Партнер рубрики Події

Тернопіль: доларів знову бракує

Тернопіль: доларів знову бракує
Валюта знову в дефіциті. В обмінниках доларів немає, а у банках на руки дають лише обмежену суму. У якихось 500 доларів, у якихось триста. А у одному банку погодилися продати лише 13 “зелених” - усе що залишилося.

“Доларова криза” повернулася — американську валюту в необмежених кількостях у Тернополі можна купувати хіба що у “міняйл” на ринку. У банках видають не більше 500 в одні руки.
Втім фахівці застерігають — не варто скуповувати долари. Бо це призведе до знецінення гривні.
Кореспондент “20 хвилин” обійшов п’ять банків, побував у обмінних пунктах та пробував купити “зелені” у валютників на центральному ринку. Відсутність долара гостро відчувається всюди.
- Долари купити у вас можна? - запитую у банку “Хрещатик” на вулиці Івана Франка.
- Звичайно, - відповідає касир, - Але у нас залишилося лише 13. Більше немає.


Поруч з “Xрещатиком” розташований “Erste bank”. Там у касі схоже залишилася більша сума.
- Валюта є, але більше 200 в одні руки ми не даємо, - каже касир.


Обмеження на суму, яку видають в одні руки, є в усіх банках у які звертався кореспондент. Скажімо у “Приватбанку” на вулиці Шептицького касир погоджується видати лише 500 доларів на одну картку.

Відео дня
>

У банку “Імексбанк” на майдані Мистецтв — обмеження 100 доларів в одні руки.

У “Альфабанку” на Медовій касир теж видає не більше 100-200 доларів одній людині.


Поки стою у черзі в банках, бачу як кілька чоловіків купують по 200-500 уо. Однак особливого ажіотажу немає. Бачу навіть як жіночка розмінює 100 доларову купюру на гривні.
Курс у банках коливається від 8.15 до 8.20 гривень за один долар. А от на центральному ринку валюта коштує дорожче.
- Є долари, скільки хочете, - каже чоловік з пачкою грошей у руках неподалік автовокзалу. - 8,30 за долар.
Поруч ще кілька чоловіків та жінок із пачками грошей та калькуляторами у руках. Люди до них підходять досить часто. За п’ять хвилтн до “валютника” підійшли двоє людей. А от у обмінниках ситуація проитилежна. Ані на вулиці Острозького ані біля залізничного вокзалу в обмінниках американських грошей немає. Та й люди до них підходять вкрай рідко.

Та, незважаючи на все, багато банкірів упевнені, що до кінця року курс гривні не вийде за рамки 8,14-8,2 грн/$.
- Прогнозування курсу в наших умовах - справа неблагодатна. Але в даній ситуації політика Нацбанку така, що його слова співпадають з діями. Тому я думаю, що на даний час варто повірити регулятору, коли він каже, що підстав для девальвації немає, - каже директор департаменту корпоративного кредитування “Надра Банку” Богдан Ропотілов.
Водночас серед фінансистів є такі, які схиляються до песимістичних прогнозів, пророкуючи здешевлення курсу до 8,4-8,5 грн/$. Ще менше радужні перспективи криються в прогнозах на наступний рік. Дехто навіть лякає, що долар може “пробити” позначки у 8,8-10 гривні. Але більшість аналітиків подібні сценарії все ж відкидає.
- Для утримання гривні від істотнішого падіння Нацбанку доведеться витрачати свої золотовалютні запаси, які до кінця року можуть скоротитися ще на півтора мільярда доларів - до 27,75 мільярда доларів, - каже керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. - Паралельно з цим процесом буде відбуватися процес помірної девальвації гривні. Та суттєвих коливань вартості національної валюти в осінній період чекати не варто.



Коментар:
Богдан Адамик, доцент кафедри банківської справи ТНЕУ:
Після виборів традиційно є незначний валютний ажіотаж. Так само було і після парламентських виборів. Але він потроху спадає. У банках є валюта. І це свідчить, що не все так погано. Долар зараз продають за 8,19 грн/дол. Знаю як мінімум п’ять банків, які продавали в п’ятницю, 2 листопада, долари. Можливо, і встановлюють певні обмеження в сумі покупки, але це по 1000 доларів наприклад. Тобто проблем з валютою немає. Загалом, за найгіршим сценарієм до грудня долар буде коштувати 8,50 грн. Швидше за все, Нацбанк буде штучно стримувати курс гривні. Хоча було б краще поступово послаблювати гривню. Це заспокоїло б людей, адже усі очікують падіння нашої валюти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Все буде добре, якщо люди не будуть панікувати. На цьому наживуться тільки спекулянти. А прості люди втратять гроші. Гривня нормальна валюта. А паніку створюють штучно. Пс. Нема гречки біжіть за гречкою, нема цукру — біжіть за цукром. Дивює тупість українців. Просто купа баранів і овець, які мекають і не думають головою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up