Партнер рубрики Події

Нарис тернопільського історика про російсько-українську війну - у сімці кращих книг літа

Нарис тернопільського історика про російсько-українську війну - у сімці кращих книг літа

Книга тернопільського професора Миколи Лазаровича "Російсько-українська війна (2014–2017 роки): короткий нарис" потрапила в ТОП найпопулярніших із розділу публіцистика / сучасні мемуари.

Микола Лазорович почав писати книгу, ще перебуваючи у зоні АТО, куди пішов воювати добровольцем. 

- Важко сказати, скільки часу я її писав. Все що пишу, складаю по папках. Раніше у паперовому вигляді, тепер на комп’ютері, - каже пан Лазарович. - У 2016 році перебував у санаторії в Трускавці, то багато чого написав там. Де міг, там писав. Навіть після виходу нарисів, після перегляду новин, якщо є щось по цій темі - пишу. Багато моментів я дописую у тло самої книги,  вона в мене вже набагато більша.

Автор розповів, що планує перевидати книгу. Вона буде більш наповнена, з детальнішими оглядами тих чи інших подій та з посиланнями.

Відео дня

- Я хотів показати читачам, що у тому, що проблема в російському народі. Зокрема, у стосунках з українцями, - розповідає професор. - Вони не дають права нам мати свою державу. І я хотів би, щоб ми це зрозуміли. Бо якщо ні - наші діти теж будуть воювати. Лише якщо ми усвідомимо цю проблему - ми будемо знати як з нею боротися. Ще одна причина написання книги, це своєрідна данина тим хлопцям і дівчатам, які пройшли АТО і тим, хто звідти не повернувся. Є пропозиція перевидати книгу, то сподіваюся, це вдасться. Тому зараз на кожну дату, цифру роблю посилання. Вона вже буде наукового характеру.

Микола Лазарович розказав, що у книзі намагався охопити всі “больові точки” сьогоднішньої російсько-української війни.

- Я коротко описав причини, чому це почалося, зокрема про Революцію гідності, - каже автор.  - Також про насильницьку анексію Криму, розвиток подій на Сході нашої країни впродовж цього часу. Зупинився на тому, що таке гібридна війна, які її методи, коли вона почалася. Мова йде про перші перемоги та поразки, про найбільшу трагедію цієї війни - Іловайський котел. Пишу також про загиблих, полонених, поранених. І так за хронологією подій. Про людей, які живучи закордоном, приїхали в Україну захищати свою Батьківщину і загинули. Зокрема, це Василь Сліпак, Марко Паславський. Попередньо описую наслідки цієї війни та даю відповідні висновки: що сталося, чому і який урок українці мають взяти з цих подій. Ми ніколи не повинні забувати це, бо забуття приводить до повторення.

Микола Лазарович представив книгу “Російсько-українська війна (2014–2017 роки): короткий нарис” у багатьох містах України.

- Насамперед в Івано-Франківську, бо книжка видана там. Звісно, що у Тернополі. Також у Чернівцях, Луцьку, Вінниці, Чорткові, Кам’янці-Подільському, - каже історик. - Були ще запрошення, та роботи багато і не встигаю. Погодився на презентацію у музеї 2-гої світової війни у Києві, бо хочу ідею донести там. Причиною популярності книги є сюжет, страшний сюжет російсько-української війни. Думаю, що кожен адекватний українець усвідомлює, яка це трагедія. Читачі співчувають тим хлопцям, про яких розповідаю, співпереживають. Тому напевно, книга й потрапила у топ-кращих.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up