Партнер рубрики Події

Парк Нацвідродження зменшився на 12 гектарів. Чому гуртуються активісти

Парк Нацвідродження зменшився на 12 гектарів. Чому гуртуються активісти
  • Проти незаконного забудовування торговими центрами, багатоповерхівками, вирубування парків  об’єднуються ініціативні групи Тернополя.
  • Люди з різних «гарячих точок» міста зібралися разом з експертами вперше.

Вкотре привернути увагу громадськості до проблеми зійшлися сьогодні представники ініціативних груп проти забудов на Майдані Перемоги, поблизу «Березіля», на бульварі Петлюри, на вулиці Симоненка, «Врятуй, парк!», батьки дітей обласної експериментальної  школи мистецтв ім.І.Герети.

Незаконною називає забудову на Майдані Перемоги його житель, громадський діяч, свого часу депутат міської ради Михайло Ратушняк. Нагадаємо, тут споруджують McDonalds.

  • Свого часу встановили на Майдані Перемоги світлофор за мільйон гривень, це ще долар був по 8 грн. Це зробили для майбутнього бізнесу однієї людини. Можна було за ці гроші зробити скверик, пам’ятник Мазепі і більше нічого не робити, це була б чудова транспортна розв’язка, - каже Михайло Ратушняк.

Відео дня

Ініціативна група мешканців навколишніх будинків поруч із «Березілем» незаконність будови так званого культурно-мистецького центру доводять понад півроку. 18 квітня Апеляційний суд заборонив забудівнику проводити будівельні роботи. Проте їх проводять, розповідає член ініціативної групи Олена Макогон.

  • Вчора викликаємо поліцію, щоб вони приїхали і зафіксували факт проведення будівельних робіт, це кримінальне порушення, бо ігнорується ухвала суду. Поліція приїжджає і не знаходить підстав, тому що будівельні роботи в уявленні нашої поліції, коли працює кран, робляться панелі, ведеться кладка. Якщо проводять підготовчі роботи (ріжуть метал, зварюють), - порушень нема, - говорить жінка.

24 травня -  Європейський день парків, тож, день для проведення круглого столу - невипадковий. Парки – це легені міста, тому наше здоров’я напряму залежить від кількості зелені у місті, вважає активіст Олег Синовець.

  • Що стосується Парку Нацвідродження, його збудували у 1978 році, і мав площу 54 гектари. Нещодавно у розмові зі мною завідуюча парком оговорилася: «У вашому розпорядженні – 42 гектари парків». Як таке може бути? Після прийняття Генплану, як гриби після дощу, почали рости ці незаконні забудови, - переконаний пан Олег. – Люди не дуже розуміються у містобудівній документації, але вони чітко розуміють: «А чому до Надала це був парк, а після приходу Надала став не парк?»

Описуючи свою проблему, кожен із представників ініціативних груп розповів про складнощі із правоохоронними органами, державним структурами. Для участі в заході запрошували головного архітектора міста Василя Бесагу, начальника відділу держархбудконтролю Михайла Горішнього, керівника екологічного управління ОДА Ореста Сінгалевича та начальника Держекоінспекції  Едуарда Ференца. Проте вони не прийшли. На запитання учасників круглого столу знайшли мужність відповісти заступник начальника Тернопільського міськвідділу поліції Андрій Фірман і представник управління Держпраці.

Експертну оцінку по забудові кожного із об’єктів дав архітектор Анатолій Водоп’ян. За його словами, більшість тернопільських архітекторів проти незаконної забудови міста і говорили про це С.Надалу.

За результатами круглого столу активісти і експерти винесли резолюцію, за якою рекомендують міському голові і депутатам міської ради:

  • Звільнити В.Бесагу і М.Горішнього із займаних посад;
  • Заборонити ущільнення існуючої забудови;
  • Створити незалежну комісію, яка контролюватиме посадовців;
  • Не підтримувати рішень, які передбачають знищення зелених насаджень або зелених зон;
  • Скасувати містобудівні умови та обмеження і декларації на початок будівельних робіт, видані всупереч містобудівній документації;
  • Скасувати містобудівну документацію, яку приймали без громадських слухань.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Герасимчук Ростислав

    Ратушняк дискридитує цю групу активістів
  • Oleg Synovets

    Разум Внеземной reply Oleg Synovets

    А от тут ви не праві пане Олеже, не праві. Коли ви до стоматолога ідете, хто вам робить зуби? Стоматолог правильно, бо є порушення в  ротовій порожнині. А коли в ремонт смартфона несете вам балерина його ремонтує? Ні, сертифікований спеціаліст виправляє порушення у роботі пристрою. То чого в парку якщо є порушення закону і прав людини не працюють люди відповідних профессій? чому товкуться "обрані" активісти в яких нема ані профільних знаннь а ні банального досвіду? По друге Вам вже не одна людина радила викликати єкологічну інспекцію, написати до організацій які бережуть культурну спадщину нашої країни, і що? Нічого цього нема. А ті хто це зміг би зробити і зміг би ймовірно вирішити проблеми парків за кілька місяців, тих ви відкидаєте, щоб не заважали подовше піаритись на проблемах міста.
  • Bondzyukh Nadiya

    Будь ласка, підпишіть та поширте петицію "Збереження паркових зон" http://petition.te-rada.org/petition/7 Дякую за увагу!

  • sniper

    Вам не здається що цей антимакдональдський придурок вас дискредитує?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up