Партнер рубрики Події

Щоб працювати в школі - звертайтесь до директора

Щоб працювати в школі - звертайтесь до директора
  • Щороку тисячі студентів закінчують педагогічні виші. Та лише 50% йде працювати у школи.
  • Про те, чи легко випускникам отримати роботу за спеціальністю та де шукати інформацію про вакансії на посаду вчителя, говорили у вівторок, 16 жовтня, у Тернопільському прес-клубі під час експертного обговорення на тему "Працевлаштування у школи Тернополя: стан і перспективи".

У Тернопільському національному педагогічному університеті працює центр моніторингу забезпечення якості освіти.

- Одне із завдань центру - сприяння працевлаштуванню випускників вишу, - зазначив провідний фахівець центру Андрій Лень. - Ми звертаємося письмово, телефонуємо до роботодавців, щоб мати інформацію про вакансії. Також відбувається зворотній зв’язок: нам повідомляють про вакансію і ми її поширюємо на сайті університету, соціальних мережах, телефонуємо випускникам.

За словами пана Леня, не завжди основна проблема - це брак вакансій.

Відео дня

- Є спеціальності, які завжди затребувані, - каже провідний фахівець центру моніторингу забезпечення якості освіти ТНПУ. - Це вчителі математики, іноземної мови, початкових класів. Та не завжди ці вакансії підходять випускникам. Адже переважно шукають працівників у сільську місцевість. Часто у нас просять допомоги у пошуку кадрів з Київщини та інших міст України.

У Тернопільській області кількість вакантних посад невелика. Це пов’язують з тим, що на території є і педагогічний виш, і Кременецька академія, і Чортківське педучилище.  

- Не завжди випускник хоче йти працювати за спеціальністю, - продовжує Андрій Лень. - Для молодої людини зарплата 3 тис. - не заробіток. Розмір залежить від тижневого навантаження, стажу, категорії, наявності класного керівництва. У випускника цього немає, тому молодий вчитель має мінімальну зарплату. Також випускники не готові працювати в іншій області, бо потрібно вирішувати проблему з житлом.

Випускник, який підписує контракт на 3 роки із загальноосвітнім навчальним закладом або з професійно-технічним навчальним закладом має можливість отримати одноразову фінансову допомогу. Розмір складає 5 прожиткових мінімумів - 7 092 грн.

- Сьогодні у нас на обліку 13 цьогорічних випускників, - директор Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Анатолій Куриляк. - З них 6 - з педагогічного університету. Це означає, що люди звертаються безпосередньо у школи або у відділ освіти. Зараз у Тернополі є вакансії вчителя трудового навчання, вихователів, помічників вихователів, а також педагогічних працівників із знанням англійської мови  у приватні заклади.

Раніше відділ освіти співпрацював з директорами шкіл. Зараз згідно зі змінами закону про освіту рішення про працевлаштування приймає директор школи.  

- Випускник, який хоче працювати у школі має звернутися напряму до керівництва або ж в управління освіти, - прокоментувала головний спеціаліст з питань кадрової роботи управління освіти і науки Тернопільської міської ради Наталія Вишинська. - Резюме можна залишати й у нас, і в школах. Найважче знайти вчителів інформатики чи фізкультури. Такі спеціалісти після, закінчення вишу знаходять роботу у приватних фірмах. Я особисто телефонувала до 18 випускників, і лише одну людину зацікавила вакансія.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • David Starr

    Для чого вчитися купу років і не працювати по спеціальності? Часи, коли ВО була необхідна для "галочки" минули.
  • Orusja Derevlyak

    ВІдправти на пенсію старих працівників яким по70 рок а поставте молодих людей  хай працують а то ні роботи а ті хоч пенсію мають.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up