У Тернополі з'явилася «Сумна вівця»

У Тернополі з'явилася «Сумна вівця»

«Листівки, що знають відстані» можна знайти лише у Тернополі. Незвичні листівки будуть чудовим сюрпризом для далеких-близьких людей.

«Ти цілком нормальний», «Не скотись», «Ти мій Тигидик», «Дякую, Тварино». Такі та інші нестандартні фрази можна побачити на листівках нового тернопільського бренду «Сумна вівця». Самі засновники кажуть про себе так: «Листівки Сумної Вівці — це листівки, що знають відстані. Сумна Вівця знає про це все. Хоча по ній одразу і не видно». Детальніше про «Сумну вівцю» ми говорили із творцями ідеї.

Як з’явилася ідея створення таких листівок?

- Ідея виникла у вузькому колі тернопільських поетів після того, як тернопільська поезія «померла», - розповідає один із творців Іван Поливода. - Відбулося це у робочому ажіотажі під час підготовки до проведенням 6-го Мистецького фестивалю «Ї». Зокрема натхненниками є я та Роман Воробйов. Зараз у кістяк команди входить ще Костянтин Ковалок.

Відео дня

Іван Поливода — тернопільський поет, фотограф.

Костянтин Ковалок — бізнес-аналітик, співорганізатор серії перфомансів #тернопільська_поезія_мертва та Мистецького фестивалю "Ї".  

Роман Воробйов також з перфомансів та з "Ї",  поет і  дизайнер.

- Нам хотілося придумати якісь такі листівки, які б розказували трішки більше, які б насправді викликали емоції, - каже Роман Воробйов. - Це неймовірно приємно уявляти, коли хтось дарує листівку «Не скотись» з колесами на фоні, бо хоче підбадьорити друга, викликати в нього посмішку, але і сказати щось трішки серйозне поза цим. Або коли хтось дає листівку з написом «Мені подобається твоя атмосфера» та зображеннями планет, тому що його комети та космічні кораблі не згорають у цій атмосфері. І людина може дихати нею, бо їй просто поряд. Хочеться, аби такі речі просто казали частіше. Серйозно чи напівсерйозно.

Чому саме такий текст на листівках?

- Усі підписи придумують від образу сердечного та щирого міленіала, - коментує Костянтин Ковалок. - Тобто це завжди якийсь неясний комплімент, безпорадна порада або будь-що, що він може сказати спересердя своїм далеким близьким п’яним або про що подумає тверезим. Якомога коротше. Якомога змістовніше. Ми любимо казати, що листівки Сумної Вівці - це листівки, які знають відстані.

Хто дизайнер листівок? Хто генерує ідеї?

- Воробйов дизайнер. Кращий у Тернополі. Серйозно, - каже Іван Поливода. -  Він відповідає за всю візуалку. А ідеї зазвичай всі генеруються у процесі роботи. Насправді дуже рідко ідея, що задумана наперед, вистрілює під кінець. Зазвичай ти в процесі придумуєш чотири інших, а ця перша просто виходить не дуже вдалою. А потім все колективно обговорюється та шліфуєшся.

Чи можна замовити оригінальну листівку зі своїм текстом?

- Ні, такої можливості немає. І швидше за все ніколи не буде. Листівки розділені по циклах і пов’язані між собою, ми дуже обережно додаємо нові та редагуємо старі, аби зберегти таку легку атмосферу колекційності, - пояснює Роман Воробйов. - До прикладу, зараз є «Компліментарний», «Поетичний» та «Безпорадний» цикли, які мають різні структури та настрої. Вони і між собою спілкуються також – після листівки «Не хвилюйся» можна одразу порадити (або по-безпо-радити) «Загубись», адже «Тобі можна», тому що «Ти мій тиґидик». Або підбадьорити «У тебе досі є мрії».

Хлопці розповідають, що постійно оновлюють асортимент, аби можна було сказати більше, коли хочеться. Зараз на їхній сторінці у Фейсбуці проходить  у конкурс «Розвесели Сумну Вівцю», де будь хто може написати свою ідею, а творча команда обмеженою партією надрукує та подарує найкращі з них.


Чи часто купують такі листівки?

- Їх купують достатньо для того, аби ми продовжували займатися цим з ентузіазмом та запалом, - коментує Костянтин Ковалок.
 

Чи листівки унікальні і продаються лише у Тернополі?

- Вони, безперечно, унікальні, і зараз їх можна знайти у трьох тернопільських місцинах, до яких ведуть дороги людей, що пишуть листи та читають книги, - каже Іван Поливода. - Втім, привідкриємо для вас маленьку таємницю — вже у найближчий час листівки Сумної Вівці з'являться у багатьох інших містах України. Якщо бути навіть конкретними — у Києві, Луцьку, Львові, Одесі, Харкові, Хмельницькому, Вінниці, Володимир-Волинську, Запоріжжі, Івано-Франківську та Слов'янську. Навіть ще конкретніше — поки ми зараз приємно балакаємо, команда сумних овечок спаковує листівки для інших міст у фірмові конвертики.

Хлопці подають список людей, для яких ця листівка підійде найбільше:
- їх дарують людям, дописи та історії яких ви дивитися, але не лайкаєте;
- людям, з якими ви дружите, але ніколи не говорите про це вголос;
- яким ви хочете зробити комплімент, але аби ніхто цього не зрозумів;
- емоції яких ви б хотіли бачити частіше;
- та тим далеким близьким, до яких ви хочете скоротити відстані.
- Словом, ви розумієте. У всіх є такі люди, - говорить Костянтин Ковалок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Герасимчук Ростислав

    Хіпстерьсько - ТПешний фетіш.
  • Helga Soloha

    у мене можна замовити лістівки з любим текстом, і ялиночки такі я те ж намалюю - нема проблем :)) і знаків дорожних скільки завгодно можу наставити в композиції а-ля квадрат ;)
  • Helga Soloha

    вже смайлики замінили лістівки – усе замість слів, а потім ще й скаржаться що поезія вмерла, звичайно помре, але читаючи Заморську, я вірю в місцеву поезію.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up