Хто будує "голуб'ятники" на пам'ятках архітектури у Центрі Тернополя

Хто будує "голуб'ятники" на пам'ятках архітектури у Центрі Тернополя

Так звані "голуб'ятники" почали будувати на дахах кількох будинків у Центрі, які є пам’ятками архітектури місцевого значення. Що будують і хто це робить, дізнавалася журналістка "20 хвилин"

Кілька місяців тривають будівельні роботи за адресами вул. Грушевського, 5 та на вул. Ю.Опільського, 2. Хто будує ці "голуб'ятники" і чи є на це відповідні дозволи?

Як розповіли у прес-службі Тернопільської міської ради, ці споруди - пам’ятки архітектури місцевого значення. Дозвіл та відповідні документи на проведення робіт такого характеру надає управління культури облдержадміністрації.

Із запитанням, що будують на дахах за вказаними адресами ми звернулися у прес-службу Тернопільської обласної державної адміністрації. Там відповіли, що це питання - компетенція винятково державної архітектурної інспекції, а в управління культури  за отриманням дозволу на будівництво ніхто не звертався.

Відео дня

В управлінні Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області зазначили, що отримали скаргу щодо будівництва від мешканки будинку на вул. Грушевського, 5. Зараз перевіряють об’єкт, встановлюють особу забудовника.

Один із мешканців будинку на Грушевського розповів журналістам, що це власник квартири на останньому поверсі добудовує собі приміщення.

Щодо будівництва на вул. Опільського, 2, то забудовника Державній архітектурно-будівельній інспекції встановити не вдалося. Інспекція надіслала запит у поліцію з проханням посприяти розшуку.

Зазначимо, що житловий будинок на вул. Опільського, 2 збудований наприкінці ХІХ ст. У ньому проживав волонтер міжнародного „Корпусу миру", архітектор, громадський діяч, почесний громадянин Тернополя Джон Звожек.

"Добродій" рятує будинок

Що ж будують на даху будинку на вул. Опільського, 2, журналістка "RIA плюс" запитала людей, які проживають у цьому будинку.

- Це будуть літні кімнати, -  каже мешканець квартири на першому поверсі Анатолій. - Ремонт робить чоловік, який проживає у будинку. Одна сторона даху вся текла, люди ходили в ЖЕК, але ніхто нічого не робив.  Цей чоловік має тут дві квартири. Добре, що є такі люди, бо він планує ще й іншу половину даху перекрити навесні за власні кошти. Ми хотіли двері у під’їзді поміняти, то ЖЕК каже, щоб половину суми сплачували ми - мешканці дому. А тут нема кому платити - одні пенсіонери. Цей чоловік взявся за добру справу, почистив горище, там безхатченки жили. На перекриття він дав дерево, чотири машини лісу на це пішло. Він все робить нове.

На зауваження журналістки про те, що дім - пам’ятка архітектури і добудовувати на ній нічого не можна, співрозмовник реагує спокійно.

- Так, це пам’ятка архітектури місцевого значення, - каже пан Анатолій. - Тут після війни ще добудували поверх. Тобто тут було лише два поверхи.

Зі слів мешканця, погодження на добудову на даху всі є. Мовляв, із тридцяти квартир на ремонт погодились 28. Всі люди згідні, особливо ті, хто живе наверху, бо їм “тече на голову”.  Там комини валяться, цегла падає, а тепер це все скріплюють бетоном. Дім розколовся, тут зробили стяжку.

- Багато робить цей чоловік, він дуже поважна людина, - каже мешканець. - Якби не почались ці роботи, дах через рік впав би. А так все робиться на краще.

Імені "добродія" пан Анатолій не називає. Каже, що його важко застати вдома, бо він працює в лікарні.

Кажуть, що це для краси

Думка у мешканки будинку на вул. Опільського, 2 Олени відрізняється від бачення її сусіда.

- Через це будівництво мені затопило квартиру, - розповідає жінка. - Чоловік купив цілий під’їзд. Казали, що перекриє дах. Але вийшов не дах, а ціле будівництво.

В одній з квартир на третьому поверсі, якраз поруч з виходом на дах обідали майстри. Журналісти запитали і їх, що будують на даху. Чоловіки сказали, що це їм не відомо, адже вони проводять ремонтні роботи в конкретній квартирі. Що будується і хто будує на даху, їм невідомо. Через годину ті ж майстри працювали на даху будівлі, переміщували будівельні матеріали знизу вгору.

- Це реставрація старого будинку. Дах міняємо, все, - прокоментував один з працівників. - Та то так має бути. Для краси це все. Будинок старий, робимо капітальний ремонт.

