Партнер рубрики Події

На Тернопільщині військкомат розшукує понад 14 тисяч "ухилянтів"

На Тернопільщині військкомат розшукує понад 14 тисяч "ухилянтів"
  • За результатами весняного призову військовий комісаріат Тернопільської області розшукує 14, 5 тисяч осіб. Призовники не з’явилися у зазначений час до військового комісаріату.
  • У Тернополі і Тернопільському районі зараз порушили 19 кримінальних справ з ухиленню від проходження військової служби.

- Притягують до відповідальності також керівників підприємств, - зазначив військовий комісар Тернопільського об'єднаного міського військового комісаріату, підполковник Микола Бойко. - Керівникам надають розпорядження про оповіщення призовників. Дехто не оповістивши призовника, таким чином намагається його приховати. Таких керівники притягують до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

До слова, оповіщення призовників відбувається через керівників підприємств, на яких працює призовник, через ЖЕКи, ОСББ.

Часто траплялися випадки, коли до призовника приїжджала поліція і забирала його з дому у військокмат. Є випадки, коли це виправдано, кажуть у комісаріаті. 

Відео дня

- У нас є списки осіб, які ухиляються, - розповів пан Бойко. - Згідно з законом ми ці списки подаємо в поліцію на розшук, затримання і доставку у військовий комісаріат.

Чому призовника забирає поліція

У разі порушення громадського порядку поліція інформує представників військкомату, вони приїжджають на місце і вручають повістку.

- Цікаво те, що 50% осіб, які підлягають призову, згідно закону мають право на відстрочку або взагалі не підлягають призову на строкову військову службу, - підкреслює Микола Бойко. -  Якби вони своєчасно принесли усі потрібні документи у військовий комісаріат, у який вони зобов’язані з’явитися, їм би надали відстрочку або звільнення. Призовники не знають законодавства, яке є у відкритому доступі. Якби вони його прочитали, то знали б свої права і не переховувались. А коли поліція та представники військового комісаріату приїжджають, то розповідають про різні причини, чому вони не можуть служити. Хоча могли б своєчасно подати відповідні документи і цього б не було.

Представники Тернопільського обласного військового комісаріату наголошують, що призовники у десятиденний термін можуть подати пакет документів, які засвідчують право на відстрочку чи звільнення.

Є можливість обрати альтернативну службу

- На сьогодні законодавство гарантує певним релігійним громадам право не служити, - доповнив голова міської призовної комісії, секретар Тернопільської міськради Віктор Шумада. - Для цього особи, які не хочуть служити  з релігійних переконань за два місяці до призову, мають подати відповідні документи. Відповідна комісія розглядає цей пакет і дає дозвіл. Якщо призовник не йде служити у Збройні сили, він повинен пройти альтернативну службу. Це праця, наприклад, в Управлінні парків чи іншій комунальній структурі. Проте вона триватиме вдвічі довше, ніж звичайна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Іра Гах

    А в
  • Dmitro Melnik

    Задовбали призовами: армія має бути професійною!
    Тільки тоді там будуть справжні специ, а не "пушечне м' ясо" на службі, чи психічно зламані люди після " демделя".

    Vlad Vladuk reply Dmitro Melnik

    Яке пушечне м"ясо"? Строковики в АТО не їду, вони взагалі нах*й не потрібні, тільки вміють замітати (і не тому що їх це кажуть роботи, а тому що так і є). Згадати тільки як перекривали військкомат коли звідти на службу їхали строковики... так шо там народ кричай, "ой на війну ой ой ой дітки ой ой ой, хай другі їдуть".
    А військкомат це структура - імпотент. Шо блядь розшукати людину не можуть?  14 500 людей....
  • Бульба

    Мабуть патріотами не хочуть бути!! В мами під спідницею куди комфортніше ніж в кірзаках в болоті.
  • Marcus Aurelius

    Військомат, розшукай мене повністю!

keyboard_arrow_up