Партнер рубрики Події

Споживач: знайшли пасту, яку краще взагалі не купувати

Споживач: знайшли пасту, яку краще взагалі не купувати
Крохмаль, барвники, приховані консерванти – це далеко не всі гріхи виробників томатних паст. Так, деякі ще й додумуються власне пасти не докласти, та й споживача обдурити. При цьому покупцю надають неповну інформацію чи свідомо її приховують

Виробники томатних паст нерідко обманюють споживачів, підсовуючи їм інший продукт. Адже додавання будь-якого інгредієнта без зазначення у складі на етикетці - грубе порушення законодавства України і обман споживачів, кажуть фахівці.

Так, аби з’ясувати, чи змінилась і як змінилась якість томатних паст, фахівці Центру споживчих експертиз «Тест» перевірили 13 марок. Це «Ситий двір», «Рідний край», «Господарочка», «Чумак», «МакМай», «Хуторок», «Наш продукт», «Помідора», Family, Holiday, «Королівський смак», «З бабусиної грядки», «ВіватТомат». З них тільки остання виготовлена в Китаї, інші - в Україні. Висновки не втішні. Адже чимало того, що не хотілося б бачити у продукті, там таки знайшли. І більша частина протестованої продукції виявилась фальсифікатом.

Пишуть так, щоб не прочитали

Відео дня
> Що ж поклали у пасту та про що повідомили, працівники «Тесту» з’ясовували, оцінивши маркування та упаковку, перевіривши в лабораторії і продегустувавши продукти.

- До маркування зауважень виявилося не дуже багато, - розповідає керівник експертно-аналітичного відділу Центру незалежних експертиз "Тест» Ніна Кільдій. - У Family виробник зазначений дуже дрібними буквами. Технічний регламент допускає наносити інформацію шрифтом не менше 0,8 мм. Але такий шрифт без лупи читати нереально. У томатних паст "Хуторок" і " Мак Май" бензоат натрію і лимонна кислота — без коду Е. Виробники пасти "Помідора " зазначили харчову та енергетичну цінність дуже дрібним шрифтом, хоча вся інша інформація нанесена крупними літерами.

Більш суттєве зауваження до маркування виникло у фахівців до " Господарочки". Інформація там дрібним шрифтом та ще й жовто-зеленим кольором на жовто-зеленому тлі. Утім, найбільше порушень було виявлено при перевірці томатних паст в лабораторії.

- Для початку в пастах перевірили найпростіший показник - масу нетто, - продовжує пані Кільдій. - Справа в тому, що останнім часом у своїх тестуваннях Центр Експертиз "Тест " все частіше фіксує таке явище, коли виробники кладуть менше продукту, аніж заявляють. Для тестованих томатних паст допускається відхилення в межах 3% від заявленої маси нетто.  Такий огріх знайшли у Family — замість обіцяних 500 г було 467 г.

Додають і не кажуть що

Подальші зауваження фахівців під час лабораторних досліджень стосувались уже власне якості томатної пасти.

- Однією з основних характеристик цього продукту є вміст розчинних сухих речовин, який показує, наскільки томатна паста є концентрованою, - продовжує фахівець. – Так, за ДСТУ 5081:2008? можна випускати пасти з різним вмістом сухих речовин: 25, 30, 35 і 40%. Але ніяк не менше 25% (при цьому допускається відхилення 23-27%). Усі пасти в тесті заявлені саме такої концентрації - 25 % , окрім " ВіватТомат " - 28-30 %.

Але, як показали дослідження, насправді томатна паста "ВіватТомат " містила тільки 26,6% сухих речовин . Тобто не відповідала обіцянкам. Виникли зауваження через вміст сухих речовин і до томатних паста Family - 21,6% , Holiday - 18,3%, "Наш продукт" — 14,6%, "Ситий двір" - 13,6%.

- Щоб надати томатній пасті необхідну густу консистенцію, деякі виробники додають загусники, - продовжує пані Кільдій. Це заборонено. Перевірити по всьому списку загусників неможливо, тому ми шукали найпоширеніший – крохмаль. І знайшли його прихованим в пасті "ВіватТомат ", причому не так вже й мало - 6,6%. А у складі цієї пасти ні слова не сказано про крохмаль.

На зубах скрипів пісок

Перевірили зразки і на наявність барвників та консервантів. У трьох зразках "Помідора" , "Наш продукт" і " Ситий двір" виявили барвник Е129 - червоний чарівний, якого там бути не повинно. А ось щодо консервантів, то їх – наприклад, сорбінову і бензойну кислоти та їх солі, знайшли у п’яти із 13 протестованих марок. Причому, виробники не поінформували про це на етикетці. Сюрпризи на цьому для фахівців «Тесту» не закінчились. Адже деякі пасти «відзначились» навіть на етапі перевірки органолептики – на смак, вигляд, запах. Йдеться про "Наш продукт" і "Ситий двір". Обидві одного виробника - "Херсонське споживче товариство". Після дегустації цих зразків на зубах скрипів пісок. Відповідно? це робить їх абсолютно непридатними для вживання.

 

 

Результати тестування томатних паст

Марка

Загальна оцінка

Вартість 100 г, грн

«Ситий двір»

дуже погано

1,78

«Рідний край»

погано

1,88

«Господарочка»

погано

2,12

«Чумак»

відмінно

2,89

«МакМай»

відмінно

1,88

«Хуторок»

відмінно

2,49

«Наш продукт»

дуже погано

1,70

«Помідора»

погано

1,99

Family

погано

2,75

Holiday

погано

2,65

«Королівський смак»

відмінно

3,43

«З бабусиної грядки»

задовільно

2,20

«ВіватТомат»

погано

2,47

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    дякую, хороша стаття..
  • Anonymous

    на помідорі взагалі пише, що дітям до 7 років не можна її вживати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up