Оренда на пів століття: в Малашівцях обіцяють сміттєсортувальний комплекс

Оренда на пів століття: в Малашівцях обіцяють сміттєсортувальний комплекс

Сміттєзвалище у Малашівцях та територія поряд отримали орендаря. Він, якщо все буде так, як анонсує міська влада, впорядкує полігон, проведе благоустрій території, розпочне сміттєсортування та сміттєпереробку і, навіть, видобуватиме з відходів газ.

Полігон для складування сміття, що на території Малашівців останнє десятиліття – «порохова бочка». Терміни експлуатації сміттєзвалища закінчився, екологи б’ють на сполох, місцева громада неодноразово перекривала дорогу до цього стратегічного об’єкту.  А це, наголосимо, основний полігон відходів куди везуть сміття з Тернополя. 

В 2009-2010 роках тернополяни в повній мірі відчули, що може трапитись коли вивіз сміття в Малашівці заборонений. Тоді місто місяцями тонуло в відходах, тернополяни виїжджали з Тернополя через сморід та антисанітарію, діючий міський голова Роман Заставний не зміг знову очолити міську раду. Чи свіжіший приклад – Львів. Через закриття сміттєзвалища в місті місяцями лежали купи сміття, з’явилась загроза надзвичайного стану, а діючий мер втратив підтримку населення. Напевне, озираючись в минуле, сьогоднішня міська влада вирішила не допускати «сміттєвих катастроф» та отримати вплив роботу звалища. Як не крути, а цим стратегічним питанням можна добряче впливати і на громаду і на владу (якщо вона зміниться – авт.). 

Оренда на пів століття 

Отож, на липневій сесії міської ради тернопільські обранці прийняли рішення «Про надання земельної ділянки комунальної власності для будівництва сміттєпереробного об’єкту, впорядкування та утримання сміттєзвалища». 

Відео дня

В ньому, зокрема, йдеться: «Припинити Управлінню житлово-комунального господарства та екології Тернопільської міської ради право постійного користування земельними  ділянками комунальної власності загальною площею 17,5157га…за межами населеного пункту, на території Тернопільської міської територіальної громади, за адресою с. Малашівці Зборівського району враховуючи письмову згоду землекористувача.

Надати товариству з обмеженою відповідальністю «Еко-лідер Т» земельні ділянки комунальної власності загальною площею 17,5157га…в оренду терміном на термін сорок дев’ять років для будівництва сміттєпереробного об’єкту, впорядкування та утримання сміттєзвалища, на договірних засадах, за межами населеного пункту, на території Тернопільської міської територіальної громади, за адресою с. Малашівці Зборівського району, з подальшим їх поділом та передачею в суборенду.

Віднести земельну ділянку зазначену в пункті 2 рішення до земель наданих для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості».

“Вирішити проблеми із сміттям”

Отож мова про територію площею більше 17,5 гектарів, яка включає і сміттєзвалище і землі поряд, які відтепер перебуватимуть в оренді 49 років. Якщо у когось виникає запитання чому міська рада приймала рішення, яке стосується земель Малашовецької селищної ради, то нагадаємо, що Малашівці увійшли до Тернопільської об’єднаної територіальної громади. Землями тих сіл, що тепер з нами в ОТГ, розпоряджається сесія міської ради. 

 - Відтепер у нас з’явилася можливість раз і назавжди вирішити проблеми пов’язані із твердими побутовими відходами та сміттєзвалищами у Тернополі, – прокоментував після прийняття рішення Сергій Надал. - Минулого року Тернопільській міській раді нарешті вдалося оформити усю необхідну документацію та закріпити за собою земельну ділянку в селі Малашівці, де знаходиться сміттєвий полігон. Уже є розроблений відповідний паспорт  Малашовецького полігону, після чого ми оголосили конкурс на пошук інвестора для облаштування там сучасного сміттєсортувального комплексу. Влаштування сміттєсортувальної установки дасть можливість зменшити об’єми сміття, адже компанія займатиметься не лише відсортовуванням твердих побутових відходів, а також відкачкою небезпечного та шкідливого газу- метану. А після впорядкування території, влаштування там необхідного обладнання, освітлення та огородження, Малашовецький полігон буде відповідати усім сучасним вимогам та стандартам.

Окрім того, як повідомила в прес-службі міської ради, після передачі в оренду земельної ділянки, де розміщений Малашовецький полігон,  з бюджету громади більше не витрачатимуться кошти на утримання полігону, адже тепер цим займатиметься компанія- інвестор. Натомість ті кошти будуть спрямовані на інші потреби міста.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Іван

    Лінія стоїть бардак повний Львів сміття возить
  • Max

    Вже двічі обіцяли перед виборами, навіть штучно створили сміттєву проблему. Тепер знову вибори і та ж сама обіцянка. А що. Народ ведеться ж, навіть нічого нового придумувати не будуть.
    Ці діячі мали вже 8 років як щоб той завод побудувати..
  • Анонім

    Буде так як у Вінниці - працює, переробляє тільки в присутності журналістів, а так то стоїть і люди самі відбирають що можна здати на втор сировину
  • Роман

    Напевно лиса гнида крім бруківки вирішила заробляти на смітті (через підставних осіб)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up