Неозброєним оком помітно, що в так званий “капітальний ремонт” входить встановлення нових вікон. Тобто - це вже не перекриття даху.

- Ну, не було вікон, тепер будуть, - каже робочий.

На прохання показати план, чоловік розповів, що він у шефа, а той у відрядженні. Також пояснив, що раніше не зізнались журналістам, що працюють на даху, бо обідали.

На першому поверсі будинку - аптека та перукарня. Працівники цих закладів теж не знають, що будують “над головою”. Але чули, що до цього причетний власник однієї з квартир на 3-ому поверсі, який скуповує квартири.

Ми знайшли фото будівлі довоєнних та післявоєнних часів. Як зрозуміло зі світлин, ніяких надбудов над третім поверхом не було. Історики та краєзнавці сумно відгукуються про такі явища. Адже зникають залишки старого міста і це вже цілком закономірний процес.

Робіт ніхто не погоджував

Як зауважив начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури облдержадміністрації Ярослав Пелехатий, з їхнім відомством забудовник робіт у будинку на Опільського не погоджував. Зараз справу стосовно самовільної забудови розглядає інспекція держбудконтролю.

- Такі роботи можна проводити лише за погодженням, - пояснює пан Пелехатий. - Будівництво повинно відповідати стилістиці, оздобленню цієї пам’ятки. Щось таке, що покращить побутові умови людей, але не вплине суттєво на загальний стан пам’ятки.

Те, що відомості щодо будівництва на вул. Опільського, 2 відсутні, підтвердив і начальник управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради Василь Бесага.

Це необхідно припиняти

Ігор Западенко, член Національної спілки краєзнавців України:

- Це тотально поширена практика в умовах вітчизняного історичного та архітектурного нігілізму та несмаку. Це необхідно припиняти усіма можливими способами.  Яле як? Коли більшість пам'яток перебуває у руках тих,  для кого вони не є частиною власного родоводу?  На жаль, сьогоднішнє українське суспільство у цьому сенсі не відрізняється від імперського.

 

 

Це псує архітектурний ландшафт

Євген Савісько, культуролог:

- Надбудови на пам'ятках архітектури можуть бути здійснені виключно за погодженням з органом державної виконавчої влади чи місцевого самоврядування, у якого вони стоять на обліку.  Проте досить часто подібні погодження є наслідком корупційних дій окремих чиновників. До того ж такі горе-надбудови псують, а буває, що і руйнують, історичний і архітектурний ландшафт того чи іншого населеного пункту, чи певної місцевості. Тому, вважаю, що не можна допускати будівництва подібних "голуб'ятників".

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • О. М.

    Цей сусід Анатоша з першрго поверху,то Анатолій Щур ,всі знають його родину ,синок та невістка наркомани,що тусувались на даху, бридка людина,за гроші маму рідну продасть,дружина в нього не погана жінка ,Галина,тримала барчик Волинь ,поряд, теж у людей підвали забрали під барчик,так і цей пан ,квартиру у цім домі у людей відсудив не зрозумілим чином,ось його Господь накарав за ці вчинки дітьми дебілами
  • О. М.

    Цей сусід Анатоша з першрго поверху,то Анатолій Щур ,всі знають його родину ,синок та невістка наркомани,що тусувались на даху, бридка людина,за гроші маму рідну продасть,дружина в нього не погана жінка ,Галина,тримала барчик Волинь ,поряд, теж у людей підвали забрали під барчик,так і цей пан ,квартиру у цім домі у людей відсудив не зрозумілим чином,ось його Господь накарав за ці вчинки дітьми дебілами
  • ібупрофен

    вот дятел. зіпсує будинок. потім актив з декількох квартир перетвориться на пасив. фіг хто купить. хіба що такі самі дятли.

    О. М. reply ібупрофен

    Цей сусід Анатоша з першрго поверху,то Анатолій Щур ,всі знають його родину ,синок та невістка наркомани,що тусувались на даху, бридка людина,за гроші маму рідну продасть,дружина в нього не погана жінка ,Галина,тримала барчик Волинь ,поряд, теж у людей підвали забрали під барчик,так і цей пан ,квартиру у цім домі у людей відсудив не зрозумілим чином,ось його Господь накарав за ці вчинки дітьми дебілами
  • ната

    якщо це пам"тки архітектури місцевого значення,тоді місту потрібно подбати про іх гідний вигляд!Перекрити кришу,відреставрувати фасад і т.і.Як мають жити люди у цих квартирах,якщо криша протікає і тепло тікає через стелю?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up