Партнер рубрики Події

Тернопіль: Забули, де бруківка на мільйони

Тернопіль: Забули, де бруківка на мільйони
Більшість вулиць Тернополя колись були вкриті бруківкою. Люди хочуть, аби її повернули хоча б у старе місто. Однак у міській раді уже не знають, куди ділася бруківка з вулиць Богдана Хмельницького та Руської

- Застелили весь Центр тою кольоровою тротуарною плиткою. А чому було б не дати стару бруківку, яку демонтували з Хмельницького та Руської? - із таким запитанням звернувся у редакцію тернополянин Петро Бучко.


На думку чоловіка, стара бруківка у історичному районі Тернополя виглядала б красивіше та доцільніше.
Втім, як виявилося, ідею чоловіка втілити не можливо. Адже у міській раді просто забули куди ділася бруківка із цих вулиць.


Втім, якщо приблизно підрахувати, з самої лише вулиці Богдана Хмельницького пропало покриття приблизно на 2 мільйони 400 тис. грн. Метр квадратний колотої бруківки у виробника коштує приблизно 300 гривень — про це ми дізналися у фірми виробника бруківки у Львові. Вулиця Богдана Хмельницького має в середньому 8 метрів в ширину та 850 метрів в довжину. Таким чином, її площа - 6800 метрів квадратних. Якщо ж цю суму помножити на 300 — виходить 2 мільйони 400 тисяч гривень, які зникли без сліду.

Відео дня
>
Ми написали інформаційний запит у міську раду, аби дізнатися, чи знають вони куди поділи бруківку із цих вулиць та скільки вона коштувала.


Заступник міського голови Владислав Стемковський дав таку відповідь на запит:
“Вказана у запиті кам’яна бруківка у комунальній власності на даний час не перебуває. Додатково інформуємо, що у зв’язку із значним терміном давності виконання ремонтних робіт на вищевказаних вулицях (понад 20 років), беручи до уваги термін зберігання документів, інформацією про використання демонтованої бруківки та її вартість, не володіємо”.


Бруківку на Руській заасфальтували і справді ще за Союзу. А от на вулиці Богдана Хмельницького, як пам’ятають старожили, її демонтували приблизно у 2000 році. А це менш ніж 20 років тому.
Історик та Краєзнавець Любомира Бойцун пригадує, що вулицю Руську заасфальтували тоді, коли там проводили тролейбусну лінію.


- Це було приблизно 30 років тому, - каже пані Бойцун. - Якщо я не помиляюся, на цій ділянці могли просто покласти асфальт поверх бруківки. Так що брук з Руської мабуть не дошукаєшся. А ось із вулицею Хмельницького справа інша. Її асфальтували уже за Незалежності. Пригадую, я тоді була уже на пенсії, тобто це було після 2000 року. Однак в який точно рік, і хто тоді був міським головою згадати не можу.
На думку пані Любомири, брук із Богдана Хмельницького і справді доцільніше було б простелити на Театральному майдані або ж на вулиці Сагайдачного.


- Колись Тернопіль був увесь покритий бруківкою, асфальту було мало, - каже краєзнавець. Звичайно, у деяких місцях доцільнішим є асфальт. Однак у пішохідній зоні у центральній частині міста — чудово дивилася б бруківка. Стару бруківку у старе місто!


До слова, невдовзі збираються замінити бруківку на асфальт і на вулиці Збаразькій. Як стверджують у міській раді, демонтований брук не пропаде.
- Усі демонтовані матеріали ми зберігаємо, - каже керівник відділу зв’язків з громадськістю міськради Катерина Калуш . - Скажімо кам’яні плити які забрали під час ремонту палацу культури Березіль передали жекам, і вони використовують їх для упорядкування прибудинкової території. У повторне використання йдуть і інші демонтовані матеріали

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Anonymous

    а це як ???? передайте мені
  • Anonymous

    Як би пару шматочків тої бруківки проста бабуся взяла на капусту, о тоді правоохоронці звітували б, про проведену роботу і запобігання шкоди на мільйони. А так Ромця чіпати не потрібно, дійну корову під ніж не киидають, а тим паче з такою кількістю "молока"
  • Anonymous

    А чому прокуратура не спитається в Заставного і Гринчишина, які не тільки бруківку повикулупували, але міську огорожу на металолом порізали? Замість нормальної огорожі за кошти бюджету поставили три труби.
  • Anonymous

    В кожній міськраді сидить такий собі голубой воришка Альхен. Все существо его протестует против краж, но не красть он не может. Он крал и ему было стыдно:)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up