Партнер рубрики Події

Шмат «Циганки» вже називають приватним...

Шмат «Циганки» вже називають приватним...

«Циганку» та набережну Ставу, які є популярним місцем відпочинку, останніми часами супроводжують скандали.

Спочатку активісти, котрі стежать за тендерними закупівлями, повідомили в 2016 році про те, що на реконструкції набережної місто переплатило біля 600 тисяч гривень, бо ж безпідставно обрали дорожчого виконавця. Ще й нова оказія — рік минув, а шмат простору залишили нереконструйованим. Ми з’ясували чому.

«Земля вже продана»

Про намір побудувати щось на “Циганці” наші журналісти писали ще декілька років тому. Невідомі навіть встановили там стовпці для огородження. Через протести громади та увагу журналістів стовпці демонтували, а намір полишили. Цьогоріч відбулась грандіозна реконструкція під громадський простір. Тільки проблема в тому, що «шматочок» забули облагородити.

Відео дня

На одній з комісій з питань ЖКГ прозвучало питання про те, чи довершать благоустрій. Відповідь посадовців міської ради «Ні». Аргументи «земля вже продана». Офіційно, наголошуємо, землю нікому не продавали.

Ми запитали в прес-служби міської ради «Чому під час реконструкції не облаштували частину “Циганки” (біля спостережної вежі)? Чи є намір продати ту ділянку?».

В міській раді відповіли: «Реконструкція пляжу «Циганка» виконана відповідно до проектно-кошторисної документації. Ділянка біля спостережної вежі перебуває у приватній власності».

Такі пояснення поставили ще більше запитань. Для розуміння розповімо, що відбувалося з землею.

Поділили на двоє

Отож рішенням сесії міськради №6/30/83 від 22.03.2013 року затверджено проект землеустрою та надання земельної ділянки площею 0,45 га комунальному підприємству “Об'єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя” в постійне користування для облаштування спортивного майданчика. Цим же рішенням віднесли ділянку до земель рекреаційного призначення. Та в 2015 році рішенням 6/61/278, чомусь міська рада дала дозвіл на поділ ділянки. На скільки шматків та якою площею, в рішенні не вказано. Як поділили, відображено на кадастровій карті. Утворилось дві ділянки площею 24,4 та 20,6 сотки. На тій, що менша, залишився необлаштований кавалок. Він і надалі в користуванні КП. Тому, якщо пригадати пояснення мерії, вони не правдиві — ділянка не є приватною. Хіба, що під самою вежею, але її площа в десятки разів менша від ділянки. Та найбільше насторожує навіть не це, а цільове призначення. На ділянці, яку первинно відвели під спортивний майданчик та віднесли її до земель рекреаційного призначення, цільове призначення “для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення”.

Ми відстежуватимемо ситуацію, бо ж якщо керівництво міськради якось і «загнало» землю, то неофійійно. А тому доведеться її офіційно тягти через рішення сесії чи виконавчого комітету і ми це помітимо. Ну і з’ясовуватимемо, під кого все це затіяно.

Одна з неофіційних версій, які звучать в стінах міської ради: частина землі має відійти комусь з вищих ешалонів влади за покровительство місцевих керівників мерії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій

    Згідно з вимогами ст. 60 ЗК України вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності у межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги уздовж урізу води (у меженний період) шириною для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 га — 25 м. При крутизні схилів більше трьох градусів мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

    За правилами ст. 61 ЗК України, ст. 89 Водного кодексу України у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво, будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

    У ст. 83 ЗК України передбачено, що землі водного фонду, до яких належать і прибережні захисні смуги, не можуть передаватися у приватну власність
  • Петро Білецький

    Цигани вкрали
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up