типу закладу.

Будівля з паркінгом


Проект будівництва закладу громадського харчування представили власне на уже згадуваній містобудівній раді. Автори проекту бачать на Майдані Перемоги, на ділянці 0,45 га, заклад харчування, висотою 5,5 метра з паркінгами, в тому числі і для клієнтів уже існуючих там торгових точок. Заїзд там  передбачено збоку вулиці Львівської, виїзд  - на вул. Мазепи. На думку авторів проекту, усе це повинно впорядкувати наявну там хаотичну забудову. 

- Земля – міської ради, передана в оренду КП «Тернопільбудінвестзамовник». І спільно з інвестором пропонується спорудити заклад громадського харчування.
 

Відео дня

Об’єкт, у  зв’язку із  специфікою функціонування, пропонуємо розмістити ближче  до існуючої забудови, зберігши максимально площу і простір відкритим, дати можливість там забезпечення проїздів як для відвідувачів, так і для транспорту обслуговування, - каже львівський архітектор Володимир Следзь. - Зробити додаткову смугу заїзду  і виїзду на майданчик максимально забезпечений для відвідувачів, максимально зберегти зелені насадження, які  є на ділянці, особливо хвойні дерева.  Об’єкт сам висотою 5,5 м, тобто невисокий,  він не повинен  домінувати на цій площі.  Розташовується паралельно до існуючих торгових рядів, створює свого роду таку внутрішню торгову вуличку, яка більш організує простір, який є там сформований і стихійно  зараз використовується як паркінг.

Такий погляд на будівництво на Майдані Перемоги сподобався головному архітектору міста, начальнику управління архітектури Василю Бесазі. Мовляв, інвестор та автори проекту врахували побажання міськради щодо автомобільних стоянок та заїздів. Натомість інші члени ради були більш критичними. І зокрема через місце будівництва – на майдані.


- Чому ми зараз настільки отупіли вже всі разом взяті в суспільстві, що ми не думаємо  про те, щоб разом прикрасити місто,  - каже голова правління Тернопільської обласної організації Національної спілки архітекторів України Олег Головчак. - А ставимо павільйони, кіоски, продаємо горілку, наїстись  нам треба!  Шановні, змініть статус, винесіть на громадське обговорення те, що це вже не буде Майдан Перемоги, що це буде вулиця Мазепи чи Львівська. Ви цікаво сказали, що там хаотична забудова, ну ви ж додаєте ще одним об’єктом ще більший хаос! 
Пан Головчак  зауважив, що від самого початку був проти будівництва на Майдані Перемоги. Мовляв, якщо хтось хоче розважити цю територію, то мав би зробити підземний паркінг, лишити ворота зі сторони Львова, Бережан.

Проект забракували

Загалом, попри різні думки  щодо того, чи треба забудовувати Майдан Перемоги, більшість зійшлись на тому,  що запропонований об’єкт – не найкращий варіант. Утім, до голосування не дійшло – питання на голосування не поставили. Як роз’яснили кореспонденту у спілці архітекторів – зрозуміло, що той варіант не пройшов. Однак офіційно на цій містобудівній раді рішення ніякого щодо закладу типу McDonalds не прийняли. Чи винесуть ще раз це питання на розгляд невідомо, адже така практика у Тернополі є. 

У той же час представники управління культури ТОДА попросили, аби  про місце будови та проекти їм давали інформацію до розгляду питання на містобудівній раді. Оскільки вони мають потребу зіставляти інформацію зі старими картами міста. Бо, наприклад, теоретично  на ділянку, про яку ішла мова, заходило колись польське кладовище – верхні шари були поруйновані, а захоронення можуть частково лишитись. Тому, якщо наприклад так і було, то виникає питання - чи буде готовий  інвестор до проведення розкопок та до перезахоронення. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (44)
  • Любомир Білинский

    Цей куточок - частина нашої пам`яті про Тернопіль. Переконаний, що місце народження більшості депутатів міськради, які голосували весною за зміни до Генплану - це довколишні села і не їм вирішувати як повинен виглядати Тернопіль. Який приклад ми даєм всій Україні? Чи захоче мешканець Криму чи ДНР/ЛНР ставати українцем дивлячись, що творить українська влада на місцях. Певний час в цьому районі існував Burger Pub аналог того ж McDonalds. Закрили. Видно був дуже вигідний
  • Anonymous

    Пам'ятник Мазепі поставити і перейменувати Майдан Перемоги на Європейський.
  • Микола Унгурян

    згідно генерального плану там зелена зона спеціального користування, питання наскільки законно там розміщувати такий заклад?

    хоча законність, Надал, Бесага і ТМР це речі несумісні
  • Anonymous

    До танка там був пам*ятник Богдану Хмельницькому. То може його повернути? Це ж наша історія. А, панове вишиваточні патрійоти? Чи ваш патріотизм закінчується там, де засмердить долярами чи евриками?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up