Капуста – один з найпопулярніших овочів у нашій країні. З неї готують супи, голубці, рагу, салати та інші страви. Взимку особливо актуальною стає квашена капуста.
У суботу, 27 жовтня на критому ринку кілограм капусти можна придбати за 8 грн, молоду віддають за 10-12 грн.
Проте покупців біля таких прилавків мало. Більшість людей у черзі за готовою посіченою капустою. Таких місць на ринку кілька. Усюди за кілограм такого товару просять 10 грн.
Юнаки привезли товар з Лановецького району. На очах у покупців вони січуть капусту у поліетиленові мішки. Працюють хлопці у резинових рукавичках, щоб не було питань щодо антисанітарії.
Тернополянин Богдан з дружиною придбали 10 кілограм січеної капусти.
- Колись ми мали вдома шатківницю, - розповідає чоловік. - Але вона вже розсохлася. То треба було б мені в когось шукати шатківницю. Сікти вдома - більше клопоту, багато часу займає і потім ще прибирати ті всі залишки. Колись ми сікли, а зараз так подивились, що купляти готову зручніше
Жінки в черзі кажуть, що така послуга на ринку їм до вподоби.
- Капуста виходить файна, дрібненька, - каже пані Тетяна. - Он і морку одразу продають до неї, теж січену по 10 гривень за пакетик. Зовсім розлінилися люди щось вдома робити. Але це економить багато часу.
Пенсіонерка Ганна Колісник поділилася секретами правильного приготування домашнього делікатесу.
- Треба спочатку дивитися на листки, - радить жінка. - Якщо внутрішні листки тонкі, то недобре. Вони погано зброджуються і дають мало соку. Добре коли внутрішні листя качана товсті та соковиті, тоді квашена капуста вийде смачна і ніжна. Насічену капусту і натерту моркву я перемішую у великій кастрюлі, солю, щоб вона перейшла, а тоді висипаю у велику бочку. Там добре переминаю, накриваю марлею. Зверху ставлю дерев’яні кружки і великий камінь. Бочку потрібно тримати у теплому приміщенні, щоб капуста прокисала. Коли з’являється зверху сік, його потрібно збирати. Коли капуста добре закваситься соку не буде. Процес триває 3-4 тижні. Потім треба бочку перенести у холодне місце, щоб квашена капуста була смачною всю зиму.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер
1 . На фото видно ,що він тими рукавицями і за штани тримається то що вже говорити
2.А де у них фартухи ,халат .Беруть ту капусту і по одягу катають .
3. Капусту не миють , ніби листки верхні зрізали ,і капуста ніби чиста це просто п....ц
Одним словом краще дома робити , а люди якщо хочуть то хай грають у руську рулетку. За свою лінь потім будуть розплачуватись лікуванням у лікарнях .