Партнер рубрики Події

Равликові ферми: новий вид бізнесу на Тернопіллі

Равликові ферми: новий вид бізнесу на Тернопіллі
  • Новий вид заробітку, для якого не потрібно їхати закордон, з’явився на Тернопільщині.
  • Люди облаштовують равликові ферми, щоб потім відправити тварин на експорт або ж у тернопільські ресторани.

Равликовий бізнес досить новий в Україні. Та на Тернопільщині вже є перші равликові ферми. Роман Репко тримає ферму у співвласності з друзями. Господарство знаходиться у селі Новики Збаразького району.

- Ми вирощуємо африканського равлика, його ще називають Мюллер. Гелікс Асперса Мюллер, - розповідає підприємець. - Він найменший з їстівних видів равликів і дуже смачний. Зазвичай його вага близько 20 г. Його вживають повністю: м’ясо і печінку. Тому африканський равлик елітний і найдорожчий. 80% підприємців вирощують саме цей вид слимаків.

Відео дня

За словами пана Романа, на експорт йде й інший вид равликів - виноградний.

- З роками популярність виноградного равлика зменшилась. Адже на багатьох територіях його вже визбирали. Тому чимало фермерів переходять на вирощування равлика Мюллера, - продовжує чоловік.

Ферма пана Романа знаходиться просто неба. На обгородженій території розставлені дерев’яні стелажі, під якими мешкають сотні равликів. Коли їм приносять спеціальний сухий корм, з-під дощок вони вилазять на поверхню.

Також на Тернопільщині є ферми тепличного виду. Зокрема у селі Болязуби та Велика Лучка Збаразького району. Специфіка такого типу вирощування равликів зовсім інша, ніж ферм просто неба. Адже у теплиці має бути відповідне освітлення, волога та рослинність.

- Так вирощує равликів один із наших партнерів. Він займається ресторанним бізнесом. Делікатес можна спробувати у одному з його закладів, - коментує Роман Репко.

У теплицях равликів годують не лише спеціальним кормом, а й висаджують спеціальну рослину – перко, якою харчуються слимаки. Мешкають вони тут на спеціальних дерев’яних конструкціях, обтягнених сіткою. Для того, щоб тварини почували себе як у дикій природі, облаштовують спеціальну систему кроплення.

- Найкраще для равликової теплиці – це туманне зрошування, - коментує фахівець Тарас Слабий. – Тоді на равликів потрапляє оптимальна кількість води, є менша вірогідність їхньої загибелі.

У Тернополі діє "Школа равликового бізнесу". На тренінгах підприємці з досвідом знайомлять охочих зі специфікою та нюансами такої діяльності. Говорять про типи вирощування, стан такого бізнесу у світі та в Україні, деталі ринку, можливості експорту.

-         Ми об’єднуємо людей з усієї України. На останньому тренінгу було 12 людей. Дивно, що жодного учасника з Тернополя чи області, - ділиться організатор тренінгу Роман Репко. - Завітали гості зі Львова, Івано-Франківська, Рівного, Миколаєва, Києва, Маріуполя, Хуста. Зацікавився таким видом фермерства й мер Ланівців, проте цього разу йому не вдалося приїхати. Наш кооператив не лише навчає інших, як будувати свій бізнес, а й допомагає ставати на ноги новим підприємцям, стає їхнім партнером.

Тренінг у Тернополі відвідали і люди, які вже на старті равликового бізнесу, і ті, хто зацікавився подібним зовсім нещодавно.

Роман з Житомирської області приїхав у Тернопіль не вперше і вже привіз бізнес-план свого майбутнього проекту.

-         Нещодавно зацікавився цим видом бізнесу. Сестри чоловік запропонував відкрити власну справу, - розповідає хлопець. – Я побував на заходах у Львові. Там подружжя займається вирощуванням равликів на стелажах. – Далі я шукав інформацію в інтернеті і натрапив на Тернопіль. За досвідом тутешніх підприємців зрозуміло, як використати мінімум місця з добрим прибутком. Маю ділянку землі, на якій планую розводити равликів. Якщо все вийде, то згодом розширю територію. Може придбаємо цілий гектар землі, щоб облаштувати велике господарство. Тут не лише навчають, як відкрити свій равликовий бізнес, а й допомагають із пошуком партнерів.

Пані Людмила із міста Хуст Закарпатської області приїхала переймати досвід равликового бізнесу разом з чоловіком. Жінка розповідає, що зробила собі такий подарунок на день народження.

-    Вирішила спробувати щось нове. Може вдасться розпочати власну справу, - ділиться пані Людмила. – Ми нічого спільного із землею чи подібними заняттями не маємо. Це зовсім нове для нас. У нас поля пустують. Подумали,  ніби не складно. Приїхали на тренінг, послухали. Виявляється, не так все просто, як здавалося спершу. Та тут хлопці пояснюють, дають поради. Можливо, у нас і вийде.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрій

    Підскажіть де проводять в Тернополі тренінги  з вирощування равликів .дякую
  • Андрій

    Підскажіть де в Тернополі проводять такі тренінги
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up