"Спершу до нас ставились, як до героїв. А після 90-х стали забувати", - кажуть чорнобильці

"Спершу до нас ставились, як до героїв. А після 90-х стали забувати", - кажуть чорнобильці

Вшанувати пам'ять жертв Чорнобильської трагедії зібралися тернополяни у парку Національного відродження біля пам'ятника ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Сьогодні, 26 квітня минула 31-ша річниця ядерної катастрофи.  

Ліквідатори, інваліди Чорнобиля прийшли, щоб пом'янути загиблих товаришів та родичів. Після молебну керівники міста і області, чорнобильці, працівники управління ДСНС поклали квіти до підніжжя меморіалу.  

 

Спогадами про події в Чорнобилі ділиться голова обласної спілки чорнобильців, керівник громадської організації „Чорнобильський щит" 62-річний Борис Коваль.

Відео дня

 - Моя доля перетнулася з містечком Чорнобиль у 1986 році. Я служив у Державтоінспекції, - каже він. - 1 червня довелось поїхати у Чорнобиль, тоді була постійна агітація, щоб люди їхали в Чорнобиль. Нас примушували писати рапорти на переведення у Чорнобиль, на постійне роботу там. Чотири місяці ми стояли на КПП біля зони ураження. Наше завдання було підтримувати безперебійну доставку вантажів, пасажирів. Один-два рази на місяць до нас приходили медики, брали у нас кров, інші аналізи. По суті ми були для них піддослідними кроликами. На четвертий місяць служби під Чорнобилем приїхала швидка, медики назвали декілька прізвищ, в тому числі моє і забрали в госпіталь МВС у Києві. Мене  хотіли комісувати, але попросив дозволу дослужити, бо мав на руках двох маленьких дітей.

Спершу чорнобильців справді ставилися як до героїв, продовжує пан Коваль. А після 90-х років стали забувати.  Відмінили закон для чорнобильців, за яким різним категоріям інвалідів встановлювались пенсії розміром від 10 до 6 неоподаткованих мінімумів.

- Тепер усюди просять довідки, де я був в період ліквідації аварії по днях, - каже Борис Коваль. - А дістати такі документи неможливо, бо термін їх зберігання 25 років. І що робити?  

Член обласної спілки чорнобильців Людмила Поліщук хоче пам'ятати своє місто Чорнобиль молодим та гарним.

- В мої часи поблизу лосі бігали, зайці, всюди у місті цвіли квіти, - каже жінка. - А зараз вовки тільки шастають  і дерева проросли в хатах, проросли в асфальті. Там один жах.

 - Пам’ятаю місто мирно спало вночі, коли сталася трагедія, - пригадує пані Поліщук.  Якби не робилися такі ганебні експерименти, які були в СССР, все було б добре. Хотіли зробити роботу пошвидше – виконати п'ятирічку за чотири роки. Четвертий енергоблок повинен був ставати на ремонт. Дрібні поломки час від часу траплялися, але люди цього не відчували. Першого травня мав бути першотравневий парад, тому коли жителі побачили роботи з дезактивації, вони подумали, що миють місто до свят.

Коли сталася аварія пані Поліщук стояла перед вибором, їхати з Чорнобиля чи ні. Адже в неї були маленькі діти, - хлопчик-першокласник та дівчинка-шестикласниця. 

- Але в мене чоловік працював прорабом на станції, і я не хотіла його кидати, - каже жінка. - Він не дожив декількох днів до десятої річниці аварії. Крім того, в нашого покоління було таке відчуття: „Хто як  не я”. Тому я взялась допомагати ліквідаторам.  В мене питають, чи побуваю я там ще раз. Ніколи після того не була і не поїду.

Зараз Людмила Поліщук проводить екскурсії для школярів в музеї Чорнобилю, що на вул. Франка 7. Якщо хочете відвідати музей, звертайтесь за телефоном: 096-968-06-17.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Діонісій

    хто реально там був, всіх вже давно немає.

    Пустило reply Діонісій

    100500
  • Петро Білецький

    Одні строїли на скору руку - завалилось, други в самих струсах тушили. Во була країна ! Було на шо подивитись.

    Пустило reply Петро Білецький

    Тепер ще цікавіше.

    Петро Білецький reply Пустило

    То шо було цікавіше вже нікому не цікаво
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